På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Här är årets tio fondvinnare

Fonder Det är många fonder som gått bra under årets första sju månader. En sektor som särskilt utmärker sig är fastighetssektorn. Bland de tio fonder som utvecklats bäst under året finner vi fyra med exponering just mot fastighetssektorn.

Fond Utveckling %
SEB Fastighetsfond Norden A 48,64
IKC Fastighetsfond A 48,39
Nordic Cross Bull 45,82
ODIN Fastighet C 45,46
DNB Fund – Private Equity retail B 45,17
SEF – Kavaljer quality Focus A SEK 44,66
Länsförsäkringar Fastighetsfond A 44,09
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 43,67
Danske Invest Sverige Småbolag SA SEK 43,42
Spiltan Aktiefond Småland 40,22
Källa: Avanza den 5 augsti  

 

Fastighetsfonderna sticker ut. Bland de fonder som gått bäst i år finner vi fyra branschfonder med fokus på den stabila fastighetssektorn. Utöver sektorexponeringen har dessa fonder gemensamt att man primärt har sitt innehav i svenska fastighetsbolag.

SEB Fastighetsfond Norden A, ODIN Fastighet C och Länsförsäkringar Fastighetsfond A har alla drygt 93 procent av sina innehav i Sverige, medan IKC Fastighetsfond A har allt placerat på Stockholmsbörsen.

Dessutom tycks andra framgångsfaktorer som drivit fonderna vara stora innehav i Erik Selins skapelse fastighetsbolaget Balder, vars kurs är upp 45 procent i år och kursraketen Sagax som är upp hela 88 procent.  

Ett annat vinnande fondkoncept tycks vara att sikta brett och exponera sig mot svenska bolag oavsett bransch. Av de resterande sex fonderna är fem profilerade mot svenska aktier.

Att fonder med sverigefokus har starka resultat är inte konstigt med tanke på att SXI Return index som inkluderar utdelningar är upp 33 procent sedan årets början.

Därutöver kan sägas att majoriteten av vinnarfonderna är tungt investerade antingen direkt, eller indirekt i investment- och riskkapitalbolag, i små och medelstora företag.

Sverige största investmentbolag Investor har ett av sina starkaste år under 2021. Aktien har avkastat 46 procent i år inklusive utdelningar, och återfinns högt upp på ägarlistan hos en majoritet av vinnarfonderna med Sverigefokus.

Ännu högre avkastning har riskkapitalbolaget EQT. Bolaget har mer än fördubblat sitt börsvärde i år med en uppgång på 115 procent årets utdelning inräknat. Värt att notera är att Investor är EQT:s största ägare med en andel på 17,5 procent.

Utstickaren DNB Fund Private Equity är en aktivt förvaltad fond som varken profilerar sig särskilt mot fastigheter eller svenska bolag. Trots detta har fonden haft den femte bästa utvecklingen i år.

Förvaltarna placerar i riskkapitalbolag utan hänsyn till geografiskt läge, och de största innehaven finns i schweiziska Partners Group Holding, amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone Group, samt svenska EQT.

 

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -