På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Här är månadens vinnarfonder

Fondkommentar De globala börserna har fortsatt upp den senaste månaden och det har varit en bred uppgång förutom vissa smala branschfonder som hamnat på förlorarlistan. Det ser man tydligt i listan över senaste månadens fondvinnare.

Flertalet börser har stigit under månaden och man kan skönja en viss sektorrotation från cykliska värdeaktier till mer tillväxtorienterade bolag och riskaptiten är fortsatt hög.

Graf SIXRX den senaste månaden

En bred svensk indexfond har stigit med knappt drygt 4 procent. En bred europaindexfond har avkastat sämre än Stockholmsbörsen med 3,6 procent.

En globalfond har avkastat mer med drygt 5 procent. Den största vikten i en globalfond har USA på drygt 55 procent, och en USA baserad indexfond har stigit ännu mer med i uppgången på närmare 6 procent.

Trots det höga risktagandet har tillväxtmarknaderna haft det kämpigare under månaden och en bred tillväxtmarknadsfond har bara avkastat knappa procenten, mätt i svenska kronor. Den skrala avkastningen kan sannolikt bero på att den amerikanska dollar har haft en stark avkastning mot de flesta valutor den senaste månaden.

Dollar har stigit drygt tre procent mot kronan, även Euron har stärkts mot kronan med drygt en procent.

På globalsektornivå hittar vi två sektorer som sticker ut. Investerarna har hittat tillbaka till teknikaktier den senaste månaden och sektorn har stigit närmare 6 procent. Knappt halva den uppgången klarade hälsosektorn av som var den näst bästa sektorn.

I botten hittar vi energisektorn hör till den bäst presterande sektorn i år, men backade med närmare 7 procent, följt av finanssektorn som backat 2,7 procent.

Placera har i vanlig ordning valt att lista vinnare och förlorare fonder ur Avanzas fondutbud. De tio bästa fonderna har haft en hög avkastning under månaden. Skillnaden mellan bästa och sämsta fond är knappt 23 procentenheter, vilket är en normalt skillnad i avkastning mellan listorna.

Månadens vinnarlista domineras av länder- och branschfonder med en lutning mot tillväxt- och teknikbolag.

Tillväxtbolagen i USA har under de senaste två månaderna tagit tillbaka förlorad mark och haft en högre avkastning än värdebolag. En viktig faktor bakom tillväxtbolagens förnyade intresse hos investerarna är sannolikt att inflationsförväntningarna har sjunkit hos marknadens aktörer. Det har fått räntan på den amerikanska 10 åringen sjunkit tillbaka från årets rekordnotering som noterades i april. Tillväxtbolag med stora förväntade vinster i framtiden är väldigt räntekänsliga, vilket påverkat dem både negativt under februari till maj och nu positivt.

Graf S&P Value index vs S&P Growth index

Överst på vinnarlistan hittar Allianz Cyber Security AT USD, en tematisk fond som i huvudsak investerar i tekniken runt cybersäkerhet. Fonden lanserades i februari i år. Förvaltarna delar upp cybersäkerhetssektorn i fem olika nivåer där de letar bolag. De investerar i globalt i mellan 25 och 45 aktier som är verksamma på de olika nivåerna inom cybersäkerhet.

Fonden har idag 45 investeringar och de tio största bolagen väger 48 procent. USA bolag väger tyngs på drygt 88 procent, följt av sydkoreanska bolag på knappt 6,5 procent.

Största innehav är Crowdstrike som är verksamma inom molnbaserade it-säkerhetslösningar och väger dryg 7 procent, aktien har stigit 9 procent den senaste månaden. Sydkoreanska Samsung Electronics är fondens näst största innehav, följt av teknikjätten Microsoft.

Av vinnarlistans tio bolag innehåller den hela sex USA fonder. Huvuddelen av USA fonderna har ett tydligt tillväxtbolagsfokus.

Bästa USA fond är Swedbank Robur USA med en avkastning på drygt 10 procent den senaste månaden. Fonden är aktivt förvaltad av Rikard Forssmed sedan 2016.

Det är en koncentrerad fond med 39 innehav. De tio största innehaven väger 40 procent. Tekniksektorn väger tyngst på 27 procent före finansbolag på 16 procent, tätt följt av Hälsovårdssektorn på 15 procent.

Huvuddelen av investeringarna på 64 procent utgörs av stora tillväxtbolag. Resterande dryga tredjedel är investerade i medelstora och småbolag, vilket är en övervikt mot index och kategorisnittet av USA fonder.

Den amerikanska e-handelsjätten Amazon är fondens största innehav med en vikt på 6,4 procent. Den senaste månaden har aktien stigit hela 7 procent. Vi hittar Apple som näst största bolag följt av Googles moderbolag Alphabet på tredjeplats.

Tredje platsen kniper faktiskt en fond som inte har USA fokus utan Mirae Asset Korea Equity A SEK, med en avkastning på närmare 11 procent. Fonden förvaltas av Si Hyung Song och har som namnet antyder ett investeringsfokus i Sydkoreanskabolag.

Totalt är fonden investerad i drygt 40 innehav. Drygt en tredjedel av fonden består av teknikbolag. Inom tekniksektor står hårvarubolagen för den största andelen på 20 procent av fondens värde följt av halvledarbolag på 14 procent. Näst största sektor är kommunikationsbolag på 15 procent.

Störst innehav i fonden är Seolbörsens största bolag teknikjätten Samsung Electronics, vikten är drygt 9 procent. SK Hynix som är en av världens största tillverkar av datorminnen och halvledare och väger 9 procent i fonden.

En fond som sticker ut på vinnarlistan bland USA-fonder och teknikfonder är Carnegie Småbolagsfond som har en avkastning på drygt 9 procent den senaste månaden. En förklaring till den höga avkastningen den senaste månaden är att båda fondens största innehav har utvecklats starkt.

Fonden största innehav är taktätningsbolaget Nordic Waterproofing som stigit över 22 procent den senaste månaden. Det näst största innehavet är norska mjukvarubolaget Smartcraft som har en uppgång på drygt 20 procent i ryggen.

Förlorarlistan toppas av tre ädelmetallfonder som har haft en riktigt tung månad. Guld och silver är defensiva tillgångar och har haft det tufft hos investerarkollektivet när det varit mer riskfyllda tillgångar i fokus. En snabb dollarförstärkning under månaden resulterade i stark motvind för guldpriset.

Vi hittar ädelmetallfonden AuAg Silver Bullet på bottenplatsen med en nedgång på drygt minus 12 procent. Flera av fondens råvaruinnehav har backat i linje med underliggande råvaror. Näst tuffast har det varit för guldfonden CPR Invest Global Gold Mines.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -