På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Rysk raket med Nasdaqvärdering

Aktieanalys Rysslands största digitala rekryteringstjänst Headhunter Group växer så det knakar. Bolaget genomförde under vintern två strategiska förvärv. Placera tror att den Nasdaqnoterade tillväxtraketen har mer att ge.

Digitaliseringen är global och sker inom alla branscher. Headhunter Group är marknadsledare på den snabbväxande ryska rekryteringsmarknaden. Bolaget erbjuder en digital rekryteringsplattform.

Företaget tillhandahåller ett antal tjänster till arbetsgivare och rekryterare. Det omfattar bland annat tillgång till en CV-databas. Utöver det erbjuder Headhunters plattform också arbetssökande med en rad tjänster som omfattar karriärvägledning, karriärrådgivning, jobb efter yrke och möjlighet att skapa ett CV och få automatisk lämplig matchning på jobbmöjligheter.

Internetpenetrationen i Ryssland är en av de lägsta i Europa, men det skapar möjligheter för en stark och långsiktig tillväxt för många internetaktörer.

Varje månad är det runt 30 miljoner unika användare inne på plattformen för att leta efter ett arbete. Plattformen omfattar tjänster för både enklare arbeten och högre tjänstemän. En snabbväxande grupp är små- och medelstora bolag som fått upp ögonen för att rekrytera via digitala plattformar.

Under vintern har Headhunter genomfört två strategiska förvärv. I slutet på november köpte man den digitala rekryteringsplattformen Zarplata.ru. En viktig affär då Zarplata.ru dominerar rekryteringmarknaden på östra sidan av Uralbergen.

Zarplata.ru är starkt på flera ryska regioner som Sibirien och bolaget har skapats genom att konsolidera lokala rekryteringsplattformar. Det har skapat en hög lokal närvaro och hög marknadsandel. Bolaget är särskilt starka bland de snabbväxande små- och medelstora bolagen. Det starka varumärket gör att man kommer att fortsätta använda Zarpalta.ru nuvarande webbadress i de regionerna.

Det är ett bra förvärv som kompletterar Headhunter Group geografiskt. Headhunter Group har historiskt varit starka på den ryska marknaden väster om Uralbergen där de två stora städerna Moskva och Sankt Petersburg dominerar.

Förutom större marknadspenetration och en ökad intäktsbas öster om Ural blir den nya konstellationen marknadsdominerande. Och förvärvet skapar både intäktssynergier och inte minst kostnadssynergier för IT-drift och inköp.

I Ryssland har Headhunter en marknadsandel på ungefär 60 procent, vilket gör dem till klar marknadsledande. Den största konkurrenten är svenskgrundade bolaget Avito och till viss del även SuperJob. Men under året har Headhunter och Avito ökat sina marknadsandelar mest.

I slutet på mars ökade Headhunter sin ägarandel från 25 procent med ytterligare 40 procent i rekryteringsteknikbolaget Skillaz. Skillaz är specialister på automatiserade och digitala rekryteringsprocesser genom en egen SaaS-mjukvara. Genom den ökade ägarandelen knyter man bolaget närmare sig och det är viktigt strategiskt då man på sikt har flera tekniska lösningar att erbjuda kunderna.

Marknaden har höga inträdesbarriärer på grund av framför allt starka nätverkseffekter. Det som är riktigt intressant med Headhunter är deras affärsmodell. Den är som många nystartade digitala bolag skalbar och marginalen växer på sikt med flera användare.

Försäljningsestimaten för Headhunter i år spås landa på 12 732 miljoner rubel, viket är en omsättningsökning på 54 procent. Nästa år förväntas omsättningen fortsätta öka med drygt 24 procent, enligt analytikernas förväntningar. 2023 är estimaten på 19 308 miljoner rubel. Den årliga genomsnittlig försäljningstillväxten under perioden motsvara en 33 procentig.

Affärsmodellens dynamik och skalbarhet är tydlig ju längre ner vi ser i resultaträkningen.

Rörelseresultatet förväntas växa från fjolårets 3 436 miljoner rubel till 9 591 miljoner rubel 2023. Det motsvara en årlig tillväxt på 41 procent. Den starka utvecklingen för rörelseresultatet skapar en marginalexpansion. Rörelsemarginalen prognostiseras öka från 41 procent till närmare 50 procent 2023.

Nettovinsten spås växa i ännu högre takt, med i genomsnitt 58 procent per under perioden 2020 till 2023. Det gör att det höga p/e-talet på fjolåret på 108, faller ner till aptitliga p/e-tal 30 på 2023 års vinst per aktie.

Trots en snabb tillväxt, mycket höga marginaler och attraktiva utsikter tycker vi att aktien nu är fullvärderad. Rådet blir neutral, men skulle aktien sänkas av en tillfälligt svag kvartalsrapport den 16 augusti kan det vara ett bra läge att kliva på aktien.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
HeadHunter Group PLC Neutral 49,64 -
Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -