Spänningen ökar inför Powell-talet

Makrokommentar Ekonomierna i EMU-området och USA mår förhållandevis bra,men oroshärdarna har blivit fler. Deltavarianten, fortsatt stigande insatsvarupriser, leveransproblem och svårigheter att hitta personal ställer också till det för Fed-chefen Jerome Powell inför fredagens tal.

I EMU-området landade de preliminära inköpschefsindexen för industrin respektive tjänstesektorn på 61,5 respektive 59,7 i den preliminär augustimätning. Det är nivåer som ligger 15-årshögsta och klart över den 50-nivå som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. På marginalen var det visserligen något lägre än väntat men de mesta av de underliggande siffrorna pekar mot en fortsatt stark expansion. Nya order fortsätter att strömma in och företagen fortsätter att nyanställa, främst i tjänstesektorn.

Det som sticker ut åt det negativa hållet är fortsatt kraftiga prisökningar på insatsvaror och att leveransproblem bidrar till att många företag inte kan öka produktionen i den takt som önskas. Möjligtvis kan det här komma att påverka företagsrapporterna för det tredje kvartalet, men problemen med högre insatsvarupriser och leveransproblem har samtidigt hängt i ett tag och hittills har företagen lyckats parera detta på ett imponerande sätt. Men ju längre det håller i sig desto svårare lär det bli att klara dessa utmaningar.

Att Deltavarianten av Coronaviruset börjat sprida sig har heller inte slagit så hårt som kunde befaras. Det förklaras till stor del av att smittspridningen ännu så länge varit förhållandevis begränsad och att de flesta länder i EMU-området trots allt väljer att gå vidare med att öppna upp sina ekonomier ytterligare.   

I USA ser det lite sämre ut. Visserligen ligger industriindexet, trots en mindre nedgång, på riktigt anständiga 61,2 men tjänsteindexet sjönk till 55,2. Tjänsteindexet har därmed sjunkit rejält under de tre senaste månaderna och ligger nu på sin lägsta nivå sedan december i fjol. Markit Economics som genomför undersökning lyfter fram svårigheter att öka kapaciteten till följd av leveransstörning, problem med att hitta personal samt spridningen av Deltavarianten som orsaker till nedgången.

Att insatsvarupriserna fortsätter att öka i snabb takt samtidigt som företagen har svårigheter att hitta lämplig personal skulle, på sikt, kunna leda till ytterligare press uppåt på inflationen. Något som potentiellt skulle kunna bli ett problem för den amerikanska centralbanken som mer eller mindre utlovat att den just nu höga inflationen i USA är av övergående natur. Troligen bidrar det inte till att inflationen lyfter ytterligare från dagens väldigt höga nivåer (KPI +5,2 i juli) men att den heller inte sjunker tillbaka i den takt som Federal Reserve räknar med.

Ändå verkar den initiala marknadstolkningen vara att effekterna av att Deltavarianten börjat sprida sig, och har en allt tydligare negativ effekt på återhämtningen, ytterligare fördröjer en första åtstramning från de amerikanska centralbankens sida. Börserna i USA och Asien steg medan den positiva börseffekten i Europa är mer försiktig.

De här amerikanska utfallen spär ytterligare på spänningen inför det tal som Fed-chefen Jerome Powell ska hålla klockan 16.00 på fredag. Det vill till att han verkligen väger sina ord för att inte riskera att skapa ordentlig turbulens på finansmarknaderna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -