Se upp för fallgroparna med onoterat

Onoterade aktier För de flesta privatsparare är det överkurs att investera i onoterade aktier. Trots det riktas reklam i exempelvis sociala medier till just nyblivna aktieinvesterare.

Onoterade aktier är aktier som inte går att handla via en ”vanlig” börs, vare sig på OMX Nordic Exchange Stockholm och NGM Equity, och alltså inte heller på de mindre, oreglerade marknaderna First North, NGM Nordic MTF, Spotlight.

Det är lätt att förstå lockelsen med onoterade aktier, eftersom det ofta innebär att i ett väldigt tidigt skede få investera i ett bolag som man då givetvis tror på och ser stor potential i.

Alla onoterade aktier är förstås inte dåliga – och visst går det att hitta guldkorn. Men risken är oerhört hög och en stor del av bolagen har låg kvalitet. Om målet, som det ju ofta är, att aktierna ska noteras på någon av listorna som nämns ovan, ska man veta att det är få som lyckas med just detta.

Däremot kan det ju finnas ett annat mål med dina onoterade aktier. Du kanske vill vara delägare i ditt favorithockeylag eller vara med och stötta en produkt eller tjänst som du gillar. Då är den finansiella investeringen ju inte ett mål i sig och då är det förstås en annan femma.

På Pepins kan man köpa aktier i AIK Hockey.

Den erfarne investeraren som gärna köper onoterade aktier har förmodligen spritt sina risker på flera olika bolag, kanske så många som ett tiotal. På det sättet kan en investering täcka upp, och mer därtill, för förlusterna i övrigt. I sin tur är dessutom det onoterade innehavet troligen bara en mindre del av portföljen.

Det här kräver ofta en rejäl förmögenhet, då aktierna ofta säljs i stora poster. Gör de inte det, utan lottas ut eller säljs med exempelvis resor som lockbete, då ska man verkligen dra öronen åt sig.

Ett nyligen uppmärksammat exempel på ett bolag som marknadsför sina aktier på sociala medier. Bolaget omsätter knappt två miljoner kronor och aktierna handlas på Fundedbyme.

Sedan finns det ändå marknadsplatser för onoterade aktier. De mest kända är Pepins och Fundedbyme. Där kan du exempelvis handla aktier i fondbolaget Spiltan en gång i månaden. För den sakens skull är det heller inte så att alla bolag som handlas på dessa plattformar har god kvalitet.

Med andra ord; långt ifrån allt onoterat är dåligt, men det är svårt att hitta de som är riktigt bra. Framför allt kan det vara svårt att få tillgång till att ens få vara med i de mest intressanta företagen.

Generellt kan man tänka så här: ju mer aggressiv reklam med tävlingar och liknande som dessutom finns i marknadsföringskanaler såsom sociala medier, desto större sannolikhet att aktierna är en riktigt dålig affär.

Pensionsbolag, andra institutioner och namnkunniga investerare som ägare är förstås ingen garanti för att det ska gå bra, men det talar för att personer med kunskap och erfarenhet har lagt tid på att analysera bolaget och tyckt det varit värt att investera.

Det är också den typen av ägare som investerare ofta vill ha, och då kan man fundera över varför vissa bolag blir ratade av dessa.

Något annat man kanske inte tänker på är att det inte räcker att det onoterade bolaget du investerat i går bra. Visserligen kanske du får lite utdelning, men problemet är att det finns stor risk att du inte kan sälja dem ändå. Helt enkelt för du inte hittar någon köpare, för det behöver du ofta sköta själv.

Här finns dock undantag. Vissa onoterade aktier handlas som sagt via plattformar eller så kan en bank ha till uppgift att sköta handeln. För den sakens skull är det inte säkert att det är lätt att sälja aktierna för det, i alla fall inte till det pris du vill ha.

Hur vet man då vilka onoterade aktier som är värda att investera i? Ja, det är det som är frågan och det är därför det ofta är bra att låta bli. I alla fall tills att du är så pass insatt att du själv klarar av att göra en grundlig analys av bolaget.

För det är också bristen på information och transparens som kan vara problemet. Inte nog med att bolaget inte är bevakat av analytiker och media, informationskravet är inte lika stort och bolagen behöver heller inte dela med sig av kurspåverkande information. Dessutom har bolagen inte genomgått de nödvändiga processer som listade företag måste göra.

Det kan låta tråkigt, men den som drömmer om att vara med i ett tidigt skede i nästa enhörning, bör förutom att sprida sina risker på flera, välanalyserade bolag, också vara beredd att pengarna är låsta för många år framöver. Du, som småsparare, får ofta småsmulorna som blev över från det som institutionerna, riskkapitalisterna och affärsänglarna tog.

 

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -