På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Skingras de mörka molnen för Enphase?

Kommentar Komponentbristen gör sig påmind i många branscher och ett bolag som drabbats är Enphase som gör tekniken bakom solceller. Efter en stark uppgång i slutet av förra året har aktien nu saktat ner.

I år har Enphase aktie endast haft en utveckling på 1,5 procent, vilket kan verka fattigt med tanke på att utvecklingen varit drygt 2 700 procent över en treårsperiod. Men att den branta kurvan stannat upp kanske är sunt då bolaget nu värderas till en PE-multipel på hela 88 för 2022.

  2021 2022 2023
P/e 147x 88,2x 60,8x
Ev/s 17,6x 13,0x 10,2x
Ev/ebitda 74,8x 48,9x 35,2x
Källa: Market Screener    

 

Enphase designar, utvecklar och säljer solenergilösningar där bolaget är en ledande tillverkare av mikroinverteringssystem för solenergi. Ett inverteringssystem, alltså växelriktare, är tekniken som gör om likström till växelström, det vill säga som gör om solenergi till förbrukningsbar energi. En sådan typ av lösning är alltså en väsentlig del av en solcellslösning. Enphases lösning fungerar så att en växelriktare sitter under varje solpanel. Om en solpanel av någon anledning skulle sluta att fungera eller inte ha möjlighet att ta upp solljus, fångar fortfarande de övriga panelerna upp energi. Mikroinverteringssystemen ansluts sedan till en central som övervakar, spårar energianvändningen och sedan sammanställer detta till användaren. Dessutom har Enphase batterier för att lagra energi när den inte används.

En stor del av Enphase produkter utgör mjukvara för att optimera och göra det möjligt för användare att övervaka sin produktion, konsumtion och se batterinivåer. Under innevarande kvartal släppte bolaget exempelvis en ny funktion som gör det möjligt att stänga av onödiga funktioner vid ett eventuellt strömavbrott för att förlänga batteritiden.

En av de konkurrenter som finns på marknaden är SolarEdge som har en liknande, men något annorlunda teknik i jämförelse med Enphase. SolarEdge har, till skillnad från Enphase mikroinverteringssystem, en central växelriktare som gör om solenergin till användbar energi. Energin inverteras alltså inte direkt på taket utan i det centrala systemet.

Framtiden för solenergi ser definitivt solklar ut. Redan förra året minskade efterfrågan på icke förnybara energikällor, medan efterfrågan på förnybar energi ökade. Produktionen av solenergi ökade med 23 procent 2019–2020 och IEA, International Energy Agency, spår att produktionen för solenergi ska öka med 18 procent i år. Av Enphases försäljning sker 82 procent i USA. Även fast bolaget har störst fokus på den amerikanska marknaden finns det fortfarande utrymme för tillväxt eftersom endast 2,3 procent av all elproduktion i USA kommer från sol.

(MUSD) 2018 2019 2020   2020Q2 2021Q1 2021Q2
Omsättning 316 624 774   126 302 316
Rörelseresultat 1,6 103 186   11 61 59
Vinst/förlust -11,6 161 134   -47 32 39
Källa: Market Screener samt kvartalsrapport        

 

Enphase omsättning växte i takt med marknaden förra året, men åren dessförinnan har omsättningstillväxten varierat mellan -11 procent och +97 procent sedan börsnoteringen 2012. Sedan 2019 går bolaget med vinst och hade år 2020 en vinst på 134 miljoner USD. Företagets omsättning minskade med nästan 40 procent och bolaget gjorde förlust under andra kvartalet 2020 när pandemin slog till, men därefter har både omsättning och vinst kommit ifatt igen. Årets första kvartalsrapport var stark och bolaget slog förväntningarna för både omsättningen och vinsten. Trots detta föll aktien över 14 procent i samband med rapportsläppet på grund av nedjusterade estimat för kvartal två. I solenergilösningar är halvledare en central komponent och det var just på grund av den globala brist på halvledare som Enphase justerade ner sina prognoser för andra kvartalet i år.

Halvårsrapporten som släpptes 27 juli gick i linje med bolagets nedjusterade prognoser, men något bättre än analytikers förväntan. Omsättningen landade på 316 miljoner USD, vilket innebär en tillväxt på 5 procent i jämförelse med föregående kvartal. Vinsten blev 39 miljoner USD, en ökning med 24 procent jämfört med första kvartalet i år och en stark förbättring i jämförelse med förlusten för andra kvartalet 2020. Enphase ser en stark efterfrågan i deras teknik, men på grund av komponentbristen hänger inte utbudet med.

Trots en väldigt hög värdering kan aktien ta fart igen med tanke på att trenden för solpaneler pekar uppåt och att efterfrågan på bolagets produkter är hög. Men först krävs ett ljus i komponentbrist-tunneln.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -