Resestopp, fintechförvärv och full verkstad

Nyheter i korthet Här kommer morgonens nyheter i ett svep.

RESESTOPP. I förra veckan sa Joe Biden att USA övervägde att häva sitt resestopp. Tvärtom har Vita huset nu bestämt sig för att behålla inresestoppet för internationella resenärer. 

ANPASSNING. Våra bostäder måste nu klimatanpassas och på sikt står hela samhällsekonomin på spel, enligt fastighetsbranschen. 

RÄNTEAVDRAG 1. Ett nedtrappat ränteavdrag är inte tillräckligt för att få bukt med hushållens ökande skuldsättning enligt FI-chefen Erik Thedéen. 

RÄNTEAVDRAG 2. Allt fler bostadsägare ogillar diskussionerna om nedtrappade ränteavdrag, och vart tredje hushåll räknar med stora ekonomiska problem om avdraget slopas helt. 

SER INFLATIONEN. Företagen är de man ska lyssna på när det gäller inflationsförväntningarna. 

BUD-ON-NEER. Flera analytiker som följer Veoneer är skeptiska till budet på bolaget som presenterades i fredags. Paretos analytiker Magnus Behm tycker att investerare ska avvisa det. SEB tycker att budet överskuggade en mycket solid rapport från bilsäkerhetsföretaget i fredags. 

SHUFFLE. Daniel Ek lovade i fjol att placera stora delar av sin förmögenhet i europeiska teknikbolag – nu flyttar Spotifygrundaren hem delar av sitt kapitalimperium från Cypern till Sverige. Tillgångarna som samlats ihop är redan i miljardklassen. 

FINTECHFÖRVÄRV. Klarna köper den tyska start-upen Stocard för drygt 1 miljard kronor. I sommar rapporterade Di att Klarnas värdering hamnade på 377 miljarder kronor efter kapitaltillskottet från den investeringsrunda som Softbank tog täten i.

FULL VERKSTAD. Det har varit fulla orderblock för verkstadsbolagen, men jublet uteblir på grund av rapporter som varit ovanligt i linje med analytikers förväntan. Det skriver Di:s Mikael Vilenius i en analys. Han ser orderblocken som en signal om bättre tider; kunder som lagt större projekt på is under pandemin verkar nu våga sjösätta dem. (Di)

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -