Femton nya nordiska aktiefynd

Aktiekommentar Vilka är de lägst värderade bolagen som även ger bra direktavkastning och är både lönsamma och rimligt skuldsatta? Placera har tagit fram en ny lista med nordiska vinnarkandidater och utvärderar samtidigt hur vår förra lista klarat sig.

I början av februari gick vi på jakt efter nordiska aktier som inte hade skenat iväg alldeles för mycket på en het börs. Med hjälp av databasen Factset satte vi upp sex olika kriterier för att vaska fram en lista med aktier som kombinerade låg vinstmultipel, hög direktavkastning, begränsad skuldsättning och som var både intäkts- och vinstbringande.

Ett halvår senare kan vi konstatera ett par saker. För det första att det som väntat visade sig finnas både stjärnor och besvikelser i den grupp om tolv aktier i vitt skilda sektorer som fastnade i screeningen. För det andra att ingen aktie har klappat ihop helt. En nedgång på 7 procent är sämst i klassen under mätperioden vilket är ett utfall som kunde ha varit mycket sämre om inte urvalskriterierna hade premierat defensiva kvaliteter och helt uteslutit förhoppningsbolag. Flera aktier ligger samtidigt mellan 30-40 procent plus och nio av de tolv aktierna har stigit på börsen.

Parallellt kan vi konstatera att det heta börshumöret har hållit i sig och att listan med lågvärderade bolag inte har kunnat hänga med index i det klimatet. Både Stockholmsbörsens breda index och ett nordiskt sammanvägt index har utvecklats ännu bättre än de 14 procent som en portfölj med våra tolv aktier har lyft med sedan den 8 februari när vi publicerade den förra listan. Vi har visserligen inte justerat för utdelningar varken i index eller i vår aktielista men det skulle inte förändra bilden av att index legat steget före i år.

Februarilistan    
Bolag Land och sektor Kursutv. från 8 feb 
Altia FI, alkoholtillverkare -1,7%
Austevoll Seafood NO, fiskodlare 33,3%
Betsson SE, speloperatör -7,3%
Boliden SE, gruvor/smältverk 10,8%
HusCompagniet  DK, bostadsbyggare -7,2%
Leroy Seafood  NO, fiskodlare 35,9%
Loomis  SE, kontanthantering 34,6%
Lundin Energy SE, oljebolag 4,9%
SSAB  SE, ståltillverkare 39,9%
Scandinavian Tobacco DK, tobaksbolag 9,6%
Selvaag Bolig  DK, bostadsbyggare 7,5%
Yara International  NO, kemibolag 8,0%
Genomsnitt   14,0%
Stockholmsbörsen OMXSPI   22,4%
Norden OMXN40   19,3%
Fotnot: Kursutveckling 8/2-16/8  

 

En kursuppgång med 14 procent på ett halvår för en portfölj med aktier som har sansade värderingar och attraktiva utdelningar är trots allt inte att förakta. Vi tar därför ett nytt tag på Nordenbörserna och screenar fram en uppdaterad lista. Kriterierna är samma som förra gången med den enda skillnaden att vi flyttar fram åren vi använder ett hack.

Så här ser kravbilden ut:

1. Inga mikrobolag. Bara bolag med minst 300 miljoner dollar, motsvarande 2,5 miljarder kronor, i börsvärde får vara med.

2. Inga förhoppningsbolag. Vi vill ha företag som har en bevisat fungerande affär med intäkter. Minst 2,5 miljarder kronor i väntad försäljning under 2021 lägger vi ribban på.

3. Vinsterna får inte värderas högt. P/e-talet, det vill säga börsvärdet i förhållande till nettovinsten, får vara max 15 på 2022 års vinstprognos.

4. Att bolaget ger utdelning är en signal om att det är i en stabil fas och är vinstgenererande. Vi vill ha minst 4 procent 2022, vilket är ett utmanande krav i nuvarande ränteläge.

5. Hög skuldsättning är inte per definition dåligt, men ju högre skuld desto högre risk om efterfrågan packar ihop och vi vill undvika bolag som är finansiellt sköra. Vi sätter taket på 0,5 för nettoskulden i förhållande till det egna kapitalet.

6. Vad som är en anständig rörelsemarginal varierar från bransch till bransch och beror mycket på vilket kapitalbehov ett bolag har. Därför valde vi att inte ta i så vi spricker här. Kravet för rörelsemarginalen är minst 5 procent.

Filtreringen går hårt åt den ursprungliga rekryteringspoolen bestående av alla nordiska bolag och den här gången är det 15 bolag som tar sig hela vägen. Flera av dem känner vi igen från februarilistan, däribland Altia, Boliden, Betsson och Scandinavian Tobacco Group.

Bland bolagen som fallit bort finns Leroy Seafood, SSAB och Loomis som alla har gått starkt på börsen det senaste halvåret.

Augustilistan        
Bolag Land och sektor Börsvärde, Mkr P/e 2022 Direktavk. (%) -22
AP Moller Maersk DK, transport 484419 8,6 8,3
Altia  FI, alkoholtillverkare 3942 12,9 5,0
Austevoll Seafood  NO, fiskodlare 23338 9,4 4,1
Betsson  SE, speloperatör 9315 10,0 5,0
Boliden  SE, gruvor/smältverk 91546 11,7 4,4
Bonava  SE, bostadsbolag 8963 9,7 4,3
Electrolux  SE, vitvaror 69506 13,0 4,0
Ferronordic  SE, maskinförsäljning 3987 9,1 5,6
HusCompagniet DK, bostadsbyggare 3304 8,2 8,0
Kindred  SE, speloperatör 32916 12,4 4,1
LeoVegas  SE, speloperatör 3844 9,7 4,9
Lundin Energy  SE, oljebolag 75714 11,4 6,4
Norsk Hydro  NO, aluminium 125715 11,1 4,0
Scand. Tobacco  DK, tobaksbolag 17385 8,8 5,2
Yara International  NO, kemibolag 112819 12,2 5,3
Källa: Factset        

 

Bland nykomlingarna sticker den danska transportjätten AP Möller Maersk ut med låg värdering och hög direktavkastning men så är det också exceptionellt goda tider för sektorn med höga fraktrater och en efterfrågeboom. Skulle vi använt 2021 års vinstprognoser istället för 2022 skulle nyckeltalen se ännu bättre ut för det danska bolaget men analytikerna räknar med en snabb avmattning i vinsterna kommande år.

En annan ny kandidat är vitvarujätten Electrolux vars aktie haft en trött sommar samtidigt som vinstprognoserna för nästa år inte rört sig nämnvärt.

Noterbart är också att spel- och bettingsektorn är närvarande med tre aktier: Betsson, Kindred och Leo Vegas. En hägrande USA-marknad och den strukturella övergången från landbaserat spel till online är långsiktiga lockelser i sektorn, men stökiga valutarörelser och nyckfulla lokala regleringar gör att investerarna ofta har svårt att sätta rätt odds på aktierna i sektorn.

Slutligen tål det att upprepas: låga värderingar kan vara låga av en anledning. Oro för sämre konjunktur, politisk risk eller ökad konkurrens bakom krönet kan vara fullgoda skäl för att en aktie bör fortsätta vara billig. Likväl är potentialen i förhållande till risken ofta attraktiv i ett lågt värderat bolag som har en i grunden välfungerande verksamhet. Detta eftersom en orolig marknad tenderar att överreagera eller missförstå.

Betrakta listan som en fyndlåda med intressanta aktier där många, men inte alla, har goda förutsättninar att bli vinnare det kommande året.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -