På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Redaktionen: Så stor kassa har vi nu

Aktier I skrivande stund är börsen upp 30 procent bara i år. Placeras och Börsveckans medarbetare berättar hur mycket kassa de har – eller inte har – och varför. De delar också med sig av hur de agerade i fjol när vi hade vårt senaste stora börsfall.

Gabriel Isskander

Andel kassa: 0 %

 

Gabriel Isskander är chefredaktör på Placeras systertidning Börsveckan. Han har ingen kassa, något han är nöjd med.

”Investor och Volvo är min kassaposition. Det är aktier med bra likviditet som jag kan sälja om jag hittar intressanta case.” Gabriel har också en del belåning nu när räntorna är så låga. Såväl belåning som försäljning av Investor var också något som han använde sig av när börsen sjönk kraftigt våren 2020.

Gabriel Isskander är i princip alltid fullinvesterad:

”Eftersom börsen stiger över tid och tajming är svårt är jag hellre fullinvesterad än att försöka överarbeta kassan.”

 

Martin Blomgren

Andel kassa: 15 %

 

Martin Blomgren är skribent och aktieanalytiker på Placera och har för tillfället en lite högre kassa än han brukar ha.

”Jag brukar vara fullinvesterad, men ibland drar jag upp kassa ännu mer än så om jag känner att det är tillfälle, till exempel om osäkerheten är större och det svårt att hitta aktier med bra potential till rimlig värdering.”

Trots det tror Martin Blomgren att det förmodligen varit bäst att vara fullinvesterad hela tiden om han tittat tillbaka.

”Men min syn just nu är att det egentligen inte varit någon korrigering på börsen i år och jag tycker att det är kul att ha lite torrt krut om börsen dippar.”

”Nästan varje år går börsen någon gång ned mer än 10 procent och den uppgången vi har nu har pågått ovanligt länge.”

Men det handlar också om att hitta en risknivå som man själv känner sig bekväm med. Martin Blomgren lyckades med att tajma nedgången 2020 med nästan kuslig precision.

”Jag gick ut nästa helt och hållet i slutet av februari. När covid började spridas i Italien tyckte jag att det saknades balans mellan något slags worst case scenario och hur börsen reagerat. Men så har jag också gått ur marknaden vid andra tidpunkter som inte var lika bra. Så det är inte vinst varje gång på den strategin.”

 

Peter Hedlund

Andel kassa: 20 %

 

Peter Hedlund är aktieanalytiker på Börsveckan. För tillfället har han en kassaposition på 20 procent vilket är mer än vanligt. Oftast har han en mindre belåning.

”Jag väntar inte in en korrektion, utan ser till enskilda aktiers värdering och köplägen generellt.”

Peter Hedlund tycker att en värdepappersportfölj ska vara fullinvesterad, men med tillägget att riskfördelningen ska vara sådan att man sover gott om natten. Han tycker att man i en normal räntemarknad kan ha en del kassa i ränteinstrument som ger avkastning och sedan vikta om när aktier blir billigare eller sälja om de är dyra.

”Men i dagens marknad är dock en kassaposition inte alls bra då det knappt finns några vettiga räntealternativ. Min stora kassaposition förklaras av ett undantag i form av en placering i Maxfastigheters hybridobligation som precis gått till lösen.”

När börsen föll under coronapandemin köpte Peter Hedlund, som han säger, ”för fulla muggar” aktier som han ansåg föll omotiverat mycket.

”Eftersom jag belånade portföljen i den vevan så säkrade jag också upp med säljoptioner i index för att undvika tvångsförsäljningar vid ett fortsatt brett börsfall.”

 

Pär Ståhl

Andel kassa: 0 %

 

”Min kassaposition är som vanligt obefintlig. Jag är alltid fullinvesterad i ISK:n.”

Pär Ståhl, Placeras fondexpert, försöker inte tajma marknaden så mycket och är långsiktig med en investeringshorisont på fem till tio år.

”Det finns inget som säger att det skulle blir rätt att försöka att tajma. Inte ens de bästa förvaltarna klarar det över tid.”

Istället tar Pär ned risknivån lite om han känner att det är mycket osäkerhet på marknaden. Att tajming är svårt är något han lärt sig under åren.

”Det är har ju gått skit, flera bolag som jag tyckt varit för dyra har jag sålt för att sedan köpa tillbaka dyrare. Som jag berättat i vår redaktionspodd har jag ju exempelvis köpt och sålt Nibe och Lifco flera gånger och det har aldrig blivit bra.”

Bättre känsla för tajming hade Pär Ståhl dock när coronapandemin lamslog börsen förra året.

”Jag sålde av rätt mycket i februari och sen började jag handla i mitten på mars, men på marginalen så de gav det inte så stor effekt som jag trodde. Det kändes som det borde gått mycket bättre.”

Men att köpa aktier när allting bara sjunker, det kan vara jobbigt mentalt.

”När det känns som man är den enda köparen på marknaden, då mår man inte bra”.

 

Lars Frick

Andel kassa: 10 %

 

Lars Frick är aktieanalytiker på Börsveckan. Han har en kassaposition på 10 procent, vilket är en nivå han brukar hålla över tid.

”Det är till stor del av praktiska skäl, eftersom jag sparar regelbundet och det tar lite tid för mig att omsätta pengarna. Jag är inte så transaktionsintensiv.”

Lars Frick agerade inte på något särskilt sätt under coronakraschen.

”Det gick för fort och jag är mer Time in the market än Timing the market.”

Han tror att det kan vara bra att ha en viss andel kassa i portföljen, eftersom det skapar rörlighet,

”När man väl hittar något intressant så måste man annars sälja en eller flera aktier och det tar ofta emot, dessutom sänker ju kassan risken i portföljen.”

Trots det framhäver han att noll kassa över tid är det som åtminstone historiskt lönat sig bäst.

”Att ha några direktavkastande aktier såsom Telia, Holmen eller en bank kan vara ett bra ett bra alternativ till kassa.”

 

Karl Lans

Andel kassa: 0 %

 

Placeras aktieanalytiker Karl Lans har ingen kassa, tvärtom är han belånad till mellan 10 och 20 procent. På den belåningsnivån undviker han att tvingas till försäljning även om aktierna går ned kraftigt.

”När jag inte haft några handelsregler att förhålla mig till kunde jag ha kassa. Nu är det betydligt bättre att vara belånad i stället.”

Karl Lans tycker att man generellt ska vara fullinvesterad. Undantaget är ifall man verkligen ser att en mycket stor nedgång är på intågande, som finanskrisen 2008 och It-bubblan vid millennieskiftet.

”Då kan man försöka tajma det.”

Dyker det upp intressanta köptillfällen säljer han av aktier och/eller ökar belåningen.

”Det tar alltid emot att sälja, men jag har en tumregel att en enskild aktie bara får gå ned 20 procent, då hamnar de på en säljlista. Dessutom säljer jag regelbundet av aktier som utgör mer än 10 procent av portföljen.”

Även i nedgången 2020 var Karl Lans belånad. Han beskriver att han blev tagen på sängen av nedgången.

”Under coronakraschen la jag om min strategi till att investera mer i tillväxtaktier och biotech. I nedgången ökade jag belåningen och sålde av vissa delar av fastighetsinnehaven.”

Ellinor Beckett

Andel kassa: 5 %

 

Ellinor Beckett är skribent på Placera. Hon har en kassa på 5 procent för tillfället.

”Det här blir lite av en samvetsfråga för mig eftersom jag fram tills jag skrev den artikeln om huruvida stridskassa är bra eller inte hade en lite högre kassa än 5 procent. Den var nog på cirka 10 procent på grund av oföretagsamhet.”

”Intuitivt känns torrt krut i portföljen som en smart grej, men man behöver inte räkna på särskilt många scenarier för att man ska förstå att det nästan alltid är bäst att vara fullinvesterad.”

”Detta gäller särskilt om man som jag, är långsiktig, och dessutom har begränsat med tid att lägga på sin portfölj.”

Ibland tycker Ellinor att det kan vara kul att försöka tajma marknaden, men att det gäller att man inser att det ofta är tur när man väl får rätt. Hon tycker också att det är viktigt att tänka på vilken typ av investerare man är.

”Jag ser exempelvis ingen anledning alls att inte vara fullinvesterad i barnens portföljer, däremot tar det emot att ha belåning nu exempelvis, när börsen haft en så långvarig uppgång som den haft nu. Man ska sova gott på natten också.”

I coronakraschen var Ellinor Beckett närapå fullinvesterad. De slantarna som gick att skramla fram investerades.

”Det gick så snabbt och mycket kändes så osäkert, men jag köpte ETF:er varje dag börsen sjönk mer än 1,5 procent. Mitt mantra var Jag köper i alla fall inte på toppen.”

Strax efter belånade hon också portföljen, men bara med några procent.

”Kommer en korrektion nu snart kan jag tänka mig att ha lite belåning igen.”

 

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -