På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs analyser har hittat köpsignaler i ett fastighetsbolag och en operatör. Däremot varnas det för en oljeaktie.

Stockholmsbörsen (OMXSPI) öppnade veckan negativt under måndagen. Det blev en nedgång på 1.23 procent och indexet stängde på 989 punkter. Ser vi till den tekniska bilden präglas den fortsatt av en positiv trendbild på hela skalan från kort- till lång sikt. Kursen har dock brutit ned från en stigande trend på kort sikt men det indikerar i första skedet en svagare stigningstakt, eller inledningen av en mer horisontell utveckling. Motstånd på medellång sikt saknas medan vi på nedsidan har stöd vid 920-930 punkter att förhålla oss till.

Investtechs Hausseindex står i 59 på kort sikt och i 64 på lång sikt. Indexet går mellan 0 och 100, och är en optimismindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Ett värde på 45-50 indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister. Med ett index på 59 och 64 respektive indikeras en övervikt av optimister såväl på kort- som lång sikt.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och sälj transaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 244 köp och 129 sälj. Detta motsvarar en köpandel på 65 procent, vilket ska jämföras med senaste året där köpandelen ligger på 74 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden. Noterbart är att antalet affärer sjunkit stadigt senaste tiden - senaste veckan har enbart 52 affärer registrerats.

Sammantaget blir rekommendationen för OMXSPI-indexet Köp på medellång sikt (1-6 månader). Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerad på marknaden.

 

Aktiekursen till fastighetsbolaget K2A Knaust & Andersson ser tekniskt positiv ut. Aktiekursen har brutit upp genom taket på den stigande trendkanalen som är identifierad av Investtechs trendalgoritm.

Det är ett resultat av att investerare över en längre period har betalat högre kurser för att köpa in sig i bolaget och brott upp genom taket signalerar en ännu starkare stigningstakt och är en indikation på ytterligare kursuppgång enligt Investtechs forskningsresultat.

Det saknas motstånd i kursdiagrammet och ytterligare uppgång indikeras. Vid reaktioner tillbaka har aktien stöd vid cirka 300 kronor. Aktien har ett starkt positivt kortsiktigt momentum med ett RSI21-värde över 70 som indikerar ökande optimism hos investerarna.

Även Insiders i bolaget är positiva då aktien är positiv på Investtechs Insideranalys. Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Aktiekursen till bredbandsoperatören Bredband2 har brutit den stigande trendkanalen uppåt på kursdiagrammet för medellång sikt. Det öppnar för en starkare stigningstakt och det saknas motstånd där ytterligare uppgång indikeras enligt Investtechs forskningsresultat på brott upp genom stigande trender. Vid reaktioner tillbaka har aktien stöd vid cirka 2.20 kronor.

Ett RSI-värde över 70 visar ett starkt positivt momentum. Investerare har gått upp i pris för att kunna köpa aktien, vilket indikerar ökande optimism och att kursen ska fortsätta upp.

Bredband2 är svagt positiv på Investtechs Insideranalys och totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Aktiekursen till Tethys Oil har brutit den fallande trendkanalen nedåt på kursdiagrammet för medellång sikt. Det signalerar en starkare nedgångstakt.

Isolerat sett indikerar brott ned genom golvet i fallande trender ytterligare nedgång enligt Investtechs forskningsresultat på trender. Kursen närmar sig stödet vid cirka 49.00 kronor. Det kan ge en reaktion upp men ett brott ned genom 49.00 kronor kommer emellertid vara ännu en säljsignal.

Kursen har fallit kraftigt efter säljsignal från en rektangelformation (REC) vid brottet ner genom 57.04 kronor och formationen signalerar en fortsatt utveckling i samma riktning.

Aktien är svagt neutral på Investtechs Insideranalys men är totalt sett tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

Trendbrott - i trendriktningen

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckling tilltar.  Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du värdera att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtech har också undersökt vad som hänt efter att trenden brutits genom att analysera kursutvecklingen efter att aktier på de nordiska börserna brutit trendkanaler på medellångsiktig kursgraf. Resultaten visar bland annat att aktier som brutit upp en stigande trendkanal i genomsnitt har fortsatt uppåt, och det i en högre takt än tidigare. Motsvarande har aktier som brutit ned från fallande trendkanaler presterat klart sämre än aktier inne i fallande trendkanaler.

Diagrammet visar att aktier med som brutit upp från stigande trendkanaler (blått diagram) tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier som brutit ned från fallande trendkanaler (rött diagram) tenderat att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om trendbrott här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -