På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Castellum lägger bud på Kungsleden

Fastigheter Fastighetsbolagen Castellum och Kungsleden planerar att gå samman. Det sker genom att Castellum lägger fram ett rekommenderat uppköpserbjudande till aktieägarna i Kungsleden i en affär värd cirka 26,9 miljarder kronor där betalning sker i både aktier och kontanter, enligt ett pressmeddelande.

Budet värderar Kungsledens aktie till cirka 124,90 kronor, vilket innebär en premie om 7,5 procent i förhållande till fredagens stängningskurs på Stockholmsbörsen. Jämfört med den volymvägda snittkursen under de 30 senaste handelsdagarna är det en premie på 12,5 procent.

"Genom samgåendet med Kungsleden förstärker vi vår position som Nordens ledande noterade kommersiella fastighetsaktör med fokus på de mest intressanta tillväxtregionerna. Tillsammans skapar vi ett bolag med en väldiversifierad fastighetsportfölj, ett starkt kundfokus och en attraktiv projektutvecklingsportfölj", kommenterar Castellums styrelseordförande Rutger Arnhult.

Han fortsätter:

"Fastighetsbranschen är inne i en förändringsfas där storlek tillsammans med hållbar och innovativ serviceutveckling spelar en allt större roll. Nu skapar vi en aktör med ett fastighetsvärde om 157 miljarder kronor kombinerat med en stark balansräkning, vilket tillsammans med en bibehållen rating möjliggör attraktiva finansieringsvillkor och därmed förstärkt konkurrenskraft. Fokus för det sammanslagna bolaget är att fortsätta skapa aktieägarvärde och nå vårt långsiktiga mål att växa förvaltningsresultatet per aktie årligen med 10 procent med en bibehållen utdelning om minst 50 procent av förvaltningsresultatet".

Samgåendet uppskattas ge årliga synergier, med effekt på förvaltningsresultatet, om cirka 283 miljoner kronor.


Styrelsen för Kungsleden rekommenderar enhälligt Kungsledens aktieägare att acceptera Erbjudandet. Rekommendationen stöds av en så kallad fairness opinion från Handelsbanken Capital Markets.

Tre större ägare - Gösta Welandson (genom bolag), Ilija Batljan (genom bolag) och Olle Florén (direkt och genom bolag), har ingått bindande åtaganden att acceptera. Tillsammans kontrollerar de 26 procent av aktierna i Kungsleden.

Acceptfristen startar omkring 30 september och avslutas den 29 oktober.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -