Fonden med fokus på gröna metaller

Fondkommentar ”EU:s nya regelverk för en grön omställning och minskade utsläpp skapar helt nya affärsmöjligheter, vilket gör att vi ändrar fokus i fonden från ädelmetaller till gröna metaller. Det säger Mattias Gromark, förvaltare av Atlant green tech metals. Placera har träffat förvaltaren för att höra mer om förändringen i fonden.

Den 24 juni bytte fonden Atlant Precious inriktning från en ren ädelmetallfond till fokus på företag verksamma inom gröna metaller under det nya namnet Atlant green tech metals med Mattias Gromark som samma förvaltare.

Mattias Gromark

Vad är det för förändringar ni gör i fonden?

”Den nya inriktningen i Atlant green tech metals fonden gör att vi fokuserar på företag som verkar inom prospektering, utvinning, bearbetning, återvinning eller finansiering i framtagande av metaller som behövs för förnyelsebara energislag, energilagring eller till exempel eldrivna fordon. Metallerna är till exempel koppar, zink, nickel, silver, kobolt, litium med flera. Fonden strävar efter att enbart placera i bolag som bedriver sin verksamhet så att de ligger i linje med de hållbarhetskrav som ställs enligt den nya EU taxonomin, vilket reducerar klimatavtryck.”

”Vårt fokus blir att investera i bolag som är med och bygger upp de europeiska och nordamerikanska leverantörsleden för materialförsörjning till denna industri. Vi ser gärna att företagen använder ny teknologi för att förbättra processer för fossilfri energi och elektrifiering och på så vis gör ett mindre klimatavtryck. Vi investerar i hela livscykeln och bolagen kan vara verksamma med allt ifrån prospektering, utvinning, finansiering, förädling och återvinning."

"Det mesta har tidigare skötts från asiatiska leverantörer, men de uppfyller inte EU:s nya taxonomi. USA och Europa väger allt mer in strategiska övervägande också då man insett att man blivit allt för beroende av Kina och Asien, särskilt efter USA och Kinas handelskrig drog igång. Så högre grad av självförsörjning kommer gå hand i hand med energiomställningen. Fondens geografiska fokus blir i huvudsak Europa, Nord- och Sydamerika och i viss mån Afrika och Australien, men inte Asien. Grundkravet är att man tar hållbarhetsarbetet på allvar enligt europeisk standard och klarar de höga krav som ställs från företag som exempelvis Volkswagen för att minska klimatavtrycken.”

Hur ser framtida efterfrågan ut för de metaller du investerar i?

”Fondens huvudfokus är att investera i de metaller som kommer att vara i ett långvarigt strukturellt underskott beroende på den gröna energiomställningen. Efterfrågan på batterier för elektriska bilar rusar och det väntas ge underskott på flera viktiga metaller. Batteriefterfrågan spås växa 17 gånger från 2019 till 2030. Från 2025 väntas väsentliga underskott för batterimetaller. Andelen förnybar energi kommer växa från 27 procent 2019 till runt 60 procent år 2030 enligt prognoser från IEA. Och investeringarna i sektorn kommer att tredubblas till 2030. Vi har identifierat att det finns störst obalanser i utbud och efterfrågan för koppar, nickel, silver, platina, kobolt och ett antal så kallade jordartsmetaller.”

Du nämner att du vill gärna investera i företag som använder ny teknik för att minska klimatavtrycken inom metall- och gruvindustrin. Vilka nya företag har du investerat i?

”De stora casen vi investerar i och vill investera i är nya teknikdrivna företag eller företag som får en ny position någonstans inom livscykeln för gröna metaller. Inom litium har vi investerat i Vancouver-baserade Standard Lithium. Bolaget har utvecklat en helt ny teknik tillsammans med tyska kemikoncernen Laxsness som heter Listr, det står för Direct Lithium Extaction Technology och innebär lite förenklat att man utvinner litium ur restprodukterna av Laxness bromproduktion."

"Fördelarna med processen är att det går åt mycket mindre energi och processen går betydligt snabbare än andra metoder. Tillsammans med Laxness utvinner man litium vid en anläggning i Arkansas, USA. Det är stor teknikhöjd i företaget och de har lämnat in en patentansökan för den nya tekniken.”

”Ett annat intressant innehav är Euro Manganese som är noterat på Torontobörsen. Bolaget återvinner mangan ur gruvavfall genom en ny teknik. Det finns stora mängder gruvavfall på alla gamla gruvområden runt om i världen. Euro Manganese har börjat i Tjeckien där bolaget använder sin nya teknik för att utvinna mangan."

"Det skapas ingen ny gruva och genom att återvinningen sker genom att bearbeta gruvavfall. Och genom processen så renas sannolikt delar av gruvavfallet och det går åt mycket mindre energi än vid normal brytning, vilket gör bolaget till ett bra ESG-case. Tjeckien ligger bra placerat då det är nära till Tyskland som har en stor efterfrågan på mangan som används för lithium-ion batterier, specialstål och olika legeringar.”

”Ett annat bolag som också är verksamma i Tjeckien är European Metals. De har ett samarbete med tjeckiska staten för att utvinna litium och tenn genom en återstart av befintliga gruvor. Det är kort avstånd till Berlin där både Tesla och VW planerar batterifabriker.”

”First cobalt är ett mycket intressant företag. De håller på att återstarta USA:s enda processanläggning för kobolt. De har kobolt från egen fyndighet som nu kan processas på plats i USA. Bolaget planerar i nästa steg även återvinna metaller som kobolt, nickel och koppar bland annat med egen teknik från gamla litium-ion batterier. Det finns idag otroligt mycket gamla batterier som används som fyllnadsmaterial på återvinningsanläggningar i USA. Återigen det är stora besparingar att återvinna ur energi och miljöhänseende.”

Största innehaven Vikt % Land
GLENCORE PLC 5,2 CH
NEWMONT MINING CORP 5,2 US
WHEATON PRECIOUS METALS  5,1 CA
MMC NORILSK NICKEL PJSC  5,1 RU
BARRICK GOLD CORP 5,1 CA
AGNICO EAGLE MINES LTD 4,0 CA
OSISKO GOLD ROYALTIES LTD 3,8 CA
CAMECO CORP 3,8 CA
HECLA MINING 3,7 US
FRANCO-NEVADA CORP 3,5 CA

 

Har du kvar guld- och silverbolag i fonden?

”Jag har kvar flera av de gamla innehaven än så länge. Guld är inte så intressant i energiomställningen och de bolagen kommer att säljas ut. Men silver spelar en viktig roll för den gröna omställningen. Silver kommer nog att spela en mindre roll i framtiden då ny teknik gör att det krävs mindre silver i exempelvis solceller. Jag håller fortfarande på med omställningsarbetet i portföljen och fonden kommer att förändras en hel del på sikt. Det blir fokus på flera innehav i bolag med nya tekniker inom materialsidan.”

Ändrar ni i avgiftsstrukturen för fonden?

”Fonden är dagshandlad och vi tar bort den tidigare rörliga förvaltningsavgiften och väljer nu bara en fast avgift på 1,5 procent, vilket gör den mer konkurrenskraftig.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -