På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Köpvärda fonder i februari - så gick det

Utvärdering De globala börserna har fortsatt att ånga på och det senaste halvåret har varit ovanligt gynnsamt för fondsparande. Placeras utvalda fonder har trots sin tillväxtbolagsfokus klarat halvåret bra.

Varje månad presenterar Placera en lista på utvalda fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför februari 2021.

Globalt aktieindex har avkastat drygt 20 procent mätt i svenska kronor. Stockholmsbörsen som hör till årets vinnare har avkastat 22,5 procent för de 30 största bolagen. Ett bredare Sverigeindex har lyckat bättre med en avkastning på närmare 26 procent.

USA-indexfonder har haft några starka månader och avkastat 17,5 procent, vilket gjort att de klivit förbi både Europa och Globala indexfonder.

En bred europeisk indexfond har en avkastning på knappt 17 procent. Tillväxtmarknaderna har haft det klart kämpigaste i spåren på den kinesiska regeringens regleringsjakt på kinesiska internet- och teknikbolag. Det har sänkt kursen på de stora kinesiska internetbolagen och de kinesiska börserna lyser nu rött. Det senaste halvåret har en bred tillväxtmarknadsindexfond som utgörs runt 40 procent av kinesiska bolag backat med knappt 4 procent.

Kronan är en faktor att ta hänsyn till vid utländska fondval. Den amerikanska dollarn har stärkts med närmare 4 procent mot kronan. Euron har samtidigt stärkts med drygt en procent mot kronan.

Placeras köpvärda fondval har en övervikt av fonder som har ett tydligt investeringsfokus på bolag med strukturell tillväxt. Det har varit en riktigt motvind fram till mitten på maj. Alla fonder utom en har positiv avkastning under perioden och fyra har inte lyckats klå sitt kategorisnitt av liknande fonder, vilket är bra.

Den modellbaserade globalfonden Storebrand Global Multifactor var nytt innehav i februari. Fonden sköts i Oslo av teamet för systematisk modellbaserad förvaltning. Ansvarig förvaltare är Andreas Poole sedan 2011. Fonden har stigit drygt 17 procent och lyckats klå sitt kategorisnitt av liknande fonder.

Den defensiva fonden PriorNilsson Realinvest var halvårets bästa fond. Den har stigit drygt 21 procent men tappat lite av den överavkastning som den levererat mot kategorisnittet det senaste året.

DNB Teknologi hör till toppfonderna med en avkastning på 19 procent, vilket är betydligt bättre än kategorisnittet. Det imponerar då fonden har en defensiv inriktning. TIN Ny teknik som investerar i mindre innovativa bolag har haft ett helt ok halvår och klått sitt kategorisnitt.

Didner & Gerge Small and Microcap som har ett europeiskt småbolagsfokus har stigit drygt 15 procent men inte riktigt lyckats få en bättre avkastning än snittfonden. Men fonden har lyckats bättre än en bred europeisk indexfond.

Placeras tillväxtmarknadsfondsval Nordea 1 - Emerging Stars Equities BP SEK har haft en tung period de senaste månaderna. Avkastningen landar på minus 7,9 procent vilket är lite sämre än kategorisnittet av liknande fonder. Fonden har tappat mycket i värde på sina kinesiska internetbolag som tappat mycket i värde när regleringarna ökar från kinesiska myndigheter.

Två fonder som fungerat bra i rådande börsklimat är Placeras blandfondsval. Carnegie Strategifond som har ett tydligt kvalitets- och värdebolagsfokus, har fortsatt att leverera en betydligt högre avkastning än sitt kategorisnitt.

Placeras andra blandfondsval den lite mer riskfyllda blandfonden Sensor Sverige Select har fortsatt att slå sitt kategorisnitt med råge.

Handelsbanken Hälsovård Tema som är tematisk och defensiv och har lägre risk än kategorisnittet av liknande fonder har också avkastat bättre än fondkategorin.

Placeras två räntefondsval gick skilda vägar under halvåret. IKC Avkastningsfond klådde kategorisnittet med en avkastning på 3,3 procent. Nordic Cross Total Return R Fund nådde inte riktigt upp till kategorisnittet, men fonden har en låg riskprofil och högre kreditsäkerhet i fondens innehav än snitt fonden i kategorin.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -