På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Kan USA-siffrorna stöka till det?

Makroveckan En rykande het julibörs fick en lite lugnare avslutning. I veckan som kommer är det dags för färska inköpschefsindex men huvudnumret är juli månads amerikanska arbetsmarknadssiffror som skulle kunna stöka till det en aning.

Julibörsen avslutades lugnt och den svenska börsen sjönk med 0,1 procent under veckan som gick och ungefär samma lugna utveckling sågs i stora delar av Europa och på USA-börsen. Sett över hela månaden blev det dock en fantastisk resa på den svenska börsen med en uppgång på hela 7,4 procent. Vi får väl framför allt tacka företagsrapporterna för det. För USA-börsen (S&P500) stannade uppgången vid 2,4 procent.

räntemarknaden fortsatte den viktiga amerikanska tioårsräntan att sjunka. Den handlas nu kring 1,23 procent efter ett förhållandevis mjukt besked från den amerikanska centralbanken vid förra veckans penningpolitiska möte. Det får tolkas som att Federal Reserve fortfarande har en bit kvar till en första åtstramning av penningpolitiken.

Eftersom banken gör bedömningen att den senaste tidens kraftiga inflationsuppgång är tillfällig så ligger nog nyckeln till Federal Reserves agerande i utvecklingen för arbetsmarknaden. Därmed lär det också bli stort fokus på fredagens sysselsättningssiffror för juli. Federal Reserve har varit tydliga med att man vill se en rejäl uppgång av antalet sysselsatta innan det bli dags att agera. Det fattas trots allt fortfarande runt 9 miljoner jobb innan man är uppe på någon sorts pre-pandeminivåer. Men den siffran förutsätter förstås att amerikansk arbetsmarknad fungerar ungefär likadant som tidigare. Där finns det fortfarande viss osäkerhet och vi vill inte gärna se att löneökningarna redan tar fart eller att inte tillräckligt många amerikaner åter söker sig ut på arbetsmarknaden.

Det rullas dessutom ut en hel del tunga makrosiffror under veckan. Inköpschefsindexen för industrin rullas ut under måndagen medan konjunkturbeskeden från tjänstesektorn dröjer till onsdag. Det väntas fortsatt höga index men det lär också synas tecken på att toppen i återhämtningsfasen är passerad. Dessutom lär det bli en hel del fokus på de flaskhalsproblem som uppstått i pandemins spår.

Bank of England lämnar penningpolitiskt besked på torsdag. De agerade resolut i samband med att smittspridningen tog fart och kanske också blir den stora centralbank som också börjar strama åt tidigast. Nu lär det inte ske i samband med torsdagens besked men det kan i alla fall föras ett tydligare resonemang om att det är dags att börja resonera i de termerna. Vi får se hur börsen och pundet reagerar.

För svenskt vidkommande är det, förutom inköpschefsindexen, tämligen tomt på makroagendan. Vi kan väl ändå hoppas på att fredagens statliga budgetsaldo visar på fortsatt starka statsfinanser.

Måndag

Inköpschefsindexen för industrin rullas ut på bred front. Det lär överlag vara starka siffror även om själva återhämtningstoppen tycks vara passerad. Det svenska indexet sjönk till 656,3 i juli. Dessutom fortsatt stort fokus på flaskhalsproblemen.

Tisdag

Producentpriserna i EMU-området stiger i rask takt. Ännu syns dock små effekter av detta på konsumentpriserna så det är långt till någon form av inflationsoro. Orderingången till amerikanska industri väntas ha fortsatt att stiga i juli, vilket i så fall borgar gott för investeringsviljan.

Onsdag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa konjunkturkorten. Här väntas indexet ligga kvar på höga nivåer eller fortsätta stiga. Håll också koll på den amerikanska ADP-siffran över sysselsättningen i privat sektor. En viktig värdemätare på var fredagens officiella sysselsättningssiffra kan tänkas hamna. Förstås med den vanliga brasklappen att siffrorna från de bägge undersökningarna tenderar att skilja sig en hel del.

Torsdag

Bank of England lämnar räntebesked och den stora frågan är om banken tydligare kommer att signalera en kommande åtstramning. Oron för nya virusvarianter lär dock väga tungt inför ett sådan beslut så det är tveksamt om det blir några tuffare penningpolitiska besked. Orderingången till tysk industri väntas ha vänt upp i juni.

Fredag

Fullt fokus på de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna för juli. Väntat är en sysselsättningsuppgång på runt 900 000 personer och en arbetslöshet som tickar ner till 5,6 procent. Ett utfall i linje men förväntningarna är det allra bästa. Ett svagare utfall riskerar att väcka en del frågetecken kring hur väl den amerikanska arbetsmarknaden fungerar medan ett högt utfall lär sätta ytterligare fokus på eventuella åtstramningar från Federal Reserve.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -