Kylbolaget som frodas i värmen

Kommentar Beijer Ref är kyljätten som har tagit världen med storm. Bara under de senaste 20 åren har man gjort över 50 förvärv och spritt sin verksamhet till 38 länder. I en intervju med Placera berättar VD Per Bertland att resan bara har börjat.

Värmen är ett ämne som under de senaste åren hamnat på tapeten även på våra breddgrader. I år drabbades exempelvis västra Kanada av en extrem värmebölja som kom att kosta fler än 130 människor livet, och många är vi som minns rekordåret 2018 när det var så hett att fläktarna sålde slut i butikerna.

I takt med ökade klimatförändringar spås de årliga genomsnittstemperaturerna stiga på de flesta håll samtidigt som värmeböljor och andra former av extremväder kan komma att bli allt vanligare.

Det är dock inte alla som klagar på värmen. För den svenska handelskoncernen Beijer Ref innebär ökande temperaturer en möjlighet.

De senaste 20 åren har vi haft en starkt ökande tillväxt och växande resultat, vilket lett till att man har kunnat ge ökad utdelning i princip vartenda år,” säger VD Per Bertland.

Det är inte bara bland andra kylbolag som Beijer Ref kan anses vara en jätte. Med ett börsvärde på 68 547 MSEK, ett rörelseresultat som trots pandemin översteg 1 000 mkr och en aktiekurs som gått som en raket under de senaste åren, utmärker man sig.

En aggressiv tillväxtstrategi med en målsättning om att konsolidera en segmenterad marknad ligger till grund för företagets snabba expansion.

Vi har ett väldigt aggressivt tillväxtmål och en stor framtidstro. Vi tror att vi kommer växa hyfsat organiskt, men så har vi en ny huvudägare i EQT som vill driva upp förvärvstakten ännu mer än tidigare.”

Vi är de enda som riktigt har tänkt på konsolideringen av en väldigt nischad marknad. Några företag har försökt haka på, men det har inte gått så bra. Vi har ju en otrolig storlek jämfört med de andra och vi har de bästa märkena,” förklarar Per Bertland.

Per Bertland, VD på Beijer Ref

Under andra kvartalet i år utgjorde segmentet Kyla 41 procent av Beijers omsättning. I detta segment räknar man både in industriella kylanläggningar såsom ishallar eller tillverkningsindustri, och kommersiell kyla, som återfinns i butiker, storkök, hotell eller mindre kyllager.

50 procent av omsättningen kom från HVAC, även kallat komfortkyla, där klimatkontroll och ventilation för bostäder, kontor och butiker ingår. Det omfattar även ett värmesegment med luftvärmepumpar för att ersätta olje-och gasbrännare.

Resterande 9 procent av koncernens omsättning står OEM (Original Equipment Manufacturing) för. Segmentet består av egentillverkade miljövänliga kylaggregat och värmepumpar huvudsakligen baserade på de naturliga köldmedierna CO2, ammoniak och propan i stället för den miljövådliga F-gasen som används i en stor del av dagens kylsystem.

Siffrorna ovan avser omsättningens fördelning under Q2 2021. Siffrorna inom parentes avser motsvarande period under föregående år.

Viktiga faktorer för företagets kortsiktiga framtida tillväxt är de växande medelklasserna i Asien och Afrika, samt en ökad efterfrågan på luftkonditionering i Europa.

Penetrationen av luftkonditionering i Europa är väldigt låg jämfört med övriga världen. Man ligger efter på den fronten. Men vi har ju haft ett antal värmeböljor nu och plötsligt har det blivit som ett wake-up call för konsumenterna. Vi säljer redan mycket komfortkyla i Afrika och i Asien då penetrationen är mycket större i dessa regioner.”

Det är också en välståndsfråga. Vi etablerade oss i Sydafrika redan 2009 och det som hände då var en transformering där stora delar av befolkningen gick från fattigdom till låg medelklass. Det var tillräckligt för att man skulle vilja köpa luftkonditionering. Eftersom det blir ett annat klimat, du sover bättre och blir mer produktiv, är det bland det första man köper,” förklarar Per Bertland.

Under pandemiåret 2020 såg man ett avbrott i den uppåtgående trenden. Såväl försäljningen som rörelseresultatet föll mot 2019.

Det är klart att när man stänger ned samhällena och många av våra slutkunder är affärer och restauranger så påverkas även vi kraftigt. I vissa länder fick man ju inte ha öppet alls. Exempelvis så gick vi ned 90 procent i april på Nya Zeeland och i Malaysia hade vi noll kronor fakturerade under samma månad.”

Mot slutet av året och framför allt under 2021 kom dock vändning. I Beijer Ref:s Q2-rapport gick att läsa att företagets nettoförsäljning ökade med 36,6 procent mot samma period under föregående år. Enligt Factset estimeras Beijer Ref göra en omsättningstillväxt på 20,6 procent för hela 2021 gentemot pandemiåret.

Vi ser nu ett uppdämt behov på marknaden. Efterhand som samhällena öppnar så kommer det en extra push av det här uppdämda behovet naturligtvis och ännu så är det flera marknader som inte är fullkomligt öppna ännu.”

På något längre sikt ser man även utfasningen av miljöfarliga köldmedier som en förutsättning för ökad försäljning. Inom ramen för Agenda 2030 har EU beslutat om ett utfasningsprogram av skadlig F-gas.

Vi har en egen övertygelse om att det som händer i Europa även kommer hända i hela världen. Det finns ju ett FN-avtal som heter Kigali amendment där nästan 100 länder världen över har skrivit under att man ska fasa ut F-gaser. Det innebär ju egentligen att det som kommer hända i Europa fram till 2030 kommer ske i nästan hela övriga världen, med USA och Kina i spetsen, fram till 2050.”

Per Bertland berättar även att man nu börjar snegla mot vad som vid en första anblick kan te sig som en mer mättad amerikansk marknad.

Det finns några stora drakar i USA, men ofta är det flera mindre företag i olika stater, så jag tror att det finns en konsolideringspotential i USA rent distributionsmässigt. Man kan dessutom säga att det är en lönsam marknad.”

Han ser en miljöomställning som en naturlig väg in på marknaden.

När är det kommer till att implementera mer miljövänliga lösningar så har de knappt börjat. I USA använder man primärt gaser som håller på att fasas ut i Europa. Kan vi ta med oss den här kunskapen och skickligheten vi har i Europa till USA så finns det en enorm potential,” säger Per Bertland.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -