På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Stabil börsuppgång, rally i Sprint

Börsen Stockholmsbörsen handlades uppåt i linje med resten av Europa på onsdagen. Sprint Bioscience stack ut med en rusning efter att ha utlicensierat ett cancerläkemedelsprogram medan RNB hade det klart tyngre efter att ha meddelat att bolaget ser över möjligheten att ta in kapital.

Vid klockan 12.45 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 0,5 procent till nivån 2.392. Aktier för 6,2 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute på den europeiska kontinenten handlades tyska DAX-index upp 0,8 procent och franska CAC40 steg 0,5 procent.

På storbolagslistan handlades Kinnevik i topp med ett avancemang på närmare 2 procent. Getinge och Investor följde strax efter med uppgångar om 1,4-1,5 procent.

Tyngst i OMXS30 var Sinch som backade 1,2 procent.

Klädbolaget RNB, Retail and Brands, tappade omkring 15 procent efter att på tisdagskvällen meddelat att det ser över möjligheten att ta in pengar för att förvärva kompletterade verksamhet - antingen genom emittering av aktier eller genom avyttring av befintlig verksamhet. RNB-aktien har rusat drygt 600 procent sedan tre månader tillbaka.

Sandvik avancerade 0,8 procent. Verkstadsbolaget förvärvar samriskbolagspartnern Jennmars andel av Rocbolt Technologies i Kina, Sydafrika och Mongoliet. De tre samriskbolagen hade sammanlagda intäkter om 80 miljoner euro under 2020. Sandvik uppgav på tisdagskvällen vidare att Jennmar fortsatt kommer vara bolagets joint venture-partner i Australien.

Sprint Bioscience rusade 31 procent efter att på tisdagskvällen ha meddelat att bolaget utlicensierar forskningsbolagets cancerläkemedelsprogram Vps34 till det amerikanska läkemedelsbolaget Deciphera Pharmaceuticals.

Börsnykomlingen Mildef öppnade sina böcker för det andra kvartalet 2021. Bolaget, som tillverkar taktisk IT och stryktålig hårdvara för försvars- och säkerhetsindustrin, visade upp en orderingång på 181,7 miljoner kronor (131,5) och en nettoomsättningsökning om 59 procent för det andra kvartalet. Aktien steg 8,5 procent.

Även First North-listade Izafe redovisade kvartalssiffror, och aktien steg 0,9 procent. Bolaget, som utvecklar produkter för sjukvård i hemmet, visade upp ett resultat efter skatt på -8,3 miljoner kronor för det andra kvartalet (-5,4). Nettoomsättningen uppgick till nära 0 kronor (3,7).

Sensys Gatso klättrade 7,1 procent. Bolaget, som utvecklar system för trafiksäkerhet och trafikinformation, har via sitt dotterbolag i USA erhållit ett femårigt kontrakt i delstaten Georgia värt cirka 10 miljoner kronor.

På rekommendationsfronten inleder Pareto Securites bevakning av Linkfire med en köprekommendation och en riktkurs på 16 kronor. Bolaget, som säljer digitala marknadsföringstjänster till musik- och underhållningsindustrin, debuterade på First North i juni, och handlades på onsdagsmorgonen upp nästan 8,5 procent till 14:48 kronor.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -