Banker utropstecknet i rapportfloden

Kommentar Det är halvtid i storbolagens rapportperiod och så här långt är det banksektorn som utmärkt sig tydligast. Inom industrin har samtidigt några av de väntade orosmomenten visat att de ska tas på allvar.

Efter en mäktig rapportbonanza i fredags inledde låstillverkaren Assa Abloy den nya veckan med sin rapport och därmed har 15 bolag i storbolagsindexet OMXS30 släppt sina siffror. Den största triumfen under första halvan av rapportperioden har indexets yngsta medlem firat. Det är meddelandetjänstbolaget Sinch som kom in i OMXS30 vid halvårsskiftet, på Securitas bekostnad, och fredagens rapport fick kursen att sticka i väg med nästan 15 procent.

Visserligen var Sinch försäljning 10 procent högre än analytikerna räknat med och det justerade rörelseresultatet (ebitda) 4 procent över förväntan, men mycket av kursrallyt får ändå tillskrivas en lättnadsreaktion. Efter en rejäl bom och ett kursfall i samband med förra rapporten fanns av allt att döma en rädsla för en ny besvikelse, som alltså uteblev.

Värt att notera är att åsikterna går isär bland några av de stora analyshusen om huruvida aktien är köpvärd efter rapporten då exempelvis Handelsbanken sänkt sitt råd till sälj medan Carnegie upprepat sitt köpråd och höjt riktkursen. Kritik mot väl frikostig justering av poster i resultatet bidrog också till en rekyl i aktien på måndagen.

I andra ändan av reaktionstermometern hittar vi Ericsson vars aktie rapportföll med 9 procent. Med ett samlat rörelseresultat som var ungefär i linje med förhandstipsen kunde aktien inte stå emot de negativa signalerna från en överraskande stor förlust i området Digital Services i kombination med ett kraftigt intäktsfall i Kina, som enligt vd Börje Ekholm kan bli uthålligt.

 

OMXS30-bolagen Kursreaktion på rapport Avvikelse mot vinstprognos Kursutveckling i år
Sinch 14,6% 4% 26%
Tele2  5,9% 4% 19%
Getinge  5,6% 19% 84%
SEB  2,9% 21% 37%
Swedbank  2,9% 18% 17%
Essity  2,1% -5% 10%
Atlas Copco  2,0% 0% 33%
Kinnevik  0,2% - 42%
Assa Abloy 0% 3% 33%
Investor  -0,1% - 41%
Hennes & Mauritz  -1,1% 6% 9%
Handelsbanken -1,4% 11% 19%
Autoliv -3,7% -11% 1%
Sandvik -5,0% -2% 9%
Ericsson  -9,4% 1% 5%
Källa: Infront      
Fotnot: Vinstavvikelse avser rörelseresultat  

 

Den sektor som sticker ut mest enhetligt så här långt är dock storbankerna där alla tre har slagit förväntningarna med råge. Att kursreaktionerna ändå varit ganska blygsamma kan dels förklaras med att de positiva resultatavvikelserna mot analytikernas förväntningar lyftes av kreditförluster som blev avsevärt lägre än befarat. Dels har bankaktierna en stark period i ryggen där hoppet om en överblåst pandemi och kommande generösa utdelningar redan har lockat tillbaka köparna.

De fyra storbankerna är upp med mellan 17-43 procent i år, med Nordea i topp inför sin rapport som kommer på onsdag. Bankernas segertåg är också en viktig förklaring till att OMXS30 tillhör de absolut bästa indexen i världen i år med en uppgång på 23 procent så här långt.

Den andra tunga sektorn i OMXS30 är industribolagen och här kommer många att rapportera under veckan som kommer. Signalerna från Atlas Copco, Sandvik och Autoliv som alla öppnade sina böcker i fredags är något spretiga.

Tillväxten jämfört med det pandemidrabbade andra kvartalet i fjol är som väntat fantastisk och orderingången ser överlag bra ut, men några orosmoment som lär dyka upp även i kommande verkstadsrapporter finns också.

Autoliv flaggar exempelvis för att halvledarbrist och störningar i försörjningskedjan kommer att fortsätta påverka tredje kvartalet. Högre råvarupriser spås samtidigt sätta press på rörelsemarginalen med omkring 1,3 procentenheter under 2021.

Även Sandvik pekar på att komponentbrist och logistikbekymmer är utmaningar man står inför på global nivå och i deras gruvaffärsområde bidrog inflationstryck som ännu inte kompenserats med prishöjningar till en marginalbesvikelse under kvartalet. Att efterfrågan i Kina, som var först in och först ut ur pandemin, ser lite svalare ut vittnar såväl Sandvik som andra industribolag om.

Logistikproblem, råvaruprisernas effekt på marginalerna och Kinaavkylningen har potential att bli stora teman även när branschkollegorna Epiroc, SKF, Volvo och Alfa Laval släpper sina rapporter på tisdagen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -