Rapportfloden: Blandade resultat

Q2 Malmbergs, Kabe, Instalco, Cell Impact, Insplorion, Arcoma, Vimian, Irlab, Scandi Standard, Elekta, Catena Media och Moba finns bland bolagen som har publicerat sina kvartalssiffror.

Import-, agentur- och handelsföretaget Malmbergs Elektriska redovisar ett resultat efter skatt på 4,0 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (-3,3). Resultatet per aktie uppgick till 0:50 kronor (-0:42).

Nettoomsättningen uppgick till 136 miljoner kronor (128).

Rörelseresultatet blev 5,6 miljoner kronor (-2,5) medan resultatet före skatt uppgick till 5,1 miljoner kronor (-4,2).

Husvagns- och husbilsföretaget Kabe redovisar ett resultat efter skatt på 58 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (26).

Nettoomsättningen uppgick till 965 miljoner kronor (609). Den organiska nettoomsättningstillväxten uppgick till 35 procent. Rörelseresultatet blev 70 miljoner kronor (33) och rörelsemarginalen var 7,3 procent (5,4).

"Perioden har fortsatt präglats av de positiva trenderna på marknaden och det stora intresset har lett till att lagernivåerna hos återförsäljarna av både nya och begagnade enheter minskat kraftigt. Detta har i sin tur lett till en hög efterfrågan på nya produkter", skriver Kabe i rapporten.

Bolaget skriver vidare att verksamheten kortsiktigt fortsatt kommer påverkas av komponentbrister, leveransförseningar och prishöjningar av insatsmaterial.

Installationsföretaget Instalco redovisar ett resultat efter skatt hänförligt till moderbolagets ägare på 122 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (91).

Omsättningen uppgick till 2.311 miljoner kronor (1.725). Rörelseresultatet blev 197 miljoner kronor (154).

Instalco ökade omsättning och rörelseresultat i det andra kvartalet och aktien steg efter rapporten. Orderstocken ökade med 10 procent och bolagets vd Per Sjöstrand ser positivt på helåret.

"Under första halvåret har Instalco fortsatt att visa god lönsamhet och stark tillväxt. Detta trots att både Instalco och bygg- och installationsbranschen nu på riktigt fått känna av pandemins effekter i ett senare skede än många andra branscher", skriver Per Sjöstrand i rapporten.

Nettoomsättningen steg till 2.311 miljoner kronor från 1.725 motsvarande kvartal föregående år medan rörelseresultatet blev 197 miljoner kronor jämfört med 154 miljoner kronor 2020.

"Trots relativt besvärliga yttre effekter under kvartalet levererar Instalco ännu en gång ett mycket starkt kvartalsresultat vilket jag är mycket stolt över och det visar styrkan i vår affärsmodell. Vi ser positivt på helåret med en långsam återgång till ett mer normalt samhälle efter pandemin", skriver vd:n.

Orderstocken uppgick vid utgången av kvartalet till 6.610 miljoner kronor, jämfört med 6.006 miljoner kronor vid samma tidpunkt förra året.

Strax, som säljer mobila tillbehör, redovisar en nettoomsättning på 26,6 miljoner euro för det andra kvartalet 2021 (28,0), motsvarande en nedgång med 4,9 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

Ebitda-resultatet under kvartalet uppgick till 1,2 miljoner euro (1,1). Rörelseresultatet var 0,5 miljoner euro (0,7) och nettoresultatet blev -1,3 miljoner euro (-0,9).

"Vi har återigen tagit oss välbehållna genom en period präglad av återkommande störningar av marknaden på grund av Covid-19-pandemin. Ett fåtal av våra huvudmarknader har påverkats negativt av nedstängningar och restriktioner, medan flera marknader, bland annat Frankrike och Schweiz, redan redovisar bättre resultat än 2019, det vill säga innan pandemin bröt ut. Trots den osäkra situationen återhämtade vi oss på alla våra marknader för tillbehör och audioprodukter, och efterfrågan på personlig skyddsutrustning är oförändrat relativt stark", skriver vd Gudmundur Palmason i rapporten i en kommentar till det första halvåret.

Strax pekar på att den globala spridningen av delta-varianten skulle kunna påverka andra halvåret av 2021 negativt i form av fortsatta störningar av leveranskedjan och generellt svagare efterfrågan från bolagets traditionella återförsäljarkunder.

"Samtidigt kommer vi i sådant fall att förvänta oss en ökad efterfrågan på personlig skyddsutrustning, vilket skulle innebära att vi under året som helhet hamnar på samma nivåer som tidigare år. Strax organisation har hela tiden visat prov på stor uthållighet och motståndskraft. Vi hyser optimism och tror att möjligheterna är goda att inom en snar framtid kunna redovisa en ökad tillväxt", skriver bolaget under rubriken framtidsutsikter.

Hubso, som bland annat utvecklar så kallade D2C-tjänster till e-handeln, ökade under det andra kvartalet koncernens nettoomsättning till 9,0 miljoner kronor (5,3).

Resultatet per aktie var oförändrat vid -0:05 kronor.

Teknikbolaget Newton Nordic, som riktar sig främst till tv- och filmindustrin, hade en nettoomsättning på 3,5 miljoner kronor (6,3) och ett resultat efter skatt om -2,6 miljoner kronor (-0,5) under det första halvåret i år.

Försämringen jämfört med i fjol är en konsekvens av pandemin, skriver vd Henrik Lewander.

"Våra nuvarande och potentiella kunder har drabbats hårt av pandemin, vilket har lett till en försämrad investeringsvilja hos dem. Vidare har det varit svårt att bedriva aktiv försäljning på grund av de reserestriktioner som pandemin medfört", skriver han i delårsrapporten.

Newton Nordic har nu byggt upp ett mindre färdigvarulager, vilket gör att bolaget klarar av en ökning i ordervolym, enligt vd.

"Vi har under perioden arbetat aktivt för att hantera den brist på halvledare som råder i världen. Vi har köpt in kritiska komponenter på den så kallade spot-marknaden och har nu säkrat komponentförsörjningen för åtminstone ett år framåt, även i ett positivt försäljningsscenario", skriver han.

Forskningsbolaget Corline Biomedical redovisar en nettoomsättning på 1,3 miljoner kronor för det andra kvartalet (0,6). Resultatet per aktie landade vid -0:10 kronor (-0:15).

Under andra kvartalet och för första halvåret har Corline sett ökade intäkter från utvecklingskontrakten relaterade till bolagets antitrombotiska CHS-yta, skriver vd:n Henrik Nittmar i rapporten.

"Intäkterna är fortfarande på låga nivåer i absoluta tal, men 121 % respektive 261 % högre än motsvarande perioder förra året och härrör både från redan tecknade licens- och leveransavtal med Imperative Care och Kardium och från den bredare intäktsgenerering som har sitt ursprung i nytillkomna kunder som utvärderar vår yta", heter det vidare.

Index Pharma redovisar ett resultat efter skatt om –42,6 miljoner kronor (–15,6), motsvarande –0:08 kronor per aktie (–0:07) för det andra kvartalet 2021. Rörelsekostnaderna under kvartalet uppgick till 42,7 miljoner kronor (15,6). Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till –53,4 miljoner kronor (–32,8).

Index Pharma meddelade på tisdagen att det fått klartecken från FDA att starta den kliniska fas 3-studien Conclude i USA.

Cell Impact, som säljer flödesplattor till tillverkare av bränsleceller, redovisar en nettoomsättning för det andra kvartalet 2021 på 17,8 miljoner kronor (4,8). Det innebär en tillväxt på 270 procent.

Rörelseresultatet sjönk samtidigt till -23,5 miljoner kronor (-13,3).

"Det ökade negativa rörelseresultatet beror på fortsatt betydande investeringar för tillväxt som nu sker i lokaler, installation och uppstart av ny utrustning, men också på grund av ökade personalkostnader framförallt hänförda till produktionen", skriver Cell Impact som totalt rekryterade 47 nya medarbetare under kvartalet och vid utgången av perioden hade 85 anställda.

Vd Pär Teike anser att försäljningsutvecklingen under andra kvartalet uppvisar ett bra resultat, trots en hel del utmaningar med leveranser av produktionsutrustning.

"Andra kvartalets goda försäljningsutveckling adderar till tidigare kvartals stadigt växande försäljning. Flödesplattor ökade sin andel av försäljningen under kvartal två medan första kvartalet uppvisade en försäljning med större vikt på verktyg och utrustning. På sikt kommer flödesplattor att dominera i försäljningsmixen", skriver Cell Impact-chefen.

Resultatet på sista raden backade till -23,8 miljoner kronor (-13,8).

First North-listade Gapwaves, som utvecklar vågledar- och antennprodukter, redovisar ett resultat efter skatt på -4,1 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (-10,5). Resultatet per aktie uppgick till -0:15 kronor (-0:38).

Även rörelseresultatet blev -4,1 miljoner kronor (-10,4). Nettoomsättningen steg till 14,9 miljoner kronor (5,2).

Gapwaves vd Lars-Inge Sjöqvist lyfter i rapporten fram avtalet med Hella, som tecknades under kvartalet, vilket är den största affären för bolaget hittills.

"Avtalet med Hella är en milstolpe i Gapwaves historia och en bekräftelse på att Gapwaves är en världsledande leverantör av vågledarantenner", skriver han.

Avtalet med Hella har gett positiva signaler till marknaden och genererat ett ökat intresse för Gapwaves antennteknik även från andra kunder, vilket avspeglar sig i ett "mycket högt orderläge", skriver Lars-Inge Sjöqvist.

"Vi ser ett ökat inflöde av nya förfrågningar från Tier 1 inom fordonsindustrin men även inom radarvertikalerna 'Last mile deliveries' och Trafikövervakning", skriver bolaget i rapporten.

Gapwaves strategiska plan ligger fast och det ökade antalet kundspecifika utvecklingsprojekt ger förhoppningar om ett mycket starkt 2021, heter det i rapporten.

Materialteknikbolaget Prebona redovisar en nettoomsättning på 0,3 miljoner kronor (2,8) och ett resultat på -1,8 miljoner kronor (-0,9) för det andra kvartalet 2021.

Minskningen av intäkterna förklaras framförallt av att ett par planerade lanseringar tillsammans med nya kunder och återförsäljare blivit försenade på grund av utdragna tester och andra externa faktorer, skriver bolaget.

"En av dessa strategiskt viktiga lanseringar, avseende Zep i USA, är nu planerad till fjärde kvartal i år. Nödvändiga tester avseende Prebonas långtidsverkande desinfektionsmedel för ytor är initierade och vi väntar resultat nu under september. Med dessa resultat kommer vi att accelerera försäljningen genom våra globala återförsäljare", skriver bolaget.

Kassaflödet från löpande verksamhet var -1,8 miljoner kronor (-1,3). Kassa och bank uppgick till 8,4 miljoner kronor (2,9) vid periodens utgång.

"Det är bolagets bedömning att tillgängliga likvida medel tillsammans med bekräftade åtaganden är tillräckliga för att finansiera verksamheten under 12 månader. En emission om ca 16 miljoner kronor genomfördes under första delen av halvåret vilket ökade likvida medel samt möjliggjorde avbetalning av en kredit om ca två miljoner kronor. Bolagets målsättning är att nå positivt kassaflöde under slutet av 2021 eller tidigt under 2022. Specifikt riktade strategiska satsningar kan kräva ytterligare finansiering", står det i rapporten.

Prebona står fast vid det kommunicerade målet att omsätta cirka 80 miljoner kronor senast år 2024.

Spotlightlistade Hoodin, som erbjuder en onlineplattform för bevakning och automatiserad inhämtning av digitalt innehåll, redovisar en nettoomsättning på 0,6 miljoner kronor för det andra kvartalet (0,2).

Rörelseresultatet var -2,0 miljoner kronor (-2,0). Resultatet efter skatt blev -1,6 miljoner kronor (-1,6).

Glycorex nettoomsättning ökade till 8,0 miljoner kronor under andra kvartalet 2021, jämfört med 3,3 miljoner motsvarande period i fjol. Rörelseresultat och nettoresultat förbättrades till båda -2,3 miljoner kronor (-6,4 respektive -6,8).

"Efter en svag inledning på året har utvecklingen under andra kvartalet varit positiv med stigande efterfrågan på många marknader", skriver tillförordnad vd Johan Nilsson.

Starkast försäljningsåterhämtning efter ett covid-19-tyngt andra kvartal 2020 hade Glycorex i Tyskland, Spanien, Indien, Österrike, Schweiz och Singapore.

"Utvecklingen i Spanien är speciellt glädjande då vi redan per den 30 juni i år sålt 50 procent fler enheter dit än under hela året 2020 och även cirka 40 procent fler enheter än under hela året 2019. Till vår största marknad Tyskland såg vi en 74-procentig tillväxt", skriver Johan Nilsson.

Som tidigare meddelats är ambitionen med bolagets prelansering av UBP-produkten att låta referenskunder i Europa och USA utvärdera produkten.

Initialt har produkten utvärderats på covid-19-konvalescentplasma där man mätte påverkan på bland annat anti-covid-19-antikroppar, koagulationsfaktor VIII, fibrinogen och blodgrupp A- och B- antikroppsnivåer.

"Resultaten är bra och har banat väg för fortsatt utvärdering", heter det.

Även en större tysk blodbank avser presentera sina resultat under tidig höst. Här har man bland annat mätt eventuell påverkan i blodplasman på olika antikroppar specifika mot vanliga patogena virus efter behandling med produkten.

Härutöver har ett ledande centrum i USA utvärderat Glycorex UBP-produkt för framtagning av universellt helblod. Resultaten kommer att presenteras som posterpresentationer vid Society for the Advancement of Blood Management (SABM) runt 22–25 september och AABB runt den 17–19 oktober.

Angående Reumatoid artrit(RA)-projektet har detta löpt på som planerat under första halvåret 2021 och Glycorex planerar för en klinisk studie.

First North-listade I-Tech, som utvecklar växthämmande skydd i bottenfärger för fartyg minskade omsättningen med 21 procent till 12,8 miljoner kronor (16,2) i det andra kvartalet 2021.

Rörelseresultatet blev -3,2 miljoner kronor (0,0) och minskningen förklaras enligt vd Philip Chaabane främst av engångskostnader i samband med sjösättningen av ett teckningsoptionsprogram för de anställda och en lägre bruttovinst till följd av lägre omsättning.

"Vi förväntar oss att de nya produkter som våra kunder lanserat under senaste två kvartalen ska ge ny skjuts åt omsättningstillväxten, men vi begränsas fortsatt av pandemieffekter i Asien med lokalt beordrade nedstängningar av varv samt generellt höga materialkostnader hos kunderna", skriver vd:n.

Zignsec, som utvecklar plattformar för id-verfieringslösningar, redovisar ett nettoresultat för det andra kvartalet 2021 på -10,9 miljoner kronor (-2,6).

Nettoomsättningen steg med 85 procent till 6,0 miljoner kronor (3,2).

Rörelseresultatet sjönk dock till -12,1 miljoner kronor (-2,6). Det berodde bland annat på ökade kostnader för personal och konsulttjänster relaterat till utveckling och expansion av bolagets tjänsteutbud, samt en ökad satsning på försäljnings- och marknadsföringsorganisationen.

"Under det andra kvartalet var tillväxten fortsatt stark och i takt med att vi blir ett alltmer välkänt företag på marknaden kunde tre långsiktiga avtal med kunder tecknas för ordervärden mellan 15-30 miljoner kronor vardera", skriver vd Timm Schneider i delårsrapporten.

Under andra kvartalet meddelades förvärvet av Web Shield, som sedan slutfördes i början av tredje kvartalet. Det är Zignsecs i särklass största förvärv hittills.

"Förvärvet kommer att innebära såväl förbättrad tillväxt som lönsamhet, samt ett kompletterande produktutbud av världsledande lösningar inom kundkännedom och onboarding för företag med strikt reglerade verksamheter", uppger Timm Schneider.

Miljöteknikbolaget Insplorion hade en nettoomsättning på 0,5 miljoner kronor (0,3) under andra kvartalet 2021. Resultat efter finansiella poster uppgick till -3,6 miljoner kronor (-3,2) och resultat per aktie var -0:28 kronor (-0:33).

Kassaflödet från den löpande verksamheten och investeringsverksamheten uppgick till -1,7 miljoner kronor (1).

Den tyska fordonstillverkaren har nu slutfört testningen av det uthyrda batteriutvecklingsinstrumentet med syftet att utvärdera Insplorions teknik för att studera processer i litiumjonbattericeller.

"Resultaten är goda och vi för nu diskussioner kring formatet för fortsatt instrumentanvändning. Tillämpningen visar hur våra affärsområden forskningsinstrument och batterisensorer samverkar", kommenterar vd Patrik Dahlqvist i delårsrapporten.

Inom området batterisensorer fortgår utvecklingsarbetet.

Insplorion ser goda möjligheter att utveckla existerande och nya samarbeten med fler europeiska batteritillverkare, både mindre nisch- och större volymaktörer, heter det.

För luftkvalitetsensorn pågår ett antal projekt med olika grad av anpassningar för de olika tillämpningar som kunderna verkar i. I nästa steg kommer sensorerna att flyttas runt, och mätdata från bolagets sensorer kommer att samordnas med mätdata från referensinstrument och kompletterande sensorer.

"Min bedömning är att projektet leder till att vi får fler referenser samtidigt som systemoptimering och handhavandet kring plattformen för olika användarmiljöer kan uppgraderas", skriver vd.

Han skriver vidare att produktutvecklingen för vätgassensorn har fortsatt enligt plan under kvartalet.

"Vår tidigare kommunicerade målsättning ligger fast – att ha en kommersiellt gångbar prototyp utvecklad innan årsskiftet 2021/22", skriver Patrik Dahlqvist.

Alzecure Pharmas resultat uppgick till -15,7 miljoner kronor (-18,4) under det andra kvartalet 2021, motsvarande -0:42 kronor per aktie (-0:49). Bolaget hade ingen omsättning (0). Likvida medel vid periodens slut uppgick till 77,9 miljoner kronor (153).

"Alzecure fortsätter att utvecklas väl och enligt plan, och detta inom områden som blir alltmer aktuella och uppmärksammande, som till exempel i samband med den amerikanska läkemedelsmyndighetens (FDA) godkännande av ett nytt preparat vid Alzheimers sjukdom, det första på 18 år, vilket förväntas stärka intresset för Alzheimer-området. Under andra kvartalet erhöll vi också positiva och signifikanta resultat i vår kliniska fas Ib-studie med ACD440 motneuropatisk smärta, ett projekt vi nu förbereder för en fas 2-studie och ett pre-IND-möte med FDA", skriver vd Martin Jönsson i delårsrapporten.

Bolaget fokus har också varit riktat på att driva den pågående kliniska fas 1-studien för ACD856 med inriktning på Alzheimers sjukdom samt att vidareutveckla substanser i det prekliniska smärtprojektet, TrkA-NAM, med målet att kunna välja en läkemedelskandidat för projektet under andra halvåret 2021.

Arcoma, som levererar integrerade digitala röntgensystem, redovisar ett nettoresultat för det första kvartalet 2021 på 1,0 miljoner kronor (2,3). Nettoomsättningen steg till 36,0 miljoner kronor (31,5).

"Det medför också att det första halvåret är vårt starkaste ur ett försäljningsperspektiv sedan 2015", skriver vd Sanna Rydberg i rapporten.

Bolaget har sett tillväxt på samtliga marknader men framförallt på den europeiska marknaden. Ebitda var oförändrat 3,0 miljoner kronor.

Djurhälsokoncernen Vimian redovisar intäkter för det andra kvartalet 2021 på 39,4 miljoner euro (12,0) med stöd av förvärv. Den organiska tillväxten var 25 procent.

Det justerade ebita-resultatet steg till 12,2 miljoner euro (3,6), motsvarande en justerad ebita-marginal på 30,8 procent (29,7).

"När det gäller vårt mål på medellång sikt om en ebita-marginal på 35 procent kommer vi se variationer mellan kvartalen i närtid när vi fortsätter att investera där möjligheter dyker upp", skriver vd Fredrik Ullman i delårsrapporten.

Rörelseresultatet, inklusive engångsposter på -7,6 miljoner euro (-4,2), förbättrades till 1,6 miljoner euro (-1,6).

Nettoresultatet sjönk till -3,1 miljoner euro (-1,0).

Vimians aktie noterades på handelsplattformen Nasdaq First North i juni. Erbjudandet inför noteringen, som omfattade både befintliga och nya aktier, värderade bolaget till cirka 30 miljarder kronor efter kapitaltillskottet.

Forskningsbolaget Irlab redovisar ett resultat efter skatt på -26,6 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (-26,2). Resultatet per aktie uppgick till –0:51 kronor (-0:54).

Rörelseresultatet blev -26,5 miljoner kronor (-26,1). Likvida medel uppgick vid periodens slut till 229 miljoner kronor (202).

"Under det första halvåret levererade verksamheten flera framgångar som kulminerade i det exklusiva globala licensavtalet för mesdopetam med läkemedelsbolaget Ipsen som undertecknades i mitten av juli, vilket är en imponerande milstolpe i företagets historia. Enligt avtalet kan Irlab erhålla upp till 363 miljoner dollar, fördelat på en up-front om 28 miljoner dollar och upp till 335 miljoner dollar i potentiella milstolpsbetalningar. Dessutom har Irlab rätt till royalties som ökar i takt med den globala nettoförsäljningen", kommenterar vd Nicholas Waters.

Irlabs affärsmål är att fortsätta bygga ut och kapitalisera på ISP-plattformen. Bolaget har utvärderat tillämpningar av Al-metodologi på sin ISP-databas och resultaten stödjer användning av så kallad deep learning som ett tillägg till de maskininlärningsmetoder som bolaget använder i dag.

"Vi vet nu att vår affärsutvecklingsstrategi tydligt stödjer vår affärsmodell och vi kommer fortsätta arbeta vidare mot nya intäktsgenererande affärer. Vi ser även att det kan finnas kommersiell potential för en Al-baserad systembiologisk forskningsplattform och utvärderar förutsättningarna för att utveckla ISP till ett dedikerat affärsområde", skriver vd.

Vad gäller coronapandemins påverkan ser Irlab i de kliniska programmen tecken på att situationen hos vårdgivare i vissa länder och regioner är pressad, vilket påverkar sjukhusens förmåga att delta i och genomföra kliniska prövningar.

"Vi noterar också att tillståndsgivande läkemedelsmyndigheter nu har längre handläggningstider. Sammantaget kan detta komma att påverka Irlabs kliniska studier. Vi följer därför situationen noga och utvärderar åtgärder för att minimera påverkan på våra projekt och tidsplaner", skriver Nicholas Waters.

Kycklingföretaget Scandi Standard redovisar ett resultat efter skatt på 41 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021. Analytikerna i Infronts sammanställning av tre estimat hade väntat 53 miljoner kronor.

Rörelseresultatet uppgick till 75 miljoner kronor och det justerade rörelseresultatet blev 79 miljoner kronor. Här låg förväntningarna på rörelseresultatet, på rapporterad såväl som justerad nivå, på 83,3 miljoner kronor.

Nettoomsättningen uppgick till 2.564 miljoner kronor. Här hade analytikerna räknat med 2.459 miljoner kronor, enligt Infront.

Ett ökat antal covidfall i Scandi Standards produktionsanläggning på Irland gav "betydande" störningar i produktionen under augusti. Dessa väntas fortgå under det resterande del av det tredje kvartalet.

Samtidigt gav den svenska värmeböljan lägre produktionskapacitet som bidrog till att minska försäljningen inom affärsområdet Ready-to-cook med 12 procent i juli, uppger bolaget i rapporten.

Strålterapibolaget Elekta redovisar ett rörelseresultat på 201 miljoner kronor för det första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Enligt Infronts sammanställning av sju analytikers prognoser väntades ett rörelseresultat på 279 miljoner kronor.

Omsättningen uppgick till 3.009 miljoner kronor. Här var snittestimatet 3.030 miljoner kronor. Orderingången uppgick till 3.980 miljoner kronor. Snittet bland de analytiker som deltagit i sammanställningen var 4.119 miljoner kronor på denna punkt.

Elekta väntar sig att det övergripande marknadsläget fortsätter att återhämta sig och att bolagets förmåga att installera system hos kunder förbättras ytterligare under nästa kvartal.

Det skriver Elekta i rapporten för sitt första kvartal i det brutna räkenskapsåret 2021/2022.

"Men vi förväntar också att den tillfälliga situationen med högre kostnader inom leverantörskedjan och för logistik fortsätter under det andra kvartalet och risken för nya vågor av pandemin, särskilt inom tillväxtmarknader, ökar osäkerheten kring ordervolymer och installationsplaner", skriver vd Gustaf Salford.

Elektas orderingång minskade i första kvartalet med 4 procent i konstant valuta. När föregående års effekt från Elektas största order någonsin exkluderas var ordertillväxten 17 procent.

Bruttomarginalen minskade till 37,1 procent (45,9), främst på grund av högre kostnader inom leverantörskedjan och för logistik.Elekta väntar sig att det övergripande marknadsläget fortsätter att återhämta sig och att bolagets förmåga att installera system hos kunder förbättras ytterligare under nästa kvartal.

"Men vi förväntar också att den tillfälliga situationen med högre kostnader inom leverantörskedjan och för logistik fortsätter under det andra kvartalet och risken för nya vågor av pandemin, särskilt inom tillväxtmarknader, ökar osäkerheten kring ordervolymer och installationsplaner", skriver vd Gustaf Salford.

Elektas orderingång minskade i första kvartalet med 4 procent i konstant valuta. När föregående års effekt från Elektas största order någonsin exkluderas var ordertillväxten 17 procent.

Bruttomarginalen minskade till 37,1 procent (45,9), främst på grund av högre kostnader inom leverantörskedjan och för logistik.

Kundanskaffningsbolaget Catena Media redovisar ett justerat ebitda-resultat på 14,9 miljoner euro för det andra kvartalet 2021 (14,8). Väntat enligt tre analytiker i Infronts sammanställning var ett justerat ebitda-resultat på 16,1 miljoner euro.

Intäkterna uppgick till 30,4 miljoner euro. Här hade analytikerna räknat med 32,3 miljoner euro. De organiska intäkterna ökade med 2 procent i juli. Justerat för Tyskland var ökningen 11 procent.

Nordamerika och kasino blev en ljuspunkt för Catena Media i ett kvartal med mindre aktivitet inom sportbetting. I kvartalet ökade intäkterna med 9 procent och justerat ebitda med 1 procent. Aktiviteten i Nordamerika brukar vanligtvis bli kännbart lägre eftersom de flesta ligorna har uppehåll.

"I år motverkade vi en sömnig säsong med stark tillväxt inom kasinosegmentet. Delstaten Michigan som öppnade i januari har överträffat våra förväntningar och belyser värdet vi kan skapa genom att etablera ett starkt fotfäste inom kasino såväl som inom sport", skriver Michael Daly.

Lineups.com som förvärvades under våren har levererat i linje med förväntan och bolaget räknar med en stark prestation i september när NFL återupptas.

Tyskland tyngde intäkterna i perioden och med landet exkluderat uppgick den organiska tillväxten till 17 procent och vd:n räknar med att marknaden kommer att fortsätta att vara ett "problembarn" för en tid framöver.

Medicinteknikbolaget Raysearch redovisar ett resultat efter skatt på -16,5 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (-9,2). Resultatet per aktie uppgick till -0:48 kronor (-0:27).

Nettoomsättningen uppgick till 155 miljoner kronor (164). Rörelseresultatet blev -22,5 miljoner kronor (-10,9) och kassaflödet uppgick till -74,4 miljoner kronor (65,9). Orderingången var 190 miljoner kronor (177).

Covid-19 hade en negativ påverkan på försäljning även under det andra kvartalet. Marknadsförutsättningarna var särskilt utmanande i Europa och Nordamerika, medan ett bättre marknadsläge sågs i Asien, skriver vd:n Johan Löf i rapporten.

I takt med vaccinutrullningen kommer Raysearch öka försäljningsaktiviteter under kommande kvartal, bland annat genom deltagande i Estro på plats i Madrid i augusti samt Astro i Chicago i oktober.

"Eftersom det är osäkert hur länge pandemin kommer att påverka Raysearchs intäkter negativt, kommer vi nu även att fokusera ännu mer på våra kostnader. Vi avser att på olika sätt anpassa verksamheten för att åstadkomma väsentliga kostnadsbesparingar", uppger Johan Löf.

Under de närmaste kvartalen kommer dock rörelsekostnaderna öka jämfört med samma period för ett år sedan, huvudsakligen för att ett flertal produktlanseringar har lett till ökade avskrivningar. Försäljningsaktiviteter och ett ökat resande kommer också medföra högre rörelsekostnader.

"Sammantaget kan lönsamheten komma under fortsatt press på kort sikt, innan försäljningen återgår till det normala och kostnadsbesparingarna slår igenom", kommenterar vd:n.

Moba Networks, som förvaltar digitala så kallade communities för gamers och esportare, hade en nettoomsättning uppgående till 31,5 miljoner kronor (7,5) under andra kvartalet 2021. Organisk tillväxt var cirka 30 procent.

Justerat ebitda uppgick till 6 miljoner kronor (3,9) och rapporterat ebitda blev 3,6 miljoner kronor (3,6). Rörelseresutlatet blev 3,1 miljoner kronor (3,1) och nettoresultatet blev motsvarande 1:10 kronor per aktie, samma nivå som jämförelseperioden.

Kassaflödet från den löpande verksamheten före förändringar av rörelsekapital uppgick till 3,5 miljoner kronor (2,7) under kvartalet.

Likvida medel uppgick till 92,5 miljoner kronor (31), varav 25,5 miljoner avser likvida medel kopplat till kvarvarande avräkningslikvid gentemot Magic Finds tidigare ägare.

"Vårt mål kvarstår att fortsätta leverera hög, stabil

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -