På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

De dyraste aktierna på Avanza

Kommentar Placera har undersökt världens börser i jakt på de tio dyraste aktierna man kan köpa. Listan bjuder på ett flertal överraskningar.

Nedan listas de tio aktier som i skrivande stund har högst pris per aktie på börsen.

10.       Cable One Inc 1 888 dollar (16 221 SEK)

Amerikanska Cable One är ett medieföretag som äger och driver kabelsystem som tillhandahåller data-, video- och rösttjänster samt en wifi-förstärkningslösning i västra och södra USA. Börsvärdet ligger på 11,4 miljarder dollar. Aktien har under fler års tid haft en starkt uppåtgående trend, men har fått det lite tuffare sedan årsskiftet med en nedgång på drygt 15 procent.

9.       Banque Nationale de Belgique SA 1 750 EUR (17 856 SEK)

Banken är verksam inom den belgiska finansmarknaden och fungerar som en centralbank sedan 1850. Banken har det lägsta börsvärdet på listan med ”ynka” 0,83 miljarder dollar. Det är också den enda aktien på listan vars kursutveckling har varit nedåtgående under de senaste tre åren. Aktiens värde har fallit drygt 35 procent sedan augusti 2018.

8.       Booking Holdings Inc 2 178 dollar (18 960 SEK)

Booking Holdings är en amerikansk operatör av onlineresor och relaterade tjänster. Bolaget tillhandahåller sina tjänster internationellt genom ett flertal välkända varumärken som Booking, Priceline, Agoda samt OpenTable. Bolaget har ett börsvärde på 89,42 miljarder dollar. De senaste 3 åren har aktien gjort en uppgång på ungefär sju procent, vilket betyder att man nästan är 50 procentenheter sämre än index.

7.       Adyen NV  2 303 euro  (23 500 SEK)

Adyen är ett nederländskt teknikföretag vars plattform täcker både fysiska och digitala betalningar i en omnikanalösning. Börsvärdet ligger på 82,84 miljarder dollar. Bolaget börsnoterades så sent som i juni 2018 till en teckningskurs på 240 euro per aktie.

6.       Alphabet Inc Class C 2 704 dollar (23 231 SEK)

Alphabet är ett amerikanskt holdingbolag som i mångas ögon är synonymt med dess största tjänst, sökmotorn Google. Bolagets börsvärde är 1 800 miljarder dollar. I likhet med övriga FAANG-bolag har alphabets aktie gjort en rejäl resa under de senaste åren. För bara fem år sedan kostade aktien strax under 782 dollar.

 

5.       A.P. Møller - Mærsk B 17 580 danska kronor (24 115 SEK)

Den danska fraktjätten Møller-Mærsk är verksam inom transport – och logistikbranschen. Idag tillhandahålls godstransport och infrastruktur för industriportar, med särskilt fokus på containertransport. Börsvärdet ligger idag på 52,71 miljarder dollar. Aktiens värde har stigit 93 procent mot augusti 2016 vilket innebär att det gått ungefär som index (OMXC20 är upp 85 procent under samma period).

4.       Amazon Inc 3 328 dollar (28 628 SEK)

För att sätta företagets kursutveckling i perspektiv så handlades aktien till 766 dollar för fem år sedan. De 3 328 dollar en aktie kostar idag innebär en uppgång på över 330 procent. E-handels- och molntjänstbolaget Amazon grundades så sent som 1994 och erbjuder idag ett brett utbud av tjänster. Bland dessa finns onlineförsäljning av böcker och hemelektronik, övriga konsumentvaror och molnbaserade lösningar via Amazon Web Services för företagskunder. Amazon förknippas starkt med dess ordförande Jeffrey (Jeff) Bezos. Företagets börsvärde är 1 680 miljarder dollar.

3.       Seaboard Corporation Inc 4 110 dollar (35 312 SEK)

Seaboard Corporation är ett diversifierat internationellt jordbruks- och transportföretag som främst producerar och bearbetar inhemskt fläsk. Detta är kanske inte en av de första aktierna man skulle komma och tänka på som särskilt dyrhandlad. Börsvärdet är 4,77 miljarder dollar. I likhet med Booking Holdings så har Seaboard Corporation har aktien inte haft någon vidare spännande utveckling de senaste åren. I likhet med resebolaget har man dock nyligen tagit igen nedgången som kom i samband med pandemin.

2.       NVR Inc 5 222 dollar (44 854 SEK)

NVR är ett byggföretag som de flesta svenska investerare nog inte är särskilt insatta i (det finns en ägare hos Avanza). Bolaget bygger och marknadsför egnahem och bedriver samtidigt hypotekslåneverksamhet. Man bygger enfamiljshus, bostadshus och bostadsfastigheter under Ryan Homes, NVHomes och andra handelsnamn. Börsvärdet ligger på 18,99 miljarder dollar. NVR har haft en stabil kursuppgång under de senaste åren med undantag för andra kvartalet under 2020 när pandemin slog till mot världens börser.

1.       Berkshire Hathaway Inc class A: 420 852 dollar (3 615 228 SEK)

Berkshire Hathaway är ett finansiellt konglomerat och holdingbolag som nästan är mer känt för sin VD och ordförande Warren Buffet än sin egen verksamhet. Börsvärdet ligger på 636,43 miljarder dollar. Nämnvärt är att företagets B-aktie endast noteras till 278 dollar. Skillnaden har uppstått till följd av att Buffet vägrat utföra en enda split av A-aktien under hans snart 60 år med företaget då detta skulle gå mot hans buy-and-hold filosofi. För att undvika kortsiktiga investerare håller han priset på aktien högt. 

Vi har även valt att inkludera dessa tre bonusaktier

Apple Inc 146 dollar (1 256 SEK)

Med ett börsvärde som uppgår till 2 410 miljarder dollar är det amerikanska data- och hemelektronikbolaget Apple det dyraste bolaget på börsen. Trots att man är det överlägset dyraste bolaget imponerar den enskilda aktien föga på denna lista. Detta kan förklaras med att man inte lider av samma splitfobi som de övriga företagen på listan då man gjort fem stycken sedan sin börsnotering. Senast förra året utfördes man en 4:1 split.

Mangold 3 600 kr

Den dyraste svenska aktien på börsen är fondkommissionären Mangold. Bolaget bedriver verksamhet inom fem affärsområden: Aktiehandel, Corporate Finance, Emissionstjänster, Kapitalförvaltning och Market Making. Aktien är upp 133 procent bara i år och smått otroliga 912 procent de senaste fem åren.

Lindt & Sprüngli AG 105 000 schweizerfranc (996 694 SEK)

Det dyraste aktien Placera kunde finna som inte handlas på Avanza är schweiziska choklad- och konfektyrföretaget Lindt & Sprüngli. Hade Lindt handlats på Avanza så hade man lagt sig på andra plats, det vill säga mellan Berkshire Hathaway och NVR.

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -