På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Spela inte bort köpläget i Nintendo

Aktieanalys Japanska Nintendo är världens mest anrika spelföretag. Bolaget ligger bakom spel som Super Mario, Zelda och Donkey Kong. En kortsiktig nedgång i aktien skapar nu ett köpläge.

Nintendoaktien har åkt på rejält med stryk under de senaste månaderna. Bakom ligger bland annat att pandemin orsakat förseningar i nya spelsläpp, samtidigt som jämförelsetalen varit tuffa och det funnits oro för vikande försäljning av konsolen Switch.  

Totalt väntas spelbranschen omsätta runt 176 miljarder dollar globalt i år. Bara fram till 2023 väntas den siffran öka till hela 205 miljarder dollar.

Det i sin tur talar för hela branschen och kanske i synnerhet för branschens mest anrika bolag. Nintendo kan jämföras med Disney men inom spelindustrin.

Nintendo grundades redan 1889 av den då 29-årige Fusajiro Yamauchi. Första produkten var handtillverkade spelkort som man kallade för Hanafuda. Framgången blev mycket stor.

Fusajiro Yamauchi

Under bolagets första 67 år producerade man enbart spelkort i olika former. Faktum är att Nintendo än idag tillverkar spelkort.  

På 1950-talet var Nintendo inte längre särskilt lönsamt. Japanska företag hade tidigare som princip att aldrig säga upp en anställd oavsett bolagets situation. Det gjorde att många av Nintendos arbetare på 1950-talet körde taxi i bolagets regi för att på något sätt dra in pengar.

Under 1970-talet började Nintendo tillverka arkadspel. Under de sista åren av 1970-talet började bolaget även tillverka tv-spel och en handhållen spelkonsol under namnet Game & watch. Det var på Game & watch som första dundersuccén Donkey Kong släpptes.

Spelet skapades av Shigeru Miyamoto. Han räknas idag som de moderna tv-spelens fader. Miyamoto ligger även bakom spelen Super Mario och Zelda.

1983 lanserades spelkonsolen NES som skulle komma att säljas i 64 miljoner exemplar.

1985 släpptes Super Mario Bros. 1991 börsintroducerades Nintendo på Tokyobörsen.

Nintendos huvudkontor ligger i Kyoto. Nuvarande vd på Nintendo heter Shuntaro Furukawa. Han intog vd-posten i april 2018.

Nintendos senaste rapport, för tiden april till juni som är bolagets första i det brutna räkenskapsåret, visade på försvagad försäljningstillväxt för konsolen Switch, som är den senaste konsolen som Nintendo släppt. Switch kom i mars 2017.

Under kvartalet sålde Nintendo 4,45 miljoner Switchkonsoler. Under samma period förra året sålde bolaget 5,7 miljoner konsoler.

År 2020 2021 2022 2023
Omsättning Mdr YEN 1 309 1 759 1 776  1 677
Rörelsemarginal, % 26,9 36,4 35,6 37,2
VPA/ YEN 2 171 4 033 3 772 3 727
Utdelning/ YEN 1 090 2 220 1 965 1 903
         
Källa: Marketscreener        


Försäljningen av Switchspel uppgick till 45,3 miljoner också det var en nedgång från 50,4 miljoner samma period förra året. I oktober ska det komma en uppdatering av konsolen.

USA står för cirka 35 procent av Nintendos omsättning följt av Europa med 25 och Japan med 23 procent.

För helåret räknar Nintendo med att sälja 25,5 miljoner Switchkonsoler och 190 miljoner Switchspel. Omsättningen för helåret väntas backa med 9 procent.

Under förra verksamhetsåret sålde Nintendo 28,8 miljoner konsoler.

Aktiemarknaden har inte alls uppskattat nedgången i omsättningen.  

Hittills i år har Nintendoaktien tappat nära 20 procent i värde. Senaste året summeras nedgången till 8 procent. Sett över fem år har aktien stigit 142 procent.

Analytikerkollektivet är dock generellt positivt inställda till Nintendoaktien. Totalt bevakas aktien av 16 analytiker. Av dessa sätter tio köp på aktien, fem är neutrala och en sätter sälj.

Den genomsnittliga riktkursen är 75 725 YEN. Det indikerar en uppsida på 44 procent från nuvarande kursnivå.

nuvarande nivå handlas Nintendoaktien till ett p/e-tal på 15 för innevarande år och för nästa år ligger p/e-talet på 14. Även om det råder lite oklarhet i hur försäljningen av konsolen Switch kommer att gå i fortsättningen så är det för lågt för ett av de ledande företagen i branschen.

EV/Sales för nästa år ligger på låga 2,6. Samtidigt har bolaget en direktavkastning på knappt 4 procent.

Nintendo sitter på ett bibliotek av de mest klassiska spelen som de kommer att kunna fortsätta tjäna pengar på under överskådlig tid, samtidigt som de också släpper helt nya spel.

Bolaget har också en mycket stor framtida tillväxtpotential inom mobilspelmarknaden.

En bonus i Nintendo är dessutom att ägarbilden är spridd, vilket inte kan utesluta att det kommer uppköpsbud på bolaget, särskilt på de här nivåerna.  

På japanska skrivs Nintendo med de tre tecknen nin 任 för plikt och ansvar, ten 天 för himmel och do 堂 för tempel.

Namnets betydelse kan alltså tolkas som att ”lägga lyckan i himlens händer".

Den som köper Nintendo på den här nivån har oddsen på sin sida och kommer sannolikt att lyckas på lite sikt.

Observera att Nintendoaktien inte finns att handla online utan köp måste ske via telefonorder. Ett annat alternativ är att handla en tracker som följer aktiekursen

Avgiften för den här trackern är 0,3 procent per år och spreaden är 0,37 procent. Vid köp av trackers för minst 1000 kronor per order utgår inget courtage hos Avanza.

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -