Blandad utveckling på världens börser

Makroveckan Företagsrapporterna lär fortsätta att dominera nyhetsflödet. Den här veckan får rapporterna ändå lite konkurrens från ECB-besked och färska inköpschefsindex.

Det har varit en lite blandad utveckling på världens börser under veckan som gått. Den svenska börsen var upp med 1,0 procent medan den amerikanska börsen (S&P500) backade med lika mycket. Även i Europa var det mest ner som gällde.

De amerikanska långräntorna fortsätter dessutom att sjunka och en amerikansk tioårsränta handlas nu under 1,3 procent. Det är lite av en gåta varför de amerikanska räntorna fallit så kraftigt under den senaste månaden. Den positiva tolkningen är att inflationsrädslan helt är över medan den negativa är att konjunkturen väntas dämpas ganska ordentligt framöver. Den senare synen fick lite extra skjuts när de amerikanska hushållens framtidsoptimism dämpades rejält i den senaste mätningen från Michigan-universitet.

Det lär därför bli lite extra fokus på de preliminära inköpschefsindex för juli som rullas ut under fredagen.

Annars är veckans huvudnummer på makrofronten det penningpolitiska besked som ECB levererar under torsdagen. Inte för att de väntas några förändringar i den förda penningpolitiken men det är det första mötet efter att ECB gjort vissa förändringar i det penningpolitiska ramverket. Bland annat gällande inflationsmålet. Nu får vi se och höra hur detta påverkar kommunikationen och budskapet men ECB lär ändå gör sitt yttersta för att inte komma med några förvirrande budskap. Vi får se om de lyckas.

Värt att notera är att OPEX+ på ett extramöte kommit överens om att fasa ut nuvarande produktionsbegränsningar till september 2022. Det har fått oljepriset att backa och Brentolja handlas nu kring 72,6 dollar per fat.

Måndag

Tämligen tomt på makroagendan med det amerikanska husmarknadsindexet som ett litet huvudnummer. Optimismen bland bostadsbyggarna väntas bestå men kan ändå vara värt att hålla koll på nu när delar av analytikerkåren letar efter signaler på att den amerikanska tillväxten mattas.

Tisdag

Den japanska inflationen väntas ha hankat sig över nollstrecket i juni. Men det lär inte dröja innan den åter ligger i negativt territorium trots den japanska centralbankens massiva stimulanser. Yen-försvagningen har dessutom kommit av sig.

Onsdag

Valueguard släpper de senaste siffrorna över den svenska bostadsprisutvecklingen. Bostadspriserna fortsätter att stiga men nu lär takten i uppgången dämpas något. Ändå lär det förstås, på många håll, uttryckas ny oro över prisutveckling.

Torsdag

Fullt fokus på det penningpolitiska beskedet från ECB. Det blir första mötet under det nya penningpolitiska ramverket så det lär bli stort intresse kring detta även om det inte väntas några förändringar i den nuvarande penningpolitiska strategin. Möjligen kan det komma några försiktiga signaler kring en minskning av obligationsköpen under senare delen av året.

Fredag

De preliminära inköpschefsindexen för juli rullas ut på bred front. Väntat är en minde nedgång för industriindexen, men från en hög nivå medan tjänsteindexen, framför allt i Europa, fortsätter att gynnas av lättade restriktioner. Rysslands centralbank lämnar penningpolitiskt besked och väntas drämma till med en rejäl räntehöjning.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -