Rejlers rekyl öppnar för ett köp

Aktieanalys Teknikkonsulten Rejlers har halkat efter både index och de större branschkollegorna på börsen i år. Ett läge att plocka upp aktien och sikta på att bolaget når sina ambitiösa långsiktiga mål?

Rejlers hade ett par mediokra börsår med sig i bagaget när nuvarande vd:n Viktor Svensson i februari 2018 ersatte storägaren Peter Rejler som högsta chef. Samtidigt tog Peter Rejler, barnbarn till grundaren Gunnar Rejler, klivet över till att bli styrelseordförande i bolaget där han kontrollerar närmare 33 procent av rösterna och 6 procent av kapitalet.

När Viktor Svensson tillträdde låg kursen kring 50 kronor och efter en stark utveckling, avbruten av ett kraftigt coronahack i kurvan, så nosade aktien på 180 kronor i början av det här året. Därefter har luften gått ur och Rejlers tillhör det här årets sämre presterande aktier på Stockholmsbörsen med en nedgång på 14 procent samtidigt som börsens breda index lyft med 30 procent.

Även i relation till de större konkurrenterna på den svenska börsen är Rejlers akterseglad under 2021 då Sweco tappat något mindre, minus 6 procent, medan Afry stigit 15 procent.

Afry är för övrigt mer än välkänt för Viktor Svensson då han under 15 år agerade parhäst till bolagets dåvarande vd Jonas Wiström i flera olika chefsroller, senast som divisionschef. Det är inte oviktigt i sammanhanget eftersom Afry, tidigare Ångpanneföreningen och sedermera ÅF, under Wiströms och Svenssons tid lyckades med ett mäktigt förvandlingsnummer.

Med hjälp av mängder av förvärv och ett aktivt arbete med att positionera bolaget som en attraktiv arbetsgivare för nybakade och erfarna ingenjörer mångdubblades både bolagets storlek och aktiekursen under deras styre. Erfarenheter som kommer väl till pass när Viktor Svensson ska ta Rejlers till högre höjder.

Viktor Svensson

Mer konkret så är strategin i Rejlers att dubbla bolagets storlek fram till 2025, att lägga extra fokus på området Energi, öka andelen intäkter från projekt och helhetslösningar samt addera en ny marknad utanför Sverige, Finland och Norge fram till 2025. Strategin kompletteras av de finansiella målen att nå en rörelsemarginal (ebita) på 10 procent samt en årlig genomsnittstillväxt på 10 procent.

För närvarande är det Sverige som är klart dominerande omsättningsmässigt för Rejlers med 56 procent, medan Finland är god tvåa på 37 procent och Norge långt efter på 7 procent. Lönsamhetsmässigt är det, dessvärre, omvända siffror med högst marginal i Norge, följt av Finland och Sverige. En fortsatt förbättring i Sverige skulle med andra ord väga tungt i positiv bemärkelse på den samlade marginalen.

Kortsiktigt har aktien som nämnts inte varit något glädjeämne. En del av bakslaget får tillskrivas den snabba uppvärderingen i fjol då aktien nästan steg 150 procent från botten i mars till toppen i januari i år. En annan delförklaring är att rapporten för första kvartalet drog åt det svagare hållet och innehöll en del frågetecken kring efterfrågan inom området Buildings, där pandemin tagit ut sin rätt på investeringar inom exempelvis hotell och kontor.

Halvårsrapporten som kom i mitten av juli kunde dock skingra en del orosmoln. Bolaget vittnade då om en trendvändning som tog fart i mars och därefter successivt högre efterfrågan, framför allt inom området Industry. En utveckling som drivs på av kundernas omställning till investeringar i hållbar produktion.

Parallellt bär kostnadsbesparingar och högre debiteringsgrad frukt, vilket fick ebita-marginalen att klättra till 7 procent. Att Viktor Svensson i rapportens vd-ord pekar ut fortsatt potential i prissättningen är också intressant då det kan bana väg för ytterligare marginalförstärkningar.

Vad gäller tillväxten så finns det utrymme för att fortsätta hålla en hög takt i företagsförvärvandet med tanke på den kassainjektion Rejlers fick i fjol när man sålde norska Embriq för 400 miljoner kronor. En solid balansräkning innebär att både mindre och mellanstora förvärv ska kunna dyka upp hyggligt frekvent även framöver och stödja målet om 10 procents tillväxt.

Det fåtal analytiker som följer bolaget räknar med mer blygsamma tillväxttal runt 4 procent 2022 och 2023, enligt Factset, men då kommer typiskt sett framtida förvärv på toppen av det. Precis som för andra flitiga förvärvare underskattar konsensusprognoserna oftast den faktiska tillväxten.

  2020A 2021E 2022E 2023E
Omsättning, Mkr 2367 2746 2862 2977
Rörelsemarginal (ebit) % 3,5 5,4 6,0 6,5
Vinst/aktie, sek 1,7 6,3 7,2 8,2
Utdelning/aktie, sek 0,0 2,5 3,0 3,5
Källa: Factset        

 

Rörelsemarginalen väntas fortsätta klättra stabilt uppåt utan några jättehopp vilket tillsammans med omsättningsökningarna ger en fin tillväxt i vinsten per aktie kring 14-15 procent kommande år om prognoserna infrias.

Värderingsmässigt är det tyvärr inte någon direkt rea på Rejlers trots kursfallet i år. Detsamma får man säga om branschkonkurrenterna Sweco och Afry. Sweco sticker ut med ett p/e-tal på 28 för nästa år medan både Rejlers och Afry ligger kring 20. Skuldjusterat (ev/ebit) handlas dock Rejlers något billigare än storasyskonen.

  Rejlers AFRY Sweco
Börsvärde MSEK 2843 32912 51451
Kursutv. 2021 -14% 15% -6%
Antal anställda 2302 16421 17904
Ebita-marginal Q2 7,0% 8,0% 9,4%
Debiteringsgrad Q2 81% 75% 75%
P/e 2022 20 20 28
Ev/ebit 2022 17 18 22
Källa: Bolagen, Factset      

 

Marknadsförutsättningarna för teknikkonsulterna är generellt sett attraktiva med mängder av företag och andra organisationer som behöver hjälp med att ställa om till hållbar energiförsörjning, bygga effektivare infrastruktur och automatisera och digitalisera sin verksamhet. Det är en miljö som kommer att vara gynnsam under överskådlig tid och ett skäl till att man kan svälja en någorlunda hög värdering för aktierna. Ett annat skäl är att konsultverksamheter är relativt kapitalsnåla och genererar bra kassaflöden när de drivs effektivt och med hög debiteringsgrad.

Med en något lägre lönsamhet och en betydligt mindre storlek i absoluta tal än branschkollegorna finns det tveklöst en spännande långsiktig potential i Rejlers om Viktor Svensson kan leva upp till både tillväxt- och marginalmålet över tid.

Värderingen speglar visserligen redan förväntningar om skaplig tillväxt och lönsamhet de närmaste åren men den långsiktiga resan mot ett klart större bolag, med starkare attraktionskraft hos både anställda och kunder och med uthålligt högre marginaler finns kvar att göra. I det scenariot kommer aktien att följa med på resan och har man tålamod så tror vi inte att man kommer bli besviken när man blickar tillbaka om några år.

Vi knorrar lite över att en större värderingsrabatt mot Afry och Sweco hade varit trevligt, men säger ändå: köp Rejlers.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Rejlers B Köp 146,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -