Robotarna som packar din mat

Aktieanalys Brittiska Ocados system för automatiserade plocklager har skördat stora framgångar i takt med att livsmedelshandeln på nätet rusat. Den upphaussade aktien har dock svalnat i väntan på att vinsterna också ska visa sig.

Har man en gång sett en film på hur en svärm med Ocados små robotar drar fram i 4 meter per sekund över en enorm rutmönstrad lagerlokal och plockar upp dagligvaror ur tusentals olika fack är det svårt att glömma. Svårt att glömma tanken på att den här tekniken kan bli en blytung konkurrensfördel för en storsatsande e-handelsaktör inom livsmedel.

En tanke som bland annat ICA tänkte för flera år sedan och 2018 la man en beställning på ett för bolaget anpassat Ocado-system som sjösattes utanför Göteborg i våras. Nästa år står Stockholm på tur. Andra livsmedelsjättar på den internationella kundlistan, med betydligt större slutmarknad än ICA, är Kroger i USA och Casino i Frankrike.

Utvecklingen för Ocado beskrivs bäst som en flerstegsraket där det första stapplande steget togs våren år 2000 samtidigt som IT-bubblan brast. Grundarna av Ocado hade då en övertygelse om att konsumenterna i allt större utsträckning skulle ändra sina vanor och börja handla även livsmedel på nätet.

För att lyckas med en egen nystartad livsmedelsbutik online, med ambitionen att också göra den lönsam, var man tvungen att tänka annorlunda än de fysiska livsmedelshandlarna. Effektivitet och automation bakom kulisserna var helt nödvändigt och där föddes planerna på att utveckla ett eget avancerat system med plock-robotar som kan röra sig med hög hastighet i ett rutnät över lådor fyllda med dagligvaror.

Helt automatiserad är dock inte processen och viss manuell övervakning och hantering kommer troligen alltid att krävas. Men som en jämförelse räknar Ocado med att arbetstiden som krävs för att plocka, packa och skicka iväg en kasse med 50 artiklar är ungefär 15 minuter, mot 74 minuter om det skulle hanteras i en fysisk affär.

Tekniken bakom e-handelsplattformen och robotarna (Ocado Smart Platform) samt de fysiska lagerlokalerna (Ocado Customer Fulfilment Centers) används i den egna brittiska verksamheten. Sedan har Ocado i steg två kunnat exportera sina färdigheter till fysiska dagligvarujättar på andra marknader än den brittiska, däribland de tidigare nämnda bolagen.

Fortfarande är det i allt väsentligt från den brittiska e-handelsdelen, som numera samägs med Marks & Spencer, som intäkterna kommer eftersom de internationella tekniksamarbetena först började flyga på allvar under 2020 och 2021.

Steg tre i Ocado-raketen, som fortfarande är ett oskrivet blad, handlar om att bolaget utvärderar andra segment än dagligvaruhandeln som man skulle kunna använda sin teknik till. Bolaget är ganska hemlighetsfullt kring detaljer men har nämnt exempelvis vertikalt jordbruk och automatiserat måltidsförpackande som tänkbara områden.

Det är tveklöst ett spännande långsiktigt tillväxtområde som Ocado verkar inom och på flera stora marknader dubblades andelen online av dagligvaruhandeln under pandemin. Fantastiska möjligheter brukar samtidigt innebära att det kostar därefter att investera i denna potential på börsen och Ocado är inget undantag.

Historiken visar på en årlig omsättningstillväxt som rört sig mellan 10-20 procent varje år sedan noteringen 2010 och analytikerna som följer bolaget räknar med fortsatt bra tillväxt. Enligt Factset handlar det om 15-17 procent per år de kommande tre åren. Lönsamheten finns där om man tittar i övre delen av resultaträkningen, med en Ebitda-marginal på 3 procent och förväntningar om successivt stigande nivåer kommande år. Det räcker dock inte för att nå lönsamhet på rörelsemarginalnivå (ebit) förrän 2024 enligt analytikernas bedömningar och vinsten per aktie är följaktligen också negativ.

Med ett börsvärde kring 14 miljarder pund hamnar p/s-talet på drygt 5 räknar på årets försäljningsprognos. En hög värdering som fordrar kraftig tillväxt och betydligt högre marginaler för att kunna växa in i på sikt.

  2020A 2021E 2022E 2023E
Omsättning, MGBP 2332 2722 3132 3678
EBITDA-marginal% 3,1 2,9 4,9 7,0
Ebit-marginal % -4,1 -4,1 -2,6 -0,4
Vinst/aktie, GBP neg neg neg neg
Källa: Factset        

 

Mycket tillväxt finns kvar att ta inom dagligvaruhandeln när onlineandelen ökar och det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vilka andra sektorer som Ocados system på sikt skulle kunna göra succé inom. Bolaget har bevisat att det går att driva livsmedelshandel på nätet med lönsamhet i Storbritannien men nu återstår att bevisa att det går att göra med riktigt bra lönsamhet och att teknikförsäljningen utomlands också blir en plusaffär.

Aktiemarknaden har hittills haft stort tålamod med de uteblivna vinsterna och aktien blev en kelgris på Londonbörsen när den internationella expansionen började ta fart 2017 och kursen tiofaldigades från slutet av det året till toppen i vintras. Sedan dess har omkring en tredjedel av börsvärdet gått upp i rök när tålamodet börjat tryta.

Analytikerna är också splittrade kring aktiens potential. Sex firmor har i nuläget ett säljråd, fem är neutrala och fem säger köp. Riktkursen ligger i snitt bara 6 procent över nuvarande kurs vilket speglar den sammantaget neutrala hållningen i rekommendationerna.

Det krävs troligen att Ocado börjar visa att de får utväxling på den internationella expansionen i form av konkret vinsttillväxt, fler tunga kunder och kanske att de samtidigt kliver in på ett nytt område med sin teknik för att en ny hype ska kunna uppstå kring aktien. Värderingen är redan i mastigaste laget tycker vi men är man riskbenägen så kan det ändå vara intressant att använda en mindre del av portföljen för att chansa på succéscenario efter årets kursfall.

Värt att känna till är att precis som för andra brittisknoterade aktier tar de flesta mäklare ut något högre courtage och det är telefonorder som gäller för att kunna handla.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -