På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Rymdaktien som är redo för take-off

Aktieanalys Rymdteknikbolaget Maxar Technologies väntas öka både omsättning och rörelsemarginal närmaste åren. Aktien är något så ovanligt som en köpvärd rymdaktie.

Maxar är ett rymdbolag med fokus på optik- och kommunikationssatelliter. Bolaget har både privata och statliga kunder.

Maxar Technologies är en sammanslagning av rymdteknikbolagen DigitalGlobe och MDA Holdings Company. Bolaget grundades så sent som i oktober 2017.

Delar av Maxar har dock sina rötter från början av 1960-talet och bolaget var aktiva i de första månfärderna under Apolloprogrammet.

Huvudkontoret ligger i Westminster i delstaten Colorado. Maxar har idag 4400 anställda.

Företagets satelliter samlar varje dag in motsvarande 3,5 miljoner kvadratkilometer högupplösta bilder.

Det är Maxars satelliter som förser amerikanska underrättelsetjänsten och militären med geospatial information. Nu är det till exempel Maxars satelliter som ger amerikanska militären en bild över läget runt flygplatsen i Kabul i Afghanistan.

3,8 miljarder människor på jorden har på något sätt kontakt med Maxars teknik varje månad till exempel när du ska söka din position på en karta i din mobil är chansen stor att detta går via Maxars satelliter.

Idag svävar drygt 80 satelliter från Maxar runt jorden och en del av informationsflödet via internet, tv och radio går via dessa satelliter.

Maxar Technologies sysslar dels med att skapa, bygga och driva optiska satelliter som samlar in data om jorden. De sysslar också med rymdinfrastruktur. Det är i dessa två segment som bolaget delat upp verksamheten i.

Earth Intelligence är den något större delen av dessa två. 2020 stod Earth Intelligence för 62 procent av omsättningen medan Space Infrastructure stod för den resterande delen.

2020 omsatte Maxar 1,7 miljarder dollar. Geografiskt är bolaget klart mest fokuserat på den amerikanska marknaden. Drygt 80 procent av omsättningen genererades i USA.

  2020 2021 2022 2023
Omsättning MUSD 1 723 1 781 1 883 2 025
Rörelsemarginal, % 0,1 8,3 10,5 15,4
Vinst/aktie USD 4,99 -0,1 0,95 2,64
Utdelning USD 0,04 0,04 0,04 0,04
         
Källa: Marketscreener        


Asien och Europa stod för runt 10 procent.

2021 väntas omsättningen stiga 3 procent. 2022 väntas omsättningen öka 6 procent.

Det som främst ska driva omsättningsökningen är ett helt nytt satellitsystem som går under namnet WorldView Legion.

Med WorldView Legion-satelliterna kommer kunderna att kunna zooma in på centimeternivå på jorden och få en betydligt mer kraftfull övervakning som i sin tur till exempel kommer att kunna förbättra precisionen i militära operationer, användas till självkörande bilar, övervaka naturkatastrofer eller potentiella naturkatastrofer, skördar, fartygstrafiken på världshaven och issmältningen vid polerna.  

Kunderna kommer att kunna beställa realtidsinformation om vad som händer på marken eller hos konkurrenter eller fiender. Maxar hjälper kunderna att snabbt få information.

Kunderna till Maxar är allt från stater till telekombolag, energibolag, kartföretag och bilföretag.

Maxaraktien bevakas av tolv analytiker. Fem av dessa sätter köp på aktien. De resterande sju är neutrala.

Den genomsnittliga riktkursen är 43 dollar per aktie. Det indikerar en uppsida på 41 procent i aktien. Den högsta respektive lägsta riktkursen är 52 respektive 36 dollar.

Det som talar för aktien nu är dels att omsättningen ser ut att stiga bra under de kommande åren tillsammans med lanseringen av det nya satellitsystemet WorldView Legion.

Samtidigt stiger rörelsemarginalerna. Det kombinerat med att Maxar har stora barriärer. Det är svårt eller omöjligt för konkurrenter att ta sig in på deras marknad.

Hittills i år har aktien backat 20 procent. Bakom nedgången ligger främst att starten för det nya satellitsystemet WorldView skjutits fram några månader samtidigt som aktien varit hajpad.

Nu är det först från och med 2023 som WorldView kommer att ha någon påverkan på omsättningen. 

Maxar handlas nu till ett p/e-talet på strax över 30 för nästa år. EV/Sales för nästa år är 2,2.

Maxaraktien är inget för försiktiga investerare, men för den som vill vara med i den nya rymdåldern står stjärnorna för den här aktien rätt just nu.

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Maxar Technologies Inc Köp 29,91 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -