På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs analyser pekar på köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för ett teknikbolag.

Under måndagen steg marknaden svagt med 0.41 procent och OMX Stockholm PI (OMXSPI) stängde på 991 punkter. Ser vi till den tekniska bilden präglas den fortsatt av en positiv trendbild på hela skalan från kort- till lång sikt. På medellång sikt saknas det motstånd medan vi på nedsidan har stöd vid 920 punkter att förhålla oss till. På kort sikt återfinns motstånd vid all-time-high nivån runt 1003-1004 punkter.

Investtechs Hausseindex står i 51 på kort sikt och i 61 på lång sikt. Indexet går mellan 0 och 100, och är en optimismindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Med ett index på 51 och 61 respektive, indikeras i stort sett jämvikt mellan pessimister och optimister på kort sikt, och övervikt av optimister på lång sikt.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och sälj transaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 245 köp och 119 sälj. Detta motsvarar en köpandel på 67 procent, vilket ska jämföras med senaste året där köpandelen ligger på 74 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden.

Sammantaget blir rekommendationen för OMXSPI-indexet Köp på medellång sikt. Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerad på marknaden.

 

Den tekniska bilden till IT-leverantör och distributören DistIT som är noterad på First North ser starkt ut. Bolaget presenterade delårsrapport i förra veckan och rent tekniskt finner vi flera positiva signaler som vi ska se närmare på. Aktiekursen återfinns i en stigande trendkanalen som är identifierad av Investtechs trendalgoritm.

Det är ett resultat av att investerare över en längre period med ökande optimism har betalat högre kurser för att köpa in sig i bolaget och är en indikation på ytterligare kursuppgång enligt Investtechs forskningsresultat på trender.

Det saknas motstånd i kursdiagrammet och vid reaktioner tillbaka har aktien stöd vid cirka 80.00 kronor. Volymtoppar och volymbottnar motsvaras väl av toppar och bottnar i kursen, där volymbalansen också är starkt positiv. Det bekräftar den positiva trendbilden.

Även Insiders i bolaget har genomfört ett par insiderköp de senaste dagarna och aktien är maximalt positiv på Investtechs Insideranalys. DistIT är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

First North-bolaget Awardit som erbjuder belöningssystem som t.ex. kundklubbar, lojalitetsprogram prsenterade sin delårsrapport i slutet på förra veckan. Marknaden reagerade positivt och aktien steg rejält på rapporten. Aktiekursen utvecklas i en stigande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Stigande trender indikerar ytterligare uppgång indikeras enligt Investtechs trendforskning.

Det saknas motstånd i kursdiagrammet och ytterligare uppgång indikeras. Vid reaktioner tillbaka har aktien stöd vid cirka 138 kronor och kursen befinner sig därmed en bra bit ovanför närmaste stödnivå, vilket är en positiv signal enligt Investtechs forskningsresultat på stöd och motstånd.

En positiv volymbalans, med hög omsättning på dagar med kursuppgång och låg omsättning på dagar med nedgång, stärker aktien och bekräftar den stigande trenden. Ett RSI-värde över 70 visar ett starkt positivt momentum. Investerare har gått upp i pris för att kunna köpa aktien, vilket indikerar ökande optimism och att kursen ska fortsätta upp.

Awardit är maximalt positiv på Investtechs Insideranalys med flera köp i juni och juli är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Aktiekursen till teknikbolaget Impact Coatings som är noterad på First North har brutit den fallande trendkanalen nedåt på kursdiagrammet för medellång sikt. Det signalerar en starkare nedgångstakt.

Isolerat sett indikerar brott ned genom golvet i fallande trender ytterligare nedgång enligt Investtechs forskningsresultat på trender.

Aktiekursen saknar stöd på både kursdiagrammet för kort- och medellång sikt och vid reaktioner upp möter kursen på motstånd vid cirka 19.00 kronor.

En starkt negativ volymbalans indikerar att volymen varit högre på nedgångsdagar och lägre på uppgångsdagar, något som försvagar aktien och bekräftar den negativa trendbilden. RSI är under 30 efter kursnedgång de sista veckorna. Aktien har ett starkt negativt momentum och ytterligare nedgång indikeras.

Impact Coatings är neutral på Investtechs Insideranalys men är totalt sett tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

Volymbalans – Investtechs indikator på aggressivitet hos köpare och säljare

Investtech har utvecklat indikatorn Volymbalans som ett mått på aggressiviteten hos köpare och säljare av en aktie. Syftet var att utforma en indikator som kunde förutsäga om en aktie stod inför en uppgång eller nedgång. Tanken var att om kurs- och volym-mönster i en aktie kunde förklaras av att köparna var aggressiva och säljarna passiva, skulle detta indikera att kursen skulle stiga. På liknande sätt skulle ett mönster med aggressiva säljare och passiva köpare förutsäga att aktiekursen skulle falla.

Diagrammet visar att aktier med positiv volymbalans (blått diagram) tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier med negativ volymbalans (rött diagram) tenderar att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om volymbalans här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -