Fokus på Fed efter stark rapportflod

Makroveckan Börsrusningen fortsätter och mycket drivs av, i huvudsak, positiva företagsrapporter. Dessutom bidrar låga räntor till att göda riskaptiten, men vi får se om detta håller i sig även efter onsdagens penningpolitiska besked från den amerikanska centralbanken.

Trots att det tidvis såg rejält skakigt ut så kan vi lägga ännu en monstervecka på börsen bakom oss. Den svenska börsen steg med hela 2,8 procent medan den amerikanska (S&P500) ”bara” mäktade med en uppgång med 2,0 procent. Mycket av den starka börsutvecklingen förklaras av en hygglig rapportflod där hela 9 av 10 amerikanska företag listade på S&P500 hittills slagit förväntningarna.

Ett mycket mjukt penningpolitiskt från ECB har väl också spätt på riskaptiten en aning.

Dessutom hålls de amerikanska räntorna i schack och tioårsräntan ligger nu kring 1,24 procent. Så länge den låga räntan inte tolkas som att konjunkturen är på väg ner i en svacka så är förstås de låga räntenivåerna positiva för börsen.

Vi får se om det överraskande lugnet på räntemarknaden håller i sig efter det penningpolitiska besked som den amerikanska centralbanken levererar på onsdagskvällen. Den höga inflationen är ett bekymmer för banken samtidigt som det finns viss osäkerhet kring hur väl den amerikanska arbetsmarknaden fungerar efter ”pandemi-chocken”. Även duvorna i den räntesättande kommittén (FOMC) har börjat flagga för att det börjar bli dags att trappa ner obligationsköpen. Vi får se om Federal Reserve blir mer tydliga kring detta på onsdag och hur marknaden i så fall kommer att reagera på ett sådant besked.

Internationella valutafonden (IMF) kommer med en färsk konjunkturprognos på tisdag och det kan bli intressant läsning. Inte minst mot bakgrund av fortsatt smittspridning på global nivå. Det kan bli första gången på ett tag som IMF inte justerar upp sina prognoser.

För svenskt vidkommande få vi en rejäl översyn av det ekonomiska läget på torsdag när både BNP-siffror för andra kvartalet och en ny konjunkturbarometer publiceras. För EMU-området sprids motsvarande siffror över torsdag och fredag.

Samtidigt är det fortsatt full fart på rapportsidan.

Måndag

Det tyska IFO-indexet, som mäter aktiviteten i näringslivet väntas ha stärkts ytterligare en aning i juli-mätningen. Framför allt väntas företagens syn på nuläget att stärkas.

Tisdag

Internationella valutafonden publicerar en färsk konjunkturprognos över utvecklingen i världsekonomin. Sammantaget lär det se rätt bra ut men de regionala skillnaderna är mycket stora samtidigt som kriget mot viruset är långt ifrån över vilket är en osäkerhetsfaktor inför framtiden. Hushållsförtroendet i USA är av allt att döma på nedgång, vilket kan bli en konjunkturfaktor att räkna med framöver.

Onsdag

Fullt fokus på det räntebesked som den amerikanska centralbanken lämnar under kvällen. Den stora frågan är om Federal Reserve redan nu törs vara mer tydliga men när en första nedtrappning av obligationsköpen kan tänkas ske. Intressant att se hur finansmarknaderna skulle reagera på ett sådant besked.

Torsdag

Den här dagen viker vi i huvudsak åt en strid ström av svenska konjunkturdata. Konjunkturinstitutet publicera en färsk konjunkturbarometer och från SCB:s sida kommer siffror över bland annat BNP-utveckling och arbetslöshet. Det är väl framför allt det sistnämnda som kan sticka ut lite i negativ bemärkelse medan det övriga lär vara påfallande starkt. Frågan är dock om svenska ekonomi kan ha passerat toppen i återhämtningen. Övriga världen lär vara mer intresserade av de amerikanska BNP-siffrorna för årets andra kvartal.

Fredag

Arbetslöshet, inflation och BNP för EMU-området. Återhämtningen under andra kvartalet väntas ha varit stark men inflationen är samtidigt fortsatt låg. ECB:s mjuka penningpolitiska besked från förra veckan lär inte ruckas av dessa siffor. Håll också koll på PCE-deflatorn för USA. Den amerikanska centralbankens favoritmått gällande inflationen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -