Tillväxtoro och Delta dämpar humöret

Makroveckan Den svenska börsen fortsatte resan uppåt under förra veckan men ser ut att få en svag start på denna. Spridningen av Deltavarianten av Coronaviruset och en stegrad oro för den globala tillväxten riskerar att dämpa humöret hos investerarna.

Trots att det kändes som att investerarna tog en lite andhämtningspaus under förra veckan så steg den svenska börsen med 0,7 procent. Lika mycket steg den amerikanska (S&P500) som nådde en ny toppnotering i fredags. Bättre fart var det i Europa där Stoxx600 steg med 1,2 procent.

På räntesidan kan noteras att den amerikanska tioårsräntan återigen har sjunkit och nu handlas kring 1,26 procent. Den negativa tolkningen av räntenedgången är att den signalerar en öka oro för den globala tillväxten och där spelar Deltavariantens härjningar en avgörande roll. Dessutom finns de tydliga tecken på att hushållshumöret i USA är på väg att vika ner.  En viktig, amerikansk konjunktursignal blir den detaljhandelssiffra för juli som publiceras på tisdag.

Vi får se om räntenedgången håller i sig och här spelar det penningpolitiska protokoll som den amerikanska centralbanken publicerar på onsdagskvällen sannolikt en avgörande roll. Allt fler i den räntesättande kommittén (FOMC) har varit ute och propagerat för att det kan vara dags för en första, försiktig åtstramning under hösten. Protokollet kan möjligen ge besked om det finna en majoritet som stödjer den tanken.

En annan centralbank som kommer med intressanta besked i veckan är Norges bank. På torsdag lämnar de sitt färska räntebesked och även om analytikerna inte tror på en räntehöjning redan nu kan det komma tydliga signaler om en eventuell räntehöjning redan i september. Det kanske kan sätta lite fart på den norska kronan som gått svagt under senare tid.

Deltavariantens härjningar och lite svagare konjunktursignaler från bland annat Kina fortsätter att pressa oljepriset. Det har också kommit tydliga signaler om att det kan bli ett överutbud av olja redan under nästa år. Så oljepriset kan komma att sjunka ytterligare om inte OPEC+ väljer att agera.

För svenskt vidkommande är det däremot inte mycket nytt på makrofronten i denna vecka.

Måndag

Det viktigaste har publicerats under natten mot måndag när de kinesiska siffrorna över industriproduktion och detaljhandel i juli presenterades. Bägge siffrorna kom in lägre än förväntningarna, vilket bidrar till att öka oron för den kinesiska tillväxten framöver. Från USA kommer Empire index, vilket väntas visa på en viss dämpning.

Tisdag

Uppdaterade BNP-siffror för EMU-området. Dessutom högintressanta siffror över detaljhandeln i USA. Eftersom det kommit en hel del signaler kring ett dämpat humör bland hushållen finns en viss risk för en svagare utveckling än väntat. Något som i så fall skull kunna slå mot börshumöret. Å andra sidan skulle en svag siffra också kunna dämpa förväntningarna på en penningpolitisk åtstramning från den amerikanska centralbanken.

Onsdag

Inflationssiffror från Storbritannien och EMU-området. Mest fokus riktas dock mot det penningpolitiska protokoll som Federal Reserve publicerar på onsdagskvällen. Det alla letar efter är fler ledtrådar till när det kan bli dags att minska ner på obligationsköpen. Intressanta marknadsreaktioner lär följa.

Torsdag

Norges bank lämnar räntebesked. Det är inte riktigt dags för en första räntehöjning, enligt analytikerna, men det lär krattas ordentligt i manegen inför en kommande höjning. En sådan kan komma redan i september.

Fredag

Den norska tillväxten väntas ha studsat upp rejält under andra kvartalet. I likhet men vad vi sett i stora delar av Europa. Den japanska inflation väntas att återigen sjunka ner under nollstrecket. Japan är också den stora ekonomi som haft den trögaste återhämtningen så det är inte uteslutet att Bank of Japan och regeringen tvingas till ytterligare stimulansåtgärder.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -