Ökad nervositet, men ny riskaptit

Makroveckan Nervositeten på finansmarknaden stegrades under förra veckan. Nu riktas fokus mot nya signaler kring den ekonomiska utvecklingen samt mot det tal som Fed-chefen Jerome Powell håller under fredagen. Dessutom ska den svenska regeringen presentera nya prognoser inför (kaotiska?) budgetförhandlingarna.

Trots en uppryckning under fredagen så var det mest minus på världens börser under förra veckan. Den svenska börsen backade med 1,4 procent, i linje med Europa i övrigt, medan den amerikanska börsen (S&P500) sjönk med 0,6 procent.

Det var även i övrigt mycket som pekade i fel riktning under veckan som gick. Oljepriset (Brent) var tidvis nere runt 65 dollar fatet under helgen och den amerikanska tioårsränta kröp under fredagen ända ner till 1,22 procent. Samtidigt stärktes den amerikanska dollarn mot i princip alla andra valutor.

Normalt sett skulle allt det här tolkas som en påtagligt stegrad oro på finansmarknaden för den globala ekonomin men riskaptiteten ser ut att, i alla fall delvis, ha återvänt till inledningen av den här veckan. De asiatiska börserna är upp och det mesta pekar mot att Europa, och senare också USA, kommer att få en fin start på börsveckan. Även oljepriset och räntorna har börjar återhämta tidigare fall.

Spridningen av Deltaviruset bidrar till en underliggande oro på finansmarknaden och den sker dessutom samtidigt med att de globala konjunkturkurvorna ser ut att plana ut. Det riskerar förstås att bidra till förnyad oro på finansmarknaden.

För svenskt vidkommande kan visserligen Stefan Löfvens avgångsbesked spä på den politiska oron inför hösten men det väntas ge begränsad effekt på finansmarknaderna. Annars ser utsikterna för svensk ekonomi och statsfinanser ljusa ut. Vilket väntas bekräftas i de prognoser som finansminister Magdalena Andersson presenterar på torsdag. Ett utgångsläge som i normala fall borde förbättra förutsättningarna för att partierna skulle kunna komma överens om en budget men osvuret är ändå bäst den här gången.

Under måndagen publiceras de preliminära inköpschefsindexen för augusti och det kommer att ge ytterligare vägledning kring läget för världsekonomin. En viss nedgång är väntad men det sker i så fall från ganska uppskruvade nivåer vilket borde begränsa de negativa effekterna.  Risken är att vi får se överraskande stora nedgångar och var de amerikanska indexen landar på lär betyda en hel del för placeringsklimatet under veckan.   

En annan viktig händelse är det tal som Fed-chefen Jerome Powell håller i Jackson Hole under fredagseftermiddagen. Visserligen är vår känsla på Placera att Jackson Hole symposiet sällan levererar de avgörande besked som marknaden antingen hoppas på eller befarar. Det kan vara annorlunda den här gången. I förra veckan publicerade den amerikanska centralbanken protokollet från det senaste räntemötet och det konfirmerade bilden av att Federal Reserve börjat ladda för en första nedtrappning av obligationsköpen mot slutet av detta år. Om Powell eldar på detta besked i samband med fredagens tal kan det nog ge vissa konvulsioner på marknaden. Inte minst mot bakgrund av att förväntningar på ett mjukare besked börjat få lite fäste på marknaden. I övrig blir det förstås högintressant att höra vad Fed-chefen tror om den ekonomiska utvecklingen och vilka effekter spridningen av Deltavarianten har fått på utsikterna. 

Måndag

De preliminära inköpschefsindexen för augusti rullas ut på bred front. Väntat är mindre nedgångar men från, i de flesta fall, relativt höga nivåer. Förhoppningen är förstås att en eventuell nedgång av inköpschefsindexen inte ska spä på oron för att den globala ekonomin är på väg att tappa ordentligt med fart. Dessutom fortsatt stort fokus på insatsvarupriserna och eventuella leveransproblem.

Tisdag

Prisutvecklingen på bostäder visar allt tydligare tecken på att plana ut, vilket bland annat redan syns i SEB:s boprisindikator. Vi får se om det nu också mer tydligt börjar synas i den faktiska prisutvecklingen när Valueguard publicerar färska siffror över den senaste tidens prisutveckling. För det talar bland annat att amorteringskraven kommer att återinföras.

Onsdag

Visserligen handlar det om junisiffror men ändå högintressanta siffror över utvecklingen för världshandeln. Att det finns en del problem med leveranskedjorna i den globala handeln har det hittills inte synts mycket av i dessa siffor. Tvärtom har handeln med varor legat klart över nivåerna sedan före pandemin så det vore egentligen inte särskilt förvånande om vi kommer att få se en lite dipp. Men det riskerar förstås att tolkas negativt av marknaden. Håll också koll på det tyska IFO-indexet. 

Torsdag

Dags för kaoset i den svenska politiken att ta förnyad fart när budgetförhandlingarna startar på riktigt i samband med att finansminister Magdalena Andersson presenterar en ny prognos för svensk ekonomi och vilket utrymme som finns för reformer. Normalt sett borde Sveriges utmärkta utgångsläge gällande både tillväxt och statsfinanser kunna ge kronan en skjuts men den politiska osäkerheten som Sverige, av allt att döma, står inför under hösten kan nog begränsa de positiva effekterna. Inte minst efter Stefan Löfvens avgångsbesked. ECB publicerar penningpolitiskt protokoll från det senaste räntemötet, vilket kan vara intressant läsning mot bakgrund av förändringar som skett i det penningpolitiska ramverket. Till en första åtstramning är det nog ändå långt.

Fredag

En hel det mycket intressant svenska makrosiffror med Konjunkturinstitutets barometer som huvudnummer. Barometerindikatorn har ju slagit nya rekord under de senaste månaderna. Allt marknadsfokus ligger däremot på det tal som Fed-chefen Jerome Powell levererar under eftermiddagen. Sannolikheten för att han ska presentera mer konkreta planer på en första åtstramning har nog ändå minskat på senare tid. Mycket beroende på att Deltavarianten av Coronaviruset ser ut att få allt större fäste.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -