På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Hur har det gått för coronavinnarna?

Kommentar Mitt under pandemins mörker började det spekuleras i vilka aktier som kan vinna på omställningarna av våra samhällen. Var det korrekt, och håller i så fall dessa framgångar än idag? Följ med Placera tillbaka till den 16 mars 2020 då världens börser stod som lägst i den pandemiframkallade nedgången.

Nedan jämförs några av de aktier som ofta har nämnts som potentiella Corona-vinnare under den skarpa nedgång som drabbade världens börser i samband med pandemins intågande.  

Med den 16 mars 2020 som utgångspunkt, en av de allra mörkaste börsdagarna under pandemin, granskar vi aktiernas utveckling fram till idag för att se om analytikernas prediktioner stod sig.

För att ställa kursrörelserna i relation till marknaden i övrigt kan S&P 500 hållas i bakhuvudet. Indexet är upp 86 procent sedan utgångspunkten för denna jämförelse, och 18 procent i år.

Netflix

En tidigt utropad vinnare var Netflix. Bolaget hade redan flera år med stark omsättningstillväxt och ett stigande börsvärde i ryggen innan pandemin. Efter en kortvarig dipp i samband med börsnedgången steg aktien kraftigt för att sedan, under det senaste året, ha tappat momentum och får nu se sig passerad av index. Aktien är upp 71 procent sedan mätpunkten den 16 mars 2020, och har pendlat friskt under 2021. Efter ett brant fall till följd av att Netflix rapporterade sin sämsta prenumeranttillväxt på kvartalsbasis någonsin har kursen återhämtat sig för att stanna av kring de nivåer aktien ligger på idag, ungefär 5 procent lägre än vid årets början.

Zoom Video Communications

När samhället förstod att det stod inför nedstängningar och företag började spå en kontorsdöd investerade många i digitala konferensmedel. Zoom sticker ut jämfört med många av de andra bolagen på listan. Redan i slutet av januari, ungefär samtidigt som det rapporterades om det första Covid-fallet i Sverige, började aktien stiga. Aktien är värd 232 procent mer nu än vid marsnedgången, men bara 6 procent mer än den var vid årsskiftet.

Amazon

E-handels- och molntjänstbolaget Amazon har gjort en resa som på många sätt liknar den Netflix gjorde. Bolaget hade redan innan pandemin haft ett flertal starka år med stora uppgångar och föll initialt med börsen vid djuppunkten, för att sedan vända kraftigt uppåt. Aktien är idag värd 95 procent mer än den var i mars 2020, och har alltså slagit index med ett par procentenheter. Årets uppgång på ynka 1 procent är dock desto sämre. Aktien föll drastiskt efter det att bolagets Q2-rapport prognostiserade markant sämre siffror än analytiker hade väntat sig.

Electronic Arts (EA)

Det var många som spådde att digital underhållning skulle gå bra under pandemin. Det låter ju rimligt. Tvingas folk hålla sig hemma måste de ju sysselsätta sig med något. Trots positiva tongångar har aktien bara stigit 56 procent sedan utgångspunkten för jämförelsen, vilket är klart sämre än index. Även i år fortsätter EA prestera under index då spelutvecklaren är ned 4 procent. Precis som Netflix och Amazon tycks bolaget ha haft svårt att möta investerares högt satta förväntningar, vilket ledde till att aktien tappade vid årets början.  

Evolution

Desto bättre har det svenska livecasinoföretaget Evolution gått. Aktiekursen har stigit med hela 321 procent sedan mätperiodens början, och 65 procent ligger uppgången på i år. På så vis skiljer Evolution sig markant från EA. Aktien steg som kraftigast under våren för att sedan stagnera en aning fram mot sommaren. En viss antydan till nedåtgående trend kan skönjas de senaste veckorna. Bland anledningarna finns exempelvis statlig kinesisk medias liknelse av gaming vid spirituellt opium, ett uttalande som drog ned aktiekurserna för de flesta företagen inom industrin.

Moderna

Bolaget sållades tidigt, i sällskap med andra vaccinutvecklare, till skaran av potentiella vinnare. Här fick analytikerna rätt. Få företag har i efterhand tillskrivits epitetet ”coronavinnare” i den utsträckning som Moderna har gjort. Sedan pandemikraschens djuppunkt har aktien stigit otroliga 1355 procent. Även årets siffror sticker ut. Kursen är upp 269 procent sedan årsskiftet. Det går dock fort i svängarna. Under gårdagen rasade aktien kraftigt.

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -