På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

BofA: Sjunkande riskvilja hos investerarna

Fondkommentar Inflations- och vinstförväntningarna minskar, men det är TINA som fortfarande gäller för de globala investerarna. Det visar den senaste investerarenkäten.

Synen på den globala tillväxten det närmaste året har fallit tillbaka dramatiskt den senaste månaden. Det visar Bank of America Securities senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 6 till 12 augusti.

Det är en kombination av flera faktorer som ligger bakom den mindre optimistiska synen på global tillväxt, inflationsförväntningar och inte minst bolagsvinsterna. Men aktier är fortfarande det populäraste tillgångsslaget.

Förväntningarna på den globala tillväxten för det närmaste året har fallit tillbaka mycket under augusti och är nu den lägsta sedan april 2020. Toppen nåddes i mars 2021. Samtidigt har inflationsförväntningarna också sjunkit och är den lägsta sedan juli i fjol och toppen på inflationsförväntningarna nåddes i april 2021.

Investerarnas minskade optimist om tillväxten har fått förväntningarna på bolagens vinster de närmaste åren att sjunka. Vinstförväntningarna är nu de svagaste sedan anda kvartalet 2020. För första gången sedan juli i fjol tror en allt större andel av investerarna att bolagens marginaler kommer att minska på sikt.

Synen på kommande åtstramning från den amerikanska centralbanken FED är att det sker kontrollerat och i slutet på året. En majoritet tror att det kommuniceras under FED:s räntemöte i september.

Förväntningarna på nästa amerikanska räntehöjning har förskjutits framåt i tiden från november 2022 till januari 2023. Samtidigt har antalet investerare som tycker dollarn är övervärderad sjunkit till den lägsta nivån sedan juli 2018.

Om Fed förväntas strama åt är investerarna mer optimistiska om Kina. En klar majoritet förväntar sig att Kina kommer att lätta på den ekonomiska politiken.

Investerarnas kassor är fortfarande på en historisk låg nivå. Nettokassan steg från 4,1 procent till 4,2 procent under månaden.

Antal investerare som tar en högre risk än vanligt har sjunkit betydligt under månaden och har nu nått den lägsta nivån sedan oktober 2020. I samklang med det sjunker även antal investerare som är överviktade aktier till den lägsta nivån sedan januari i år. Men det är fortfarande en majoritet som överviktar aktier samtidigt som det är rekordmånga investerare som underviktar obligationer.

Den sjunkande riskviljan har skapat större efterfrågan på defensiva aktier som hälsovårdsaktier, teknikbolag och banker. Den populäraste sektorn att övervikta är hälsovårdssektor som tagit över förstaplatsen från tekniksektorn. Och nu har den högsta övervikten sedan november 2020.

Störst undervikt har allmännyttiga bolag där investerarna ökade sin undervikt under månaden. Övervikt för industriaktier sjönk under månaden och har nu den lägsta övervikten sedan oktober 2020. Även övervikten för råvarusektorn sjönk till den lägsta nivån sedan november i fjol. Energiaktier har varit en populär sektor i år men har nu fallit ner till en undervikt.

Allokeringen till tillväxtmarknadsaktier fortsätter att minska i popularitet. USA:s aktiemarknad anses fortfarande vara den mest överviktade regionen, en övervikt som fortsatte att öka i augusti. Investerarnas intresse för eurozonen-aktier sjönk under månaden.

De största riskerna och hoten mot fortsatt börsuppgång är inflationsoron. På andra plats är investerarna oroliga för panik på obligationsmarknaden likt 2013 när FED började avsluta de kvantitativa lättnaderna, vilket resulterade i kraftigt stigande marknadsräntor. Den senaste tidens spridning av covid-19 i form av deltavarianten intar en tredje plats.

Den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade”, vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja, intas av teknikaktier.

På andra plats hittar vi investeringsstrategin att investera i ESG-bolag, följt av gå korts kinesiska aktier.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

 

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -