FANGMAN tar över taktpinnen

Börs Den svenska rapportperioden har passerat sin kulmen och i veckan tar USA över taktpinnen. Kommande dagar är det upp till bevis för de indextunga techjättarna som har fått se både prognoser och kurser stiga rejält i år.

Den komprimerade svenska rapportperioden är inte slut men när det kommer till tongivande bolag så är den i mångt och mycket överspelad redan. Samtliga storbanker, merparten av de större verkstadsbolagen och en stor del av de medelstora företagen har släppt sina siffor med överlag gott resultat.

I USA är det däremot först den här veckan det börjar på allvar. Mer än tre fjärdedelar av bolagen i det breda indexet S&P 500 återstår på rapportagendan.

Enligt databasen Factset så har de bolag som redan har rapporterat gjort det med bravur. Så här långt har 88 procent slagit förväntningarna på vinsten per aktie medan 86 procent har slagit analytikernas prognos på försäljningsraden. Att amerikanska bolag slår snittprognoserna tillhör vanligheterna men inledningen på kvartalet har ändå varit bättre än det normala. Femårssnittet för andel bolag som överträffar vinstprognoserna ligger på 75 procent.

Sektormässigt är det Finans och Konsumentprodukter som slagit vinstförväntningarna med störst marginal hittills, med resultat närmare 30 procent över förväntan. Industri kommer på tredje plats med 19 procent vilket också är den avvikelse som hela S&P 500 ligger på i snitt.

Kommande vecka kan dock ändra bilden rejält eftersom nästan alla tungviktare inom Informationsteknik släpper rapport. Av bolagen som brukar sorteras in under akronymen FANGMAN – Facebook, Apple, Netflix, Google (Alphabet), Microsoft, Amazon och Nvidia – är det bara Netflix och Nvidia som inte rapporterar i veckan. Netflix har redan släppt sina siffror medan Nvidia har brutet räkenskapsår och rapporterar sent i augusti.

De flesta FANGMAN-bolagen går in den här rapportperioden med en stark vinstprognosutveckling i ryggen. I snitt har analytikerna vevat upp deras vinstprognoser för 2021 med 27 procent sedan årsskiftet, med Alphabet i topp och Netflix i botten.

Netflix är också det enda bolaget i gänget som backat på börsen i år. Streamingbolagets rapport visade på ett lägre resultat än väntat och tillväxten i antal abonnenter som bolaget förutspådde nådde inte heller hela vägen till marknadens förväntningar. Aktien har tappat 5 procent sedan årsskiftet och den tidiga coronavinnarens aktiekurs har nu i stort sett rört sig sidledes i över ett år.

FANGMAN Rapport Börsvärde MUSD P/e 2021 P/e 2022 Kurs i år Vinstprognos i år Analytikerråd (köp/neutral/sälj)
Facebook 28-jul 1040 27 23 29% 25% 43/8/1
Apple 27-jul 2450 28 28 11% 31% 33/9/2
Netflix 20-jul 227 49 40 -5% 16% 35/6/4
Alphabet (Google) 27-jul 1736 29 27 47% 41% 43/2/0
Microsoft 27-jul 2155 35 30 29% 12% 34/3/0
Amazon 29-jul 1834 65 50 12% 25% 47/2/0
Nvidia 18-aug 488 49 45 50% 38% 34/5/2
Genomsnitt     40 35 25% 27%  
               
Källa: Factset              

Största kursvinnarna i samlingen är Nvidia och Alphabet med omkring 50 procents lyft, men även Facebook och Microsoft har haft vind i ryggen med nästan 30-procentiga uppgångar. I snitt har FANGMAN-aktierna lyft med 25 procent i år och därmed hållit ganska jämn takt med prognosuppjusteringarna.

Höga värderingar har alltså inte blivit ännu högre trots de överlag starka kursutvecklingarna, men p/e-tal på 40 i år och 35 nästa år ställer ändå krav på fortsatt bra vinsttillväxt om bakslag ska undvikas på börsen. Att döma av analytikernas rekommendationer är det också fortsatt potential kvar i aktierna. En klar majoritet köpråd, några enstaka neutrala och försvinnande få säljråd är bilden som går igen för alla sju aktierna.

Något som har adderat ytterligare till det optimistiska humöret på kort sikt är rapporterna från sociala mediebolagen Twitter och Snap förra veckan. Båda slog förväntningarna och visade att den digitala annonsmarknaden går på högvarv, vilket bådar gott för hela sektorn och i synnerhet för Facebook och Alphabet.

Efter årets kursuppgång balanserar nu FANGMAN kring 10 000 miljarder dollar i gemensamt börsvärde. Det utgör mer än en fjärdedel av det breda amerikanska indexet S&P 500 som summerar till 39 000 miljarder i börsvärde. Stora kursreaktioner på rapporterna från de här bolagen under veckan skulle med andra ord innebära stora rörelser för hela USA-börsen. Och stora rörelser i USA brukar ge svallvågor i resten av börsvärlden.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -