En ETF för den som tror på Grekland

Börshandlad fond Tillväxtmässigt spås Grekland några bra år framöver. Placera har kikat på en börshandlad fond som ger exponering mot den grekiska ekonomin.

Den börshandlade fonden Lyxor MSCI Greece ger exponering mot Atenbörsen för den som tror på grekisk ekonomi de närmaste åren.

Hittills i år har Atenbörsens generalindex stigit 8,6 procent. Att jämföra med Lyxor MSCI Greece som är upp 9,2 procent i år.

Största innehavet i fonden är en defensiv aktie i form av dryckesbolaget COCA-COLA HBC. HBC är en förkortning för Hellenic Bottling Company. Företaget ägs till en femtedel av amerikanska Coca-Cola.

COCA-COLA HBC utgör drygt 20 procent av fondens innehav. Aktien bevakas av 17 analytiker. 13 av dessa sätter köp på aktien.

Senaste året har aktien stigit drygt 30 procent.

COCA-COLA HBC grundades 1969. År 2000 gick man ihop med brittiska Coca-Cola Beverages. 2012 flyttades huvudkontoret från Aten till Zug i Schweiz på grund av den kaotiska situationen i Grekland under eurokrisens år.

Aktien är noterad både i Aten och i London.

Näst största innehavet i fonden är Hellenic Telecommunications. Bolaget utgör drygt 13 procent av fonden.

På ett år har Hellenic Telecommunications aktie stigit med drygt 19 procent exklusive utdelning.

Största ägare i Hellenic Telecommunications är tyska Deutsche Telekom med en ägarandel på hela 48 procent. Näst störst är grekiska staten med drygt 5 procent.

Elva av 13 analytiker som bevakar aktien sätter köp. I genomsnitt ser de en uppsida i aktien på runt 10 procent från nuvarande nivå.

Tredje största innehavet i fonden är Alpha Bank som utgör 9 procent. Alpha Bank är Greklands näst största bank. På ett år har aktien gett ganska exakt 100 procents avkastning.

Andra stora innehav i ETF:en är gamblingbolaget OPAP, Eurobank Ergasias, industribolaget Mytilineos, leksaksbolaget Jumbo, National Bank of Greece, kraftaktien Public Power och Piraeus Bank.

Tio största innehaven  
Aktie Andel
COCA-COLA HBC AG 22.55%
HELLENIC TELECOMMUNICATION 13.06%
ALPHA BANK AE 9.09%
OPAP SA 9.05%
EUROBANK ERGASIAS SA 7.46%
MYTILINEOS HOLDINGS S.A. 5.51%
JUMBO SA 5.17%
NATIONAL BANK OF GREECE 4.66%
PUBLIC POWER CORP 3.48%
PIRAEUS BANK S.A 3.09%


Den årliga fondavgiften är 0,55 procent.

Under det första kvartalet i år låg tillväxten i den grekiska ekonomin på 4,4 procent och för helåret 2021 spår IMF att tillväxten kommer att ligga på 3,8 procent. För 2022 spås en tillväxt på hela 6 procent.

Ytterligare faktorer som kan hjälpa Grekland är att landet väntas få sammantaget 30,5 miljarder euro från EU:s återuppbyggnadsfonder i en kombination av lån och bidrag.

Normala år står turism för runt 20 procent av Greklands BNP. Förhoppningen är att landet framöver ska bli lite mindre beroende av turism.

Pengarna från EU ska satsas på logistik, energi, forskning och IT.

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -