Kommer Powell lämna rätt besked?

Makrokommentar Fed-chefen Jerome Powell ska lämna viktiga besked i samband med fredagens tal. Även om han kanske duckar de tunga penningpolitiska beskeden bör han ge en klargörande syn på de frågetecken som just nu finns kring amerikansk ekonomi.

Även om den amerikanska börsen faktiskt rört sig uppåt till nya rekordnivåer under inledningen av veckan, så är uppgång trög och indikerar en viss oro bland investerare inför det linjetal som Fed-chefen Jerome Powell ska hålla klockan 16.00 på fredag.

Inom analytikerkåren har man däremot börjat skruva ner förväntningarna något på att Powell ska leverera några tyngre penningpolitiska besked kring en eventuell nedtrappning av obligationsköpen (tapering) redan mot slutet av detta år. Något som annars låg lite i korten efter det penningpolitiska protokoll från Federal Reserves som publicerades i förra veckan. I detta uttrycktes att förutsättningarna numera började finns på plats att påbörja en nedtrappning. Även om det fortfarande finns stora tveksamheter kring den lämpliga tidpunkten. Flera i den räntesättande kommittén (FOMC) har i tal indikerat att det skulle kunna ske någon gång runt årsskiftet.

Det är framför allt två skäl som ändå får allt fler att tveka kring hur tufft besked som Powell kommer att lämna på fredagen.

Det första skälet är att han, i bästa fall, har en knapp majoritet av FOMC-ledamöterna bakom sig att redan nu börja kratta ordentligt i manegen för en tapering. Bättre då att avvakta det penningpolitiska möte som ska hållas den 21 – 22 september då FOMC-ledamöterna dessutom ska presenteras sina färska prognoser kring vad de tror om bland annat inflation och räntor.

Det andra skälet är att Deltavarianten av Coronaviruset fått allt större fäste i USA samtidigt som vaccineringen går allt trögare. USA, som var tidigt ute med att påbörja vaccineringen av befolkning, börjar nu istället halka efter flera länder i Europa. Dessutom finns tidiga indikationer på att Deltavirusets härjningar börja få vissa negativa effekter på den ekonomiska återhämtningen.

Det finns dock många som samtidigt anser att den ekonomiska utvecklingen i USA numera är såpass stabil att det är dags att ta de fösta stegen mot att överge de rena krisåtgärderna och börja röra sig mot en mer normal penningpolitik. Amerikansk ekonomi har redan återhämtat det mesta av fallet under 2020.

Den sydkoreanska centralbanken valde exempelvis att under natten mot torsdag höja sin styrränta till 0,75 procent. Den första höjningen på tre år. Trots att smittspridningen i Asien oroar.

Men även om det inte kommer några tydliga penningpolitiska indikationer från Powell på fredag så kommer han att redogöra för Federal Reserves syn på det ekonomiska läget och den amerikanska makrostatstiken har spretat en del under senare tid.

När det gäller den, i utgångsläget, mycket höga amerikanska inflationen har löftet från Federal Reserve varit att uppgången är tillfällig och att inflation redan i närtid ska börja sjunka tillbaka närmare målet på 2 procent. Dessutom har beskedet från Federal Reserve varit att banken under en period, lite oklar hur länge, är beredda att acceptera en inflation över målet på 2 procent.

Kärninflationen, där volatila energi- och livsmedelspriser räknas av, ligger dock på mycket höga 4,2 procent i den senaste mätningen och osäkerheten kring den framtida prisutvecklingen är samtidigt osedvanlig stor. Stigande insatsvarupriser, leveransproblem och svårigheter för företagen att hitta lämplig personal, vilket riskerar att trycka upp lönerna, skulle mycket väl kunna betyda att inflation biter sig kvar på höga nivåer. Så här vill marknadsaktörerna att Powell ska komma med nya, lugnande besked.     

Federal Reserve lägger dessutom stort fokus på utvecklingen på arbetsmarknaden. Under de senaste månaderna har det tillkommit lite knappt 2 miljoner nya jobb samtidigt som arbetslösheten krupit ner till 5,4 procent. Arbetslösheten ligger därmed nära nivåer där det historiskt kommit räntehöjningar men den här gången ska dessutom först en tapering genomföras.

Federal Reserve har däremot poängterat att de vill vänta med åtstramningar till fler amerikaner åter söker sig till arbetsmarknaden – det vill säga att arbetskraftsutbudet stiger. De som antingen har jobb eller är beredda på ett ta ett jobb. Lite enkelt beskrivet. Där för finns det fortfarande en hel del att hämta, ur Federal Reserves perspektiv. Men det är inte helt klart hur det utbudet ser ut i pandemins spår. Det är trots allt en stor andel av företagen redan nu skriker efter personal. Även kring det vill många av oss höra Powells tankar.

Det finns dessutom några andra faktorer som gäckar de utomstående bedömarna.

Snabba konjunkturindikatorer som inköpschefsindex och tillförsikten bland hushållen visar tydliga tecken på att vika ner. Kanske framför allt det sistnämnda. Vilken betydelse har det för amerikanska ekonomi och vad betyder det för Federal Reserves penningpolitik framöver?

Så även om förväntningarna på vad Jerome Powell ska leverera i samband med det virtuella Jackson Hole-talet har skruvats ner en aning så kan det få stor betydelse på finansmarknaden. Ett icke-besked kan, i alla fall i förlängningen, få större betydelse än att sätta ner foten ordentligt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -