Svensk ekonomi övertygar allt mer

Makrokommentar Den svenska ekonomin fortsätter att övertyga och Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer ligger och hovrar på historiskt höga nivåer. Regeringen har 77 miljarder i reformutrymme samtidigt som Riksbanken ser ut att bli kvar på avbytarbänken.

Konjunkturinstitutets barometerindikator, som är det sammanvägda måttet av humöret bland företag och hushåll, landade på 121,1 i augustimätningen. Visserligen en mindre dämpning från juli men fortfarande nära historiska toppnivåer och med bred marginal över det 100-streck som markerar det historiska snittet.

I tillverkningsindustrin steg konfidensindikatorn till 129,2, vilket är en ny toppnivå i undersökningens historia. Det är positiva tongångar från företagen överlag, såväl vad gäller orderingång, produktionsplaner och nyanställningar. Det som möjligtvis kan oroa lite grann är att lagren bedöms vara för små av en majoritet av företagen. Vilket nog är en tydlig indikation på att leveransproblem och komponentbrist trots allt påverkar många företag. Ändå måste sägas att det vi sett från industriföretagen under de två första månaderna av tredje kvartalet bådar ganska gott inför de kommande kvartalsrapporterna.

I tjänstesektorn backar konfidensindikatorn från 115,5 i juli till 112,2 i augusti. Det var kanske lite väntat sett till att tjänstesektorn i stora delar av världen haft det något trögare under de senaste månaderna. Med det sagt så är förväntningarna på utvecklingen framöver obrutet optimistiska samtidigt som företagen nyanställer i stor utsträckning.

Det sistnämnda inte minst viktigt för sysselsättningen i Sverige, totalt sett, och SCB:s siffror över arbetslösheten damp ner ordentligt när julisiffrorna publicerads under torsdagen. Den svenska arbetslösheten sjönk från 9,4 procent i juli till 8,4 procent i juli. Brasklappen är att arbetslöshetssiffrorna, efter en statistikomläggning vid årsskiftet, både är osedvanligt skakiga och svårtolkade. Men de ligger inom möjlighetens ram att arbetslösheten går ner till de 7,7 procent 2022 som regeringen hoppas på.

I byggsektorn och detaljhandeln är det också i huvudsak fortsatt positiva tongångar även om konfidensindikatorer på 108,7 och 111,6 ligger något under de som noteras i övriga branscher.

Hushållens konfidensindikator hade sjunkit i både juni och juli och det fanns vissa farhågor om att humöret bland hushållen skulle fått sig en ytterligare knäck i augusti när det åter blev fokus på ökad smittspridning. Dessbättre studsade konfidensindikatorn upp i augusti och noterades till riktigt hyggliga 108,6. Både synen på egen ekonomi (mikroindex) och synen på svensk ekonomi i stort (makroindex) steg en aning. Noterbart är att hushållens syn på ränteutvecklingen justerats ner ytterligare.

Sammantaget målar konjunkturbarometern upp en bild av svensk ekonomi som är osedvanligt positiv och eftersom hela nedgången från 2020 redan tidigare var återhämtad så är det inte helt fel att börja tala i termer av någon form av högkonjunktur. Det är väl främst arbetsmarknaden och investeringar som släpar efter men även de ser nu ut att röra sig åt rätt håll.    

Enligt SCB:s färska siffror steg svensk BNP med 0,9 procent mellan första och andra kvartalet i år. Jämfört med andra kvartalet 2020 steg BNP med 9,7 procent men då var också tillväxten under andra kvartalet i fjol starkt präglad av Coronapandemin.

Riskerna mot en fortsatt stark tillväxt i Sverige kan väl främst spåras till en ökad oro för den globala tillväxten samt förnyad smittspridning. Mot bland annat den bakgrunden tror vi på Placera att barometerindikatorn nu toppat ur.

På hemmaplan finns det egentligen inga större moln på himlen och regeringen har dessutom, enligt finansminister Magdalena Andersson, 77 miljarder i reformutrymme i höstbudgeten. Det återstår dock att baxa en budget genom Riksdagen. Vilket inte blir det lättaste.

För Riksbanken betyder den höga tillväxten och de starka indikatorerna egentligen föga. Inflationen ser ut att bita sig kvar på nivåer en bit under inflationsmålet även framöver.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -