Cementstopp, kryptovalutor och metall-hausse

Nyheter i korthet Här kommer morgonens och helgens nyheter i ett svep.

CEMENTSTOPP. Statliga gruvbolaget LKAB är Cementas största kund. Nu jobbar bolaget för att hitta alternativa lösningar om produktionen stoppas i oktober. 

VACCINATION. Den tredje vågen pågår i Afrika och Asien, två kontinenter där få är vaccinerade. Ett recept på en katastrof, enligt epidemiologen Lone Simonsen.

KRYPTOVALUTOR. Flera länder flaggar för hårdare granskning av kryptovalutorna, en signal om att de landat i finansvärlden på riktigt. Samtidigt förekommer viss oro från branschen. 

DÅLIGT OCH SNÅLT. Enligt Di:s Anders Hägerstrand är budet på bilsäkerhetsföretaget Veoneer från Magna dåligt för Sverige, men att ägarna måste acceptera det. "Budet [...] kommer i ett kortsiktigt perspektiv lägligt för aktieägarna. Men i ett långsiktigt perspektiv är bolagets börsresa ett misslyckande", skriver han. Handelsbankens Hampus Engellau anser att Magnas erbjudande är väl snålt med tanke på potentialen. 

BUDPREMIE. Di pekar ut fem bolag på Stockholmsbörsen som är öppna för bud och där en köpare måste vara beredd att erbjuda en hög premie. Dessa är Teleoperatören Millicom, MTG, Nordea, Boliden och vårdföretaget Attendo. 

HALVLEDARBRIST. Ledningen för Volvo Cars, som utreder en börsnotering, varnar för att brist på halvledare bromsar tillväxten i år. Längre fram är siktet inställt på ökad volym och eldrift. Men ännu så länge står elbilarna för under 3 procent. Samtidigt har Volvo Cars slagit sälj- och vinstrekord för första halvåret. 

METALL-HAUSSE. De stora industribolagen tampas med högre kostnader på insatsvaror. En vändning kan dock vara i sikte där uppgången i flera viktiga metaller har dämpats de senaste månaderna. "Just nu är det mer nedsida på priserna", säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Nordea till Di. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -