Fullinvesterad eller stridskassa?

Aktier När börsen går så bra som den gör just nu dyker ordet ”stridskassa” upp allt oftare. Placera reder ut om det är klokt att vara fullinvesterad eller inte.

Börsen är upp med över 60 procent på tre år, vilket förstås kan få även den långsiktiga och mest hugade aktiespararen att bli lite nervös. För att inte tala om att det är svårt att hitta köpvärda aktier.

Dessutom har vi våren 2020 färskt i minnet. Den som köpte en svensk aktieindexfond på botten kring mitten av mars i fjol har gjort en vinst på nära 95 procent på mindre än ett och ett halvt år. Men då får man inte glömma att börsen även gått fantastiskt bra fram tills dess.

Med facit i hand är det förstås lätt att veta hur man borde gjort. Frågan är hur man kan tänka framöver för att ta ett sådant välinformerat beslut som möjligt i framtiden.

Här kan du läsa om hur mycket Placeras medarbetare och kollegorna på systerredaktionen Börsveckan gör och resonerar. 

Fullinvesterad eller inte?

I snitt har börsen historiskt gått upp med åtta procent per år (senaste 10-årsperioden över 16 procent). Samtidigt har sparkontot blivit ett allt sämre alternativ. Det talar förstås för att vara fullinvesterad. Att missa de bästa dagarna på börsen kostar på, mer än man tror.

Den slitna klyschan ”time in the market beats timing the market” stämmer nästan alltid. Det i sig är goda nyheter eftersom det är en betydligt enklare strategi än att minska och öka andelen investerbara medel i portföljen över tid.

"Far more money has been lost by investors preparing for corrections, or trying to anticipate corrections, than has been lost in corrections themselves." – Peter Lynch

Peter Lynch

Men om man nu ändå känner för att ha torrt krut i portföljen och faktiskt tror att aktiemarknaden kommer att gå ned inom en relativt snar framtid så kan det vara bra att ha en plan klar för sig. För när börsen väl går ned – för att inte tala om när den går upp sedan igen – så går det ofta snabbt.

Bestäm dig för…

Hur stor del av portföljen ska vara oinvesterad? När aktiepriserna sticker i väg är det lätt att helt plötsligt sitta med mer kassa än man tänkt sig. Tänk på att inte lägga pengarna på ett ISK eller en kapitalförsäkring, eftersom de då beskattas.

Hur stor nedgång på börsen ska det vara för att du ska använda din kassa? Om du inte har enskilda aktier i åtanke, utan mer vill köpa på bred front om det går ned, då måste sättningen vara riktigt stor för att det ska vara en god affär jämfört med att vara investerad på börsen. Alltså; såvida du inte tror på en rejäl krasch är det bättre att vara fullinvesterad.

Exempel:

Anna och hennes bror Bo ärvde varsin väldiversifierad aktieportfölj för fem år sedan. Anna valde att behålla sin portfölj fullinvesterad, medan Bo, som hört mycket om att börsen är högt värderad på sistone, och dessutom lärt sig att börsen kraschar ungefär en gång vart sjunde år, valde att ha 20 procent kontant på sitt depåkonto som han tänker investera om börsen går ned 20 procent eller mer.

Fem år senare har Annas portfölj vuxit med 99 procent.

80 procent av Bos portfölj har förstås också stigit lika mycket. De övriga 20 procenten har stigit med 96 procent. Bos portfölj har alltså gått sämre trots att han i detta exempel prickade den absoluta botten i coronakraschen. Chansen att pricka botten är förstås minimal.

Ska du gå in med din stridskassa i omgångar, och hur ska du i så fall dela upp den? Man kan aldrig veta om man nått botten eller ej förrän efteråt. Det enda du vet är att du inte köper på toppen. Därför kan det vara en idé att pytsa in pengar varje gång börsen går ned. Exempel: om börsen sjunker 1,5 procent går du in med 5 procent av din kassa, går börsen ned 3 procent går du in med 10 procent, går den ned 10 procent köper du för 30 procent av kassan och så vidare. Det här kan vara en jobbig taktik, eftersom det du köper minskar i värde vid en börsnedgång, men det minskar problematiken med att inte veta hur lång och djup nedgången blir.

Om vi tar exemplet med Anna och Bo igen, men för enkelhetens skull låter Bo investera en tiondel av sin stridskassa när börsen gått ned 5 procent, blir siffrorna mer till Bos fördel, men fortfarande inte bättre än för Anna som är med i alla upp- och nedgångar.

Anna har förstås fortfarande en värdeökning på 99 procent medan Bo har en på 104 procent. I slutändan blir det ändå mindre för Bo, eftersom han gått miste om utdelningarna som Anna fått.

Den stora nedgången med efterföljande uppgång 2020 gick oerhört fort och vid ett sådant läge kan ETF:er vara att föredra framför fonder, eftersom du vet till vilken kurs du köper.

Är det några särskilda aktier du är intresserad av till ett lägre pris? När börsen går ned sker det ofta på bred front. Vi har alla aktier vi gillar och kanske aldrig vill sälja. När börsen går ned kan det locka att undvika att logga in på portföljen, men använd i stället sättningen till att köpa aktierna du funderat på att köpa, men som varit för dyra.

Kommer det in nya pengar i portföljen? En person med ett högt månadssparande (särskilt relativt storleken på portföljen) har kanske inte samma behov av att ha en kassa. Helt enkelt för att nya pengar hela tiden kommer in som kan läggas på köpvärda aktier och spännande möjligheter.

För en person som i stället lever på sin aktiehandel (om vi tar extremfallet) kommer det kanske inte in nya pengar i portföljen, utan det är helt enkelt utdelningar och försäljning av aktier som måste till för att öka kassan.

Hur mycket tid har du för analys? Den som är investerad i aktiefonder eller ETF:er kan ha mindre att vinna på att ha en kassa jämfört med den som köper noga utvalt enskilda aktier. Den sistnämnda ser till priset för en given aktie vid det givna tillfället och tycker att det är köpvärt eller ej.

Stockpickern kommer att ha svårt, men inte omöjligt, att hitta case när börsen är på rekordnivåer, medan det för den som sparar i aktiefonder enbart handlar om tajming på börsen som helhet. Och tajming är alltid svårt.

Fundera på alternativen. Ett alternativ till att ha kassa kan vara att ha några mer stabila aktier med god likviditet. De sjunker troligen inte lika mycket i händelse av en korrektion, men går ändå att sälja när andra, mer attraktiva aktiealternativ blir prisvärda.

En valmöjlighet för den rutinerade och riskbenägna för att kunna trycka extra mycket på gaspedalen i händelse av en korrektion är att gå från fullinvesterad till belånad. Det ökar givetvis risken i sparandet avsevärt.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -