På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

En ETF på hopp om turkisk vändning

Fondkommentar En svag börs och en riktigt svag valuta har fått utländska investerare att lämna Istanbulbörsen. Frågan är om botten är nådd och om det är köpläge för den riskvillige. Placera har hittat en börshandlad fond för den som vill ha en Turkietexponering.

Turkiets ekonomiska problem är välkända med ett högt beroende av utländska lån. Landet har haft problem med hög inflation under flera år och stora bytesbalansunderskott. Lägg till en politisk risk som är relaterad till president Recep Tayyip Erdogan.

Recep Tayyip Erdogan

Turkiet har en stor kortfristig utlandsskuld och företagen har stora lån i utländsk valuta, främst i amerikanska dollar och till viss del euro. En lånebelastning som blir allt tyngre när den turkiska liran tappar i värde och räntebetalningarna sker i dollar och euro som blivit allt dyrare.

Den turkiska liran har under sommaren stabiliserat sig mot dollarn. Sedan i början på juni har en amerikansk dollar på runt 8,60 turkiska lira, vilket den även gör idag. Visst är det en stor kontrast mot årsskiftet då en dollar kostade 7,40 turkiska lira, vilket motsvarar en knappt 17-procentig uppgång för dollarn.

Den stora valutakollapsen inträffade i mars efter att president Erdogan överraskande sparkade centralbankschefen och ersatte honom med Sahap Kavcıoglu, som delar presidentens okonventionella uppfattning att en höjning av räntor snarare eldar på inflationen än tämjer inflation. Men de kraftiga nedgångarna för liran kanske är över för denna gång.

Med en stabilare valuta kan det vara startskottet för utländska investerar att leta sig tillbaka till Istanbulbörsen. Vid utländska investeringar kan valutakursförändringen vara en betydande faktor för den totala avkastningen.

Istanbulbörsen hör dessutom till en av de mest volatila i världen. Volatilitet mätt som standardavvikelse har varit höga 40 procent för de tre senaste åren, som jämförelse landar det breda MSCI Emerging Markets index på 16,7 procent. Det går inte blunda för att risken är hög men med en hög volatilitet så skapas det möjligheter för snabba uppgångar.

Men det finns flera positiva faktorer som talar för den turkiska börsen. Värderingsmässigt hör Istanbulbörsen till en av världens lägsta, årets p/e-tal är 7,5 jämfört med snittvärderingen på tillväxtmarknaderna som är 17,2. Till och med Moskvabörsen som alltid är kroniskt lågt värderad handlas nu på p/e-tal 10,2.

Enligt indexberäknaren MSCI spås bolagsvinsterna växa med över 30 procent nästa år vilket ger ett p/e-tal på 5,3. Samtidigt är direktavkastningen på Istanbulbörsen höga 4 procent.

Kombinationen med en billig valuta som stabiliserat nedgångstrenden mot den viktiga amerikanska dollar, en rekordbillig börs med stigande bolagsvinster och flera utländska investerare på intåg, kan det vara aptitligt för den riskvillige investeraren.

Vill du inte leta bolag själv på Istanbulbörsen finns det några börshandlade fonder.

Den börshandlade fonden Lyxor MSCI Turkey UCITS ETF med börskoden TURp är en passiv fond som investerar efter MSCI Turkey Index.

MSCI Turkey Index består av de 11 största och mest likvida aktierna på den turkiska aktiemarknaden. Indexet ger en stor exponering som motsvarar 85 procent av det totala marknadsvärdet på Istanbulbörsen.

De två största sektor är finanssektorn på knappt 25 procent, följt av industrisektorn på 20 procent. Dagligvaror med en vikt på 16 procent är den tredje viktigaste sektorn. Indexet innehåller inga bolag från tekniksektorn, fastighetssektor eller allmännyttiga bolag.

De elva innehaven i Lyxor MSCI Turkey UCITS ETF utgör precis som det underliggande indexet 100 procent av fondens värde.

Största bolag är Turkiets största lågprisdetaljhandelsbolaget BIM Birleşik Mağazalar på närmare 16 procent.

Stålproducenten Erdemir Group är nummer två med 15 procent och nummer tre i storlek är Turkiets största bank Turkiye Garanti Banksi med huvudkontor i Beşiktaş. Den spanska banken Banco Bilbao

Förvaltningsavgiften för Lyxor MSCI Turkey UCITS ETF är 0,45 procent. Det tillkommer courtage då en börshandlad fond handlas som en aktie över börsen. Fonden förvaltas av Lyxor Asset Managment som är en fransk kapitalförvaltare.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -