På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Vinnaraktierna på OMXS30 i juli

Kommentar Den starka sommarmånaden juli har levererat en avkastning för OMXS30 på 4,2 procent. Vinnaren i indexet är nykomlingen Sinch, följt av Alfa Laval och Getinge.

Trots högsommar och industrisemester så står inte julibörsen still. Juli månad har historiskt haft den bästa avkastningen av sommarmånaderna på den svenska börsen.

Sommarmånadernas genomsnittsavkastning 2000-2021
Juni -0,24%
Juli 0,54%
Augusti -0,23%

 

Under årets julimånad hade OMXS30 en utveckling på 4,2 procent, vilket gör att denna månad hamnar på en 7:e plats av julimånaderna sedan 2000. Genomsnittsavkastningen för julimånader sedan 2000 har varit 0,54 procent, där juli år 2009 koras till vinnare med en avkastning på 10,8 procent. Efter börskraschen 2008 var marknaden i full gång med att ta igen det föregående årets röda siffror.

OMXS30 består av de 30 mest omsatta bolagen på Nasdaq Stockholm. För att komma med i indexet måste aktierna måste vara de mest omsatta under en sexmånadersperiod med start sju månader innan den 1:e januari och den 1:e juli varje år. Det finns tröghetsregler för att aktierna inte ska bytas ut alltför ofta, bland annat att aktierna utanför indexet måste rankas bland de 15 mest omsatta.

Bolaget som lyfter indexet är nykomlingen Sinch som kom in i indexet den 1 juli i år på Securitas bekostnad. Sinch säljer specialanpassade, molnbaserade kommunikationstjänster till andra bolag som behöver speciell hantering av känslig information. På rapportdagen den 16 juli steg aktien över 14 procent efter att ha redovisat en omsättningstillväxt på hela 127 procent, där 86 procent kom från förvärv och resterande från organisk tillväxt.

Alfa Laval, som är en världsledande leverantör av speciallösningar för värmeöverföring, separering och flödeshantering, hamnar på andra plats med en avkastning på 18 procent för månaden. Precis som för Sinch så var rapportdagen en stark dag för bolaget som steg 8 procent. Främst var det orderingången som var hela 15 procent högre än analytikers förväntan, vilket drog upp framtidsutsikterna för bolaget.

På tredje plats, med en nästan lika hög avkastning som Alfa Laval, hittar vi Getinge. Bolaget tillverkar och utvecklar tekniska lösningar inom sjukvård, bland annat respiratorer, desinfektionsmedel och hjärt-lungmaskier. Även Getinge visade på en stark halvårsrapport som slog förväntningarna. I år är aktien upp hela 95 procent.

Endast sju av trettio bolag har haft en negativ utveckling under månaden. Längst ner på listan finns H&M som backade 10 procent under månaden. Den 1 juli lämnade bolaget en rapport med ett rörelseresultat som var något över förväntan. Under månaden har fler butiker fått stänga till följd av förändrade restriktioner, något som fått aktien att tappa.

OMXS30 Utveckling i juli
Sinch 25,6%
Alfa Laval 17,8%
Getinge 16,6%
Hexagon 12,6%
SCA  12,4%
Atlas Copco A 11,2%
Kinnevik 9,9%
Atlas Copco B 8,9%
Evolution 8,3%
ABB  8,0%
Tele2 7,7%
Investor 7,4%
Assa Abloy 6,0%
Skanska 5,7%
Nordea Bank 5,0%
SEB 4,6%
Swedbank 4,2%
SKF 3,7%
Boliden 3,2%
Swedish Match 2,7%
Autoliv SDB 2,6%
Sandvik 1,9%
Svenska Handelsbanken 0,0%
Telia -0,3%
Essity -1,1%
Volvo -2,5%
AstraZeneca -4,3%
Electrolux -4,9%
Ericsson -9,3%
Hennes & Mauritz -10,3%
Källa: Infront  
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -