Starkt augusti men Deltaviruset oroar

Makroveckan Även augustibörsen har fått en flygande start och amerikanska räntor har börjat röra sig uppåt. I veckan väntas bland annat amerikanska inflationssiffror som eventuellt kan sätta lite griller i huvudet på investerarkollektivet. De svenska inflationssiffrorna kan i sin tur sätta lite press på Riksbanken och kronan.

Börser världen över fortsätter, med vissa undantag, närmast oförtrutet sin resa uppåt och augustibörsen har fått en stark inledning. I förra veckan steg den svenska börsen med 1,1 procent medan en amerikanska (S&P500) gick upp med 0,9 procent. I Europa i stort var det ännu bättre med en uppgång på 1,8 procent (Stoxx600).

Efter, och inför, överraskande starka amerikanska arbetsmarknadssiffror steg de amerikanska räntor och en 10-åring handlas nu på lite drygt 1,3 procent. I USA steg antalet sysselsatta i juli med 943 000 personer och arbetslösheten sjönk till 5,4 procent. Det finns också vissa tecken på att företagen har svårigheter att hitta lämplig personal. Mot den här bakgrunden får det ändå sägas att räntereaktionen var förhållandevis återhållsam.

Möjligen kan det bli lite mer reaktioner på räntemarknaden efter att onsdagens amerikanska inflationssiffror publicerats. Prognosen är att inflationstakten ska sjunka tillbaka något och eventuella avvikelser från den prognosen kan säkert sätta sina spår på de amerikanska räntorna.  Sen får vi se åt vilket håll det egentligen går. Överraskande höga inflationsutfall under de senaste månaderna har ju snarast fått räntenivåerna att pressas ytterligare.

Oljepriset har fortsatt att backa och Brentoljan har nu sjunkit under 70 dollar per fat. Att deltaviruset fortsätter att sprida sig anges som en huvudorsak, då detta riskerar att dämpa efterfrågan på olja framöver.

Även från Sverige får vi färska inflationssiffror. Här väntas inflationen istället vara plågsamt låg. I alla fall ur Riksbankens perspektiv. KPIF-inflationen exklusive energipriser, som varit något av ett favoritmått för Riksbanken under det senaste året, väntas krypa ner till 0,5 procent. Möjligen kan det sätta lite press på kronan. Även Prosperas undersökning av inflationsförväntningarna riskerar att bli bitter läsning för Riksbanken. Om nu inte de höga, internationella prisuppgångarna ger visst genomslag på förväntningsbilden.

Vi får också se vad Konjunkturinstitutet säger om svensk ekonomi när de publicerar en färsk prognos på onsdagsmorgonen. Diverse konjunkturindikatorer ligger på rekordnivåer så det borde vara positiva tongångar. I alla fall det korta perspektivet.

I övrigt lär det bli allt större fokus på spridningen av deltavarianten av Corona-viruset. På kort sikt det största hotet mot en fortsatt börsuppgång.

Måndag

Investerarförtroendet i EMU-området väntas ha dämpats något in augusti. Den viktigaste data har dock kommit under natten mot måndag då Kina publicerade siffror över utrikeshandeln. Både import- och exportutvecklingen var något lägre än prognoserna med uppgångar på 28,1 respektive 19,3 procent.

Tisdag

Norsk kärninflation (CPI-ATE) väntas ha sjunkit ytterligare något i juli. Tillsammans med sjunkande oljepris kan det sätta lite förnyad press på den norska kronan. Intressanta, hårda siffror över svensk industriproduktion och orderingång till industrin. Inte minst mot bakgrund av att indikatorerna stigit till rekordnivåer. Det rör sig dock om junisiffror så några större rörelser på finansmarknaden är kanske inte att vänta.

Onsdag

Fullt fokus på de amerikanska inflationssiffrorna i juli. Nu är ju tanken att inflationen ska börja vika ner efter de senaste månadernas höga utfall, även om den väntas ligga kvar på en hög nivå. Det blir förstås högintressant att följa marknadsreaktionerna efter att siffrorna publicerats. Det är förstås svårt att sia något kring dessa efter de överraskande räntenedgångar som följt efter de senaste månadernas inflationsuppgångar.

Torsdag

Brittisk BNP väntas ha tagit ett rejält skutt uppåt under andra kvartalet när ekonomin så smått började öppnas upp. Prospera släpper siffror över de svenska inflationsförväntningarna och frågan är om de höga internationella prisuppgångarna fått något fäste på marknaden. I annat fall lär det bli dyster läsning för Riksbanken.

Fredag

Svenska inflationssiffror för juli. En fortsatt inflation en bra bit under inflationsmålet på 2,0 procent är att vänta. Det oroväckande, i alla fall ur Riksbankens perspektiv, är att inflationen exklusiva energipriser börjar röra sig ner mot nollstrecket. Det ligger dock redan i Riksbankens egna prognoser, vilket möjliggör för banken att ducka eventuell kritik och krav på åtgärder. Kronan kan dock ändå åka på en liten smäll.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -