På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

En aktie som lär hamna i depån

Aktieanalys Amerikanska Coursera gör det möjligt för människor över hela jorden att ta del av de mest avancerade utbildningarna på de bästa universiteten i världen. Är aktien köpvärd?

Coursera minskar kostnaderna markant för den enskilde studenten som vill gå en högre utbildning och sprider på så vis avancerad kunskap till väldigt många fler än vad som annars skulle ha varit möjligt.

Courseras affärsidé är att göra högre utbildningar och kurser från toppuniversitet över hela världen tillgängliga för alla. Coursera samarbetar med över 200 universitet och storföretag.

Coursera startades 2012 av de två Stanfordforskarna Andrew Ng och Daphne Koller. Sedan dess har Coursera blivit en av världens största utbildningsplattformar med 87 miljoner registrerade användare.

Utöver universitetskurser erbjuder Coursera kurser i allt möjligt som till exempel hur man annonserar i sociala medier eller hur Google arbetar med projektledning.

Kunderna till Coursera är allt från människor som vill ta en kandidat- eller masterexamen till anställda som vill bättra på sina kunskaper inom något ämne eller flyktingar som inte kan ges utbildning på plats.

Coursera samarbetar med FN:s flyktingorganisationen UNHCR för att ge människor på flykt fullvärdiga grund- och universitetsutbildningar, vilket annars kan vara svårt eller omöjligt att uppnå i den extrema situationen.

Under 2020 omsatte Coursera knappt 300 miljoner dollar. Av dessa stod USA för knappt hälften. EMEA stod för 28 procent och Asien för 14 procent.

År 2020 2021 2022 2023
Omsättning MUSD 294 408 506 630
Rörelsemarginal, % - -14% -11,5% -8,5%
Utdelning/ USD -1,8 -1,23 -0,93 -0,98


Fördelat på kunder så står privatpersoner för största delen av omsättningen. 65,7 procent av omsättningen kom från privatpersoner, 24 procent från företag.

De återstående 10 procenten av omsättningen kommer från personer som valde att ta ut en examen som man då måste betala extra för.

Den tredje augusti släppte Coursera rapport för det första halvåret. Omsättningen första halvåret 2021 ökade med 40 procent jämfört med samma period förra året. Det var dessutom en jämförelseperiod med mycket hög tillväxt i början av pandemin.

Omsättningen under det första halvåret låg på 190 miljoner dollar. Det var 12 procent högre än förväntningarna. Även rörelsemarginalen var starkare än förväntat.

Courseras ledning spår nu en omsättning på mellan 402 och 410 miljoner dollar för helåret 2021 mot tidigare guidningen som låg på 369 och 381 miljoner.

Coursera noterades på Nasdaq i slutet av mars till kursen 33 dollar. Efter första dagens handel stängde kursen på 45 dollar.

Idag handlas aktien till kursen 38 dollar per aktie och marknadsvärdet uppgår till 5,2 miljarder dollar.

Courseraaktien bevakas av femton analytiker. Av dessa sätter fjorton köp aktien. Den genomsnittliga riktkursen ligger på 54 dollar. Det indikerar en uppsida på 40 procent från nuvarande kursnivå.

Den som investerar i Coursera ska inte räkna med att bolaget kommer att visa någon vinst under de kommande åren.

Däremot ska man förvänta sig en stark tillväxt. Helåret 2023 säger prognosen att omsättningen ska ha fördubblats jämfört med helåret 2020.

Coursera har dessutom en historia av att konsekvent överleverera till marknaden.

Placera tycker att Coursera är mycket intressant även om värderingen på drygt 10 gånger årets försäljning är i högsta laget.

Courseraaktien är inte något för den konservative investeraren, men för den som vill befinna sig i framkant när det gäller digitalt lärande inom högre utbildningar är detta rätt bolag att ta rygg på.

Samtidigt som Coursera fyller en viktig funktion att sprida kunnande och kunskap så kommer det förmodligen också på sikt att bli en bra affär för de som är aktieägare i bolaget.  

Bolaget kommer att kunna växa stabilt under många år framöver på den stora och växande utbildningsmarknaden, där Coursera är en av de klarast lysande stjärnorna.

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Coursera Inc Köp 38,49 -
Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -