På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Rapportfloden: Blandade resultat

Q2 Bland de bolag som kommit med sina halvårsrapporter återfinns bland annat Amazon, Medcap och Cavotec.

Amerikanska oljejätten Chevrons justerade resultat per aktie kom in högre än väntat i andra kvartalet. Intäkterna var också bättre än väntat. Bolaget aviserar att ett program för aktieåterköp kommer återupptas under tredje kvartalet med en förväntad takt om 2-3 miljarder dollar per år.

Omsättningen steg till 37,60 miljarder dollar (13,49), väntat 36,32 miljarder.

Justerat resultat per aktie blev 1,71 dollar (-1,56), vilket är 7,5 procent bättre än analytikerkonsensus som låg på 1,59.

Fritt kassaflöde var det högsta på två år och låg på 5,2 miljarder.

Den amerikanska näthandelsjätten Amazon redovisar ett resultat per aktie på 15:12 dollar för det andra kvartalet 2021 (10:30).

Analytikernas förväntningar var ett resultat på 12:30 dollar per aktie, enligt snittprognosen från S&P Global Market Intelligence.

Försäljningen var 113 miljarder dollar (88,9). Väntat var en försäljning på 115 miljarder dollar.

Bolaget spår en försäljning på 106-112 miljarder dollar för det tredje kvartalet 2021, mot väntade 119 miljarder.

Amazon Web Services (AWS) intäkter uppgick till 14,8 miljarder dollar under kvartalet, vilket motsvarar en ökning med 37 procent under andra kvartalet.

En högre takt än de 32 procent som uppnåddes under föregående kvartal.

Det andra kvartalet återspeglar det sista med Jeff Bezos som vd. Den 5 juli överlämnade grundaren rollen som vd till Andy Jassy, som tidigare ledde AWS.

Den snabba utrullningen av vaccin och lindring av begränsningar har lett till att konsumenter vågar ut till butikerna i konkurrens med snabba leveranstjänster för onlinebeställningar från Amazon och dess sektorkollegor.

Bolagets finanschef uppger att Amazon förväntar sig en lägre intäktstillväxt som fortsätter under de närmaste kvartalen på grund ökad rörlighet bland kunderna.

Amazon-aktien sjönk drygt 6,1 procent i efterhandeln.

Medcap, som är ett investmentbolag inom läkemedel och medicinteknik, hade en nettoomsättning på 233 miljoner kronor under det andra kvartalet 2021, en ökning med 12 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Koncernens ebitda ökade också med 12 procent och uppgick till 46,1 miljoner kronor (41,0).

EBITDA-marginalen blev därmed 20 procent (20).

Resultatet efter skatt från kvarvarande verksamheter uppgick till 16,4 miljoner kronor (19,5).

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 33,1 miljoner kronor (48,5).

"Den positiva utvecklingen i koncernen drivs av vinsttillväxten inom Medicintekniksegmentet. Vi kan konstatera att Abilia, som påverkades kraftigt negativt framförallt i Norge av pandemin, är tillbaka på bra nivåer och levererade ett starkt kvartal med en försäljningsökning nära 40 procent", kommenterar vd Anders Dahlberg i rapporten.

Även Inpac bidrog till den positiva utvecklingen mot föregående år och efterfrågan på de flesta av bolagets förpackningslösningar är hög, enligt vd.

Cardiolex, vars EKG-system såg en ökad efterfrågan under föregående år, levererade en försäljning på samma nivå.

"De leveransstörningar som noterades under första kvartalet har hanterats väl av verksamheterna och bedöms inte ha haft eller få någon väsentlig påverkan på koncernens försäljning", skriver vd.

Segmentet Specialistläkemedel levererade lägre försäljning och resultat. Jämförelsekvartalet föregående år drevs av en engångsförsäljning av lager samt viss ökad efterfrågan på grund av covid-19.

Cavotec, som säljer utrustning till hamnar och industri, redovisar ett rörelseresultat på 0,9 miljoner euro för det andra kvartalet 2021 (1,1). Intäkterna minskade med 14 procent jämfört med motsvarande period i fjol till 25,8 miljoner euro.

Orderstocken ökade med 19 procent, jämfört med första kvartalet, till 77,4 miljoner euro.

Siffrorna ovan avser Nya Cavotec, det vill säga exklusive flygplatsverksamheten som är i processen att säljas.

För hela Cavotec, minskade intäkterna med 15 procent och rörelseresultatet blev -0,1 miljon euro (+2,8).

Stamcellsbolaget Nextcell Pharma redovisar ökande omsättning under tredje kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelseförlusten ökade.

Omsättningen steg 16,2 procent till 0,86 miljoner kronor (0,74).

Rörelseresultatet blev -6,5 miljoner kronor (-4,8).

Resultatet före och efter skatt var -6,5 miljoner kronor (-4,8).

Resultat per aktie hamnade på -0,19 kronor (-0,42).

Likvida medel uppgick till 150,8 miljoner kronor (5,6).

Bolaget fokuserar framöver på att få läkemedlet ProTrans till marknaden.

"Nextcell fokuserar på att nå marknaden med ProTrans för behandling av diabetes typ-1 och har långt gångna planer för en fas 3 studie (ProTrans-3). Studien kommer att bli en multicenterstudie med sjukhus i ett flertal länder i EMA-regionen. Planen är att skicka in ansökan under 2021 och starta studien under första halvan av 2022", säger Nextcells vd Mathias Svahn.

"Det händer stora saker i Nextcell och utvecklingen av ProTrans. Tillsammans bygger vi värde och jag tackar alla aktieägare för att ni är med på färden", avslutar Svahn.

Diagnostikbolaget Euris redovisar ökande omsättning under andra kvartalet jämfört med samma period året innan.

Omsättningen steg 11,1 procent till 0,20 miljoner kronor (0,18).

Rörelseresultatet blev -0,65 miljoner kronor (-0,55).

Resultatet före och efter skatt var -0,65 miljoner kronor (-0,5).

Resultat per aktie hamnade på -0,01 kronor (-0,02).

Likvida medel uppgick till 4,1 miljoner kronor (1,02).

"Bolagets verksamhet under det andra kvartalet 2021 har haft ett fortsatt fokus på igångkörning av våra nytillkomna distributionskanaler samt bearbetning av den svenska marknaden. Detta arbete har resulterat i att vi med glädje kan konstatera ett fortsatt ökat intresse för bolagets produkter", uppger bolagets vd Dario Kriz.

Till följd av coronapandemin förseningar uppstått i den planerade marknadsföringen och försäljningen av bolagets produkter, men läget väntas bli bättre under det andra halvåret och försäljningen genom Euris distributörer väntas komma igång igen.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -