Glödhet aktie, svettig värdering

Aktieanalys Bastutillverkaren Harvia har gått som en raket på den finska börsen. Frågan är om bolaget klarar att leva upp till en allt svettigare värdering?

Finska Harvia kunde mitt i fjolårets pandemi fira 70 år och bastutillverkaren gjorde det med rekordstark efterfrågan på sina produkter. Bolaget som börsnoterades 2018 har successivt utvecklats från en lokal tillverkare av traditionella bastu-aggregat till en internationell spelare med ett allt bredare produktsortiment. Allt från kontrollenheter, bastubänkar, glasdörrar och belysningslösningar finns nu i utbudet.

Tre fjärdedelar av intäkterna hämtar Harvia numera utanför Finland och fjolårets förvärv av tyska EOS Group ökade den internationella närvaron ytterligare.

Precis som många andra bolag som säljer produkter kopplade till investeringar i hemmet har pandemin blivit en turbo för försäljningen. Helåret 2020 innebar en tillväxt på 47 procent och den starka utvecklingen accelererade under årets första kvartal, som tillsammans med det fjärde kvartalet är det säsongsmässigt viktigaste för bolaget.

Detaljerna kring årets andra kvartalet släpps visserligen först i halvårsrapporten den 12 augusti men redan nu vet vi att supertillväxten fortsatt då bolaget i mitten av juli släppte en positiv vinstvarning. Försäljningen under kvartalet steg enligt bolaget med 83 procent till 47 miljoner euro, varav den organiska tillväxten stod för 60 procent. Det justerade rörelseresultatet trefaldigades nästan från 5,4 till 13,2 miljoner euro.

Imponerande siffror, inte minst i ljuset av att det har varit en period där högre råvarupriser och komponentbrist har gjort förutsättningarna svåra. Faran är inte över när det gäller tillgänglighet på råmaterial och komponenter utan Harvia spår att det är en utmaning som består åtminstone året ut.

En annan utmaning är att bedöma hur stor del av den boomande efterfrågan som är av karaktären grädde på moset och hur mycket som är en tidigarelagd efterfrågan som ändå skulle kommit längre fram. Harvia upprepar själva i samband med vinstvarningen att de ser delar av den höga tillväxten som förtida efterfrågan och att de inte ändrar sin långsiktiga syn på den underliggande marknadstillväxten.

Över tid har den globala marknaden visat en tillväxt på omkring 5 procent årligen och Harvias bedömning är att den takten kan fortsätta. Ett stort fokus på hälsa och välmående och på investeringar i hemmet talar för att de har rätt, även om den häftiga försäljningsökningen just nu ökar risken för tillfälliga dalar de närmaste åren. Normalt sett är dock efterfrågan i branschen förhållandevis ocyklisk till följd av en stor utbytesmarknad för bastuutrustning.

Det finns också stora kulturella skillnader vad gäller bastuvanor i olika länder vilket gör att marknaderna skiljer sig åt. Medan det i Finland finns smått otroliga 3,2 miljoner bastus i ett land med 2,7 miljoner hushåll och 5,5 miljoner människor tar sig intresset andra uttryck i andra länder. I USA där Harvia har en aktiv tillväxtplan är det exempelvis vanligare med fristående bastutunnor i trädgården och i Tyskland är anläggningar för publika bastubad populära.

För Harvias del är ett uttalat mål att öka genomsnittskvittot per kund via fler tillbehör och mer avancerade produkter. I den ekvationen passar den amerikanska typen perfekt in.

Att efterfrågan har varit glödhet har tyvärr inte gått aktiemarknaden förbi. Investerare som sög upp aktien vid introduktionen i mars 2018 på noteringskursen 5 euro har bara drygt tre år senare mer än tiofaldigat sin investering. Kursen står nu i över 60 euro per aktie. Bara i år har aktien rusat med omkring 150 procent och börsvärdet ligger på drygt 1,1 miljard euro.

Analytikerna som följer bolaget har fått jaga rörligt mål och höja sina prognoser och riktkurser successivt och för tillfället spår de en omsättningsökning på över 60 procent för helåret 2021. Den höga tillväxten väntas hålla i sig med 19 procent nästa år och 10 procent året därpå, medan analytikerna förutser en viss nedgång i rörelsemarginalen från de starka 22,4 procent som bolaget nådde i fjol.

Harvia 2020A 2021E 2022E 2023E
Omsättning, MEUR 109 177 211 233
Rörelsemarginal % 22,4 21,0 18,7 19,1
Vinst/aktie, euro 0,83 1,79 1,96 2,05
Utdelning/aktie, euro 0,51 0,85 1,00 1,10
P/e-tal   34 31 29
Källa: Factset        

 

Med snabb tillväxt, höga marginaler och spännande utsikter för att fortsätta växa både organiskt och via förvärv är det inte konstigt att värderingen har dragit iväg. P/e-talen ligger nu på 34 i år och 31 nästa år, medan en skuldjusterad multipel (ev/ebit) ligger i nästan samma härad enligt Factsets snittprognoser.

Det är en svettig värdering för ett tillverkande bolag med ett långsiktigt tillväxtmål på minst 5 procent och där det är rimligt att räkna med att tuffa jämförelsetal kommer att ta ut sin rätt när pandemin klingat av. Samtidigt är drivkrafterna för att fortsätta visa högre tillväxt än målet också starka och Harvia hanterar bevisligen volymsvängningarna med beröm, vilket gör att Harvia mycket väl kan fortsätta överraska positivt kommande kvartal.

Exakt vad som är pandemieffekt och vad som är underliggande ökad efterfrågan det senaste året är omöjligt att svara på men vår slutsats är att oavsett fördelningen så har utrymmet för misstag eller tillväxtsvackor nu blivit för litet. En ytterligare multipelexpansion är svårmotiverad i våra ögon och med den ansatsen ser vi helt enkelt för stora risker i förhållande till potentialen vid ett köp av aktien på dagens kursnivå.

Rådet blir därför neutralt, men skulle en tillfällig tillväxtspaus sänka aktien byter vi gärna fot och kliver in i den här välskötta bastun senare. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Harvia Oyj Neutral 59,80 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -