Här är månadens bästa fonder

Fondkommentar Den senaste månaden hör Europa till den starkaste regionen. Samtidigt har finanssektorn visat framfötterna. Placera har listan över månadens fondvinnare där stora delar av vinnarlistan består av branschfonder.

De globala vinnarsektorerna den senaste månaden är allmännyttiga bolag och finansbolag samt cykliska råvarubolag. De största förlorarna har varit energibolag, vilket beror på  ett oljepris som backat drygt 4 procent den senaste månaden.



MSCI Europe index

Den senaste månaden har de stora bolagen på Stockholmsbörsen haft en liten lugnare avkastning. En smal indexfond som följer de 30 mest omsatta och största bolagen har stigit med 2,5 procent. En bred indexfond mot Stockholmsbörsen som inkluderar små- och medelstora bolag har stigit närmare 4,7 procent. En bred europaindexfond har följt med en bred svensk indexfond med i princip samma avkastning.

Europa har sprungit ifrån USA som endast orkat med en uppgång på 2,7 procent mätt i svenska kronor. En bred globalindexfond har en marginellt sämre avkastning med 2,5 procent.

Tuffast har det varit för en bred tillväxtmarknadsindexfond som backat närmare 4 procent under månaden. Kinafonder har backat tvåsiffrigt medan Turkietfonder är vinnare.

valutamarknaden har kronan handlats sidledes mot både den amerikanska dollarn och euron.

Placera har listat 15 vinnarfonder och lika många förlorarfonder från Avanzas fondutbud. Avkastningen mellan bästa och sämsta fond spänner 28 procentenheter, vilket är ganska mycket.

Vinnarlistan innehåller flera branschfonder inom fastigheter och ett antal småbolagsfonder. Utöver det är det en brokig skara fonder.

Bästa fond är den tematiska fonden Thematica - Future Mobility Retail som i huvudsak investerar i elbilar och värdekedjan runt den tekniken. Fonden investerar främst i små- och medelstora tillväxtbolag, och har avkastat drygt 15 procent och hörde till fjolårets fondvinnare på 152 procent.

Fonden är koncentrerad och har 41 investeringar kring temat framtidens mobilitet och huvuddelen av bolagen är klassificerade som små tillväxtbolag. Fonden är klassad som en branschfond inom ny teknik av Morningstar. Fondens tio största bolag väger 49 procent av fondens värde. Australiska bolag väger tyngst på drygt 28 procent, följt av kanadensiska bolag på 24 procent.

Fondens största innehav är det kanadensiska litiumprospekteringsbolaget Neo Lithium på drygt 8 procent. Aktien har stigit 49 procent den senaste månaden. Av fondens tio största innehav är fyra involverade i den gröna råvaran Litium.

Nummer två och tre på listan är Turkietfonder. Båda fonderna har stigit drygt 10 procent den senast månaden.

I år hör den turkiska liran till en av de svagaste valutorna mot den amerikanska dollarn. Men den senaste månaden har turkiska liran stigit marginellt med en halv procent. Den allt stabilare valutautvecklingen gör att utländska investerare hittat tillbaka till den volatila Istanbulbörsen.

Det har det kommit överraskande bra makrostatistik som indikerar lägre inflation än marknadens förväntningar. Och Istanbulbörsens storbolagsindex BIST 30 index har avkastat drygt 6 procent den senaste månaden.

BNP Paribas Turkey Equity Classic R intar andra platsen på listan. Fonden är aktivt förvaltad med ett koncentrerat innehav på 31 aktier. Fondens största innehav är Turkiets största lågprisdetaljhandelsbolaget BIM Birleşik Mağazalar på närmare 16 procent. Aktien har en stark månadsavkastning på drygt 12 procent.

Näst största innehav är Turkiets största bank, Turkiye Garanti Bankasi med huvudkontor i Beşiktaş med 7,4 procent. Aktien har följt med de globala bankaktiernas framfart och stigit 11 procent under månaden.

Vinnarlistan innehåller sex fastighetsfonder. Fonden Odin Fastighet C placerar sig överst av dem. Det är en aktivt förvaltad fond som främst investerar primärt i näringsfastigheter som, kontor, hotell köpcenter och lagerlokaler på den nordiska marknaden.

Geografiskt är runt 75 procent investerat i Sverige och runt 20 procent i Norge och Finland.

Det är en koncentrerad fond med 28 innehav. David Mindus skapelse Sagax hör till en av månadens bästa bidragsgivare med en avkastning på närmare 18 procent. Det är fondens största innehav på 8,3 procent.

Öhman Sverige Fokus A tar niondeplatsen som bästa fond och är den bästa Sverigefonden på listan. Fonden är aktivt förvaltad och lägger större fokus på att välja enskilda aktier än branscher med ett koncentrerat innehav på 20 innehav.

Knappt 36 procent är investerat i industribolag, följt av finanssektorn med 15 procent. Största innehav är Astrazeneca följt av teknikbolaget Veoneer båda väger runt 6,5 procent vardera. Veoneer hör till månadens bästa bidragsgivare efter dubbla bud som fått aktien att stiga med 75 procent.

Förlorarlistan domineras av Kinafonder. De har haft en tuff månad och backat mellan 8,8 och knappt 13 procent. Det har gjort att årets uppgång för många av fonderna nu landar på minus.

Nedgången förklaras av en tydlig utförsäljning av kinesiska tillväxt- och teknikbolag i spåren av en allt tuffare reglering kring många internetbolag. En utförslöpa som startade när börsintroduktionen av intressebolaget ANT Financials ställdes in i elfte timmen.

Landet håller som bäst på att öka regleringarna kring nyckelindustrier på internet. En serie av reformer och regler som ska på sikt mynna ut i nya ramverk. Men på kort sikt har det skapat stor osäkerhet bland de globala investerarna. Förhoppningsvis kan det nya ramverket ge mer klarhet om riktningen och omfattningen av framtida reglering för internetbolagen.

Osäkerheten har resulterat i stora utförsäljningar av kinesiska internetaktier. Bolag verksamma inom landets online-utbildningsindustrin har fått värdet att sjunka mer än 90 procent i år.

E-handelsjätten Alibaba som är Kinas största bolag har backat drygt 12 procent på en månad. Tencent Holding som är kinas näst största bolag har tappat 17 procent i värde den senaste månaden.

Båda bolagen har fått de kinesiska myndigheternas ögon på sig för marknadsdominans och avser att öka regelverk kring internetbolagen.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -