Tillväxtmarknader har mer att ge

Fonder Placera har intervjuat Fredrik Bjelland som varit huvudförvaltare för tillväxtmarknadsfonden Skagen Kon-Tiki sedan sommaren 2018. Tidigare i sin karriär har han förvaltat kinesiska aktier för den norska oljefonden. Bjelland tror att tillväxtmarknader har mer att ge.

Fredrik Bjelland

Berätta lite om fonden du förvaltar. 

“Fonden är inriktad mot tillväxtmarknader och lanserades 2002. Portföljen är aktivt förvaltad och vi är värdeinvesterare. Fonden är relativt koncentrerad och den består av mellan 40 till 60 aktier varav de 12 största innehaven utgör ungefär 50 procent. Portföljen har ett fokus på företag som har ett bolagsvärde under 10 miljarder dollar, där är vår sweetspot. Fonden har ett globalt mandat vilket gör att den kan ha upp till 50 procent av aktierna utanför emerging markets. En stor del av portföljen är exponerad mot Kina och Korea. Alla våra innehav har en tidshorisont på 3 till 5 år men vissa bolag kan hållas väldigt länge, till exempel har vi fortfarande kvar innehavet i Samsung som funnits i fonden sedan 20 år tillbaka,” berättar Bjelland.  

Vad är det som gör emerging markets intressant? 

“Teoretiskt sett skall det gå att hitta bättre avkastning inom emerging markets. Det finns en högre ekonomisk tillväxt och det är en bättre demografi i tillväxtmarknader. Hög tillväxt borde ge bättre avkastning över tid. Historiskt sett har företag i emerging markets haft högre avkastning på investerat kapital än vad företag har haft i mer utvecklade länder, dessutom är värderingarna generellt sett lägre. Vi tror att det skall ske en multipelexpansion i tillväxtmarknader. Sedan Asien-krisen på 90-talet, har tillväxtmarknader inte värderats såhär lågt i jämförelse med börsen i USA.”

“Tillväxtmarknader går dock inte alltid bra då de är väldigt beroende av vilken riskaptit investerare har. Är det risk på går det bra, om det är risk av, går det sämre. Detta eftersom kapitalflöderna påverkas.” 

Hur hittar ni lågt värderade bolag i emerging markets? 

“En del vi kollar mycket på är längre tidsserier av avkastning på investerat kapital och avkastning på eget kapital. Denna analys görs för att vi skall kunna förstå om det är kortsiktiga problem i bolaget eller om bolaget har allvarliga långsiktiga problem. I och med denna metod kan vi undvika att investera i så kallade value traps, ett bolag är ofta billigt av en anledning.“ 

Berätta lite om innehaven.

“Det största innehavet är det koreanska bolaget LG Electronics. Enkelt förklarat kan man säga att bolaget är som Koreas Electrolux. Vi gillar bolaget eftersom det är ett av de mest innovativa företagen inom dess segment. LG Electronics värdering är lägre än Electrolux och handlas till en rabatt på ungefär 30 procent om man kollar på Ev/s multipeln.” 

“Ett annat stort innehav är det brasilianska bolaget Suzano. Bolaget är en stor massaproducent och är den största producenten i världen av hardwood. Företaget är stort inom segmentet hushållspapper. Här finns en strukturell tillväxt, det är bara att kolla på vad som händer med Essity i Asien där efterfrågan på dessa typer av produkter ökar. Om man kollar på nordiska konkurrenter till Suzano kan man tydligt se att de har blivit hållbarhetsvinnare de senaste åren. Suzano handlas till 6 gånger Ev/ebitda vilket gör att bolaget handlas till en rabatt på ungefär 30 procent mot Stora Enso och UPM. Man har inte givit bolagen i emerging markets samma hållbarhetspremie i värderingarna som man gjort i de mer utvecklade länderna. Vi ser en 100 procentig uppsida i aktien.”

“Under den senaste tiden har vi exponerat oss mot koppar. Koppar är ett intressant tillgångsslag då ädelmetallen behövs när bland annat energisystem och transport elektrifieras. Det finns ett stort kopparbehov inom bland annat vindkraft, solpaneler och elbilar. Koppar har en strukturell ökad efterfrågan. Det tar ungefär 10 år att skapa en ny koppargruva och det finns ett utbudsunderskott just nu vilket borde göra att priset skall upp. I fonden har vi investerat i bland annat Ivanhoe Mines för att få en exponering mot koppar.”

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -