På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Svensk dominans i Europatoppen

Kommentar Det är svenskt och nordiskt som har gått hem på Europabörserna i år. Oproportionerligt många av årets europeiska kursraketer har sin hemvist på Stockholmsbörsen och mest glänser EQT.

Sverige tog sig aldrig in på tio-i-topp-listan i årets fotbolls-EM, men på aktiemarknaden har de svenska spelarna briljerat under 2021. Det visar en genomgång av det breda europeiska indexet Stoxx Europe 600.

Hela tre av de fem bäst presterande bolagen i indexet är svenska. I topp bland svenskarna finns riskkapitalbolaget EQT med nästan 102 procents uppgång, mätt i euro, och det är bara ett par procentenheter ifrån att vara bäst av alla aktierna i indexet. Norska Nordic Semiconductor är allra bäst och ligger några hundradelar före.

EQT krossade vinstförväntningarna när de förra veckan släppte sin rapport för andra kvartalet och aktien lyfte 13 procent på rapportdagen. Det var bara den senaste i raden av styrkebesked och Investor, tillsammans med övriga aktieägare, kan nu se tillbaka på enorma 370 procents uppgång från stängningskursen första handelsdagen på börsen vid noteringen i september 2019.

Även Evolution Gaming har fått ny fart efter sin halvårsrapport och efter beskedet om en ny livekasinostudio i USA. Evolution hamnar högt upp på Europatoppen med sin femteplats, medan medicinteknikbolaget Getinge som också rapporterade starkt ligger strax före på plats fyra. Evolutions uppgång i år summerar till 88 procent och Getinge ligger på 90 procent, båda mätt i euro för jämförbarheten med övriga aktier i indexet.

Bläddrar man fortsatt nedåt i topplistan är det mycket blågult där också. Speloperatören Kindred tar sig in på plats sex med en uppgång på 76 procent i år och fastighetsbolaget Sagax på plats sju med 75 procent. Totalt är med andra ord fem av de tio bästa aktierna i Europa, som kvalat in i indexet, noterade i Stockholm.

Med Nordic Semiconductor och finska Kesko, som ligger på plats åtta, utgör nordiska bolag hela sju av tio på tio-i-topplistan.

I botten är det lyckligtvis sämre nordisk representation, men inte helt fritt. Norska vätgasbolaget NEL och solenergibolaget Scatec hade båda ett fantastiskt 2020 på börsen men i likhet med många andra bolag inom hållbar energi har luften gått ur aktierna hittills i år. NEL och Scatec är dock de enda två nordiska inslagen som trängs i botten med en brokig skara förlorare både vad gäller nationaliteter och sektorer.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -