På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Framtidens internetstjärnor

Fondkommentar Kinesiska myndigheterna har i sin regleringsjakt på kinesiska teknik- och internetbolag skapat oro som fått många investerare att sälja sina aktier. Det har gjort att den börshandlade fonden EMQQ som investerar brett i snabbväxande internetbolag på tillväxtmarknaderna har backat i år. En börshandlad fond som ger en bra exponering mot framtidens internetbolag

Den börshandlade fonden EMQQ Emerging Markets Internet & E-commerce UCITS ETF har haft en volatil utveckling i år. Fonden var upp runt 30 procent fram till det kinesiska nyåret. Efter det har tappet bitvis varit brutalt fram till botten som nåddes i mitten på maj. Nu har fonden tagit igen lite förlorad mark.

Anledningen till årets nedgång är flera. EMQQ Emerging Markets Internet & E-commerce UCITS ETF utgörs till knappt två tredjedelar av kinesiska bolag. De steg mycket under januari och halva februari då det var rekordstora nettoinflöden av kapital till Hongkong-börsen och de kinesiska fastlandsbörserna. Nettoinflöden sjönk efter det kinesiska nyåret som var i mitten på februari, samtidigt som den kinesiska centralbanken fortsatte minska de kvantitativa lättnaderna. Minska kvantitativa lättnaderna skapar lägre tillväxt i kreditgivning.

En annan viktig faktor är de kinesiska myndigheterna ökade reglerings aktivitet som skrämt en del investerare. Det började med att kinesiska myndigheter skärpte reglerna inom fintech, vilket fick den planerade börsintroduktionen ANT Group att ställas in.

Efter det i steg två har myndigheterna skärpt regler för monopolliknande bolag inom internetsektor vilket drabbat Alibaba som fick betala en rekordstor bot på 2,8 miljarder dollar. Även andra internetbolag utreds för missbruk av monopolställning.

Den tredje vågen av regleringar styrs nu av den kinesiska internetmyndigheten CAC som stoppade nedladdningar av nynoterade Didi Globals mobilapp.

En annan negativ effekt som drabbat tillväxtmarknadsaktier är den amerikanska dollar och amerikanska räntan. Den amerikanska dollarns värde har under året stärks och inte tappat i värde, vilket många marknadsbedömare förutspådde vid årsskiftet. Många länder och företag på tillväxtmarknaderna sköter sin upplåning och utgivning av obligationer i amerikanska dollar och gynnas när både räntan och dollarn sjunker i värde.

Även den senaste tiden har flera banker höjt ett varnande finger för kinesiska internetaktier. Nu senast varnade den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley för försiktighet för att regleringarna visat sig vara mycket djupare och långvarigare än man först trodde.

Med flera negativa faktorer bakom nedgången för EMQQ Emerging Markets Internet & E-commerce UCITS ETF, kan det för den riskvillige vara ett intressant tillfälle att köpa på sig exponering mot snabbväxande internet- och teknikaktier på tillväxtmarknaderna.

Det finns flera starka argument för EMQQ Emerging Markets Internet & E-commerce UCITS ETF på lång sikt.

Tillväxtmarknaderna har idag en snabb tillväxt och 90 procent av alla under 30 år bor i ett tillväxtmarknadsland. Och den konsumtionshungriga medelklassen växer dramatiskt. Enligt den amerikanska konsultfirman McKinsey spås medelklassen på tillväxtmarknaderna omfatta 5,5 miljarder människor som har en konsumtionskraft på närmare 30 000 miljarder dollar. Det motsvara halva jordens konsumtionskraft.

Kombinationen av en ung stor konsumtionshungrig befolkningstillväxt är intressant när man tänker på att den digitala omställningen sker väldigt snabbt på tillväxtmarknaderna.

Den digitala omställningen sker med hjälp av en ökad användning av smartphones. Kostanden för användningen av smartphones och bredband sjunker ständigt och användarvänligheten ökar, vilket skapar en allt större efterfrågan på internettjänster. Det är extra intressant då utvecklingen pågår många gånger snabbare på tillväxtmarknaderna.

Den driver på internetanvändandet och omfattningen är bred. Det ryms bolag inom e-handel, socialt nätverk, digitala betalningar, mobilspel, söktjänster, mjukvara och molntjänster. Internetbolag verksamma inom de sektorerna har haft en stark utveckling. Det ser man i grafen som innehåller försäljningsutvecklingen för EMQQ:s bolag under 10 år. Den genomsnittliga tillväxten per år hamnar på 38 procent, vilket är väldigt högt. Det är tydligt att internetbolagen skapat mycket värde och spås fortsätta vara värdeskapande med en stor tillväxtpotential.

Den börshandlade fonden EMQQ Emerging Markets Internet & E-commerce UCITS ETF, med börskoden EMQQ, investerar i snabbväxande internetbolag.

EMQQ Emerging Markets Internet & E-commerce UCITS ETF följer det egenutvecklade indexet EMQQ Emerging Markets Internet & E-commerce index. Det finns inget färdigt internetsektorindex. Det göra att man valt att utveckla ett eget index tillsammans med den tyska indexberäknaren Solactive och kapitalförvaltaren Big Tree Capital. Indexet startvärde från den 1 juni 2009.

EMQQ Emerging Markets Internet & E-commerce index består av företag från 13 tillväxtmarknadsländer.

För att ingå i indexet måste företag ha ett marknadsvärde på minst 2,5 miljarder kronor med en bra likviditet i aktien. Företagen måste ha en majoritet av sina intäkter från internet- och e-handelsaktiviteter i någon eller flera av de 28 tillväxtmarknadsländer man identifierat. Urvalet görs av en indexkommitte och rebalanserar indexet två gånger per år, den sista fredagen i juni respektive december.

Indexet är marknadsviktat och består av ett 100-tal bolag, inget bolag väger mer än 8 procent vid varje rebalanseringstillfälle. Det halvår som går mellan rebalanseringarn får bolagens värde flukturera fritt, vilket innebär att det kan väga mer än 8 procent. Tanken med ett maxtak på 8 procent är sannolikt att skapa ett effektivt hinder så att de stora kinesiska teknikdrakarna Meituan, Pinduoduo, Tencent och Alibaba inte ska få en allt för dominerande ställning.

I fonden ingår för närvarande 118 innehav. Två tredjedelar av fonden består av rena internetbolag. Resterande del omfattar mjukvarubolag, fintechbolag och it-servicebolag. 95 procent av fonden består av storbolag. Medelstora bolag resterande del.

Kinesiska bolag utgör den klart största delen på drygt 61 procent Näst största är brasilianska bolag på drygt 8 procent följt av sydkoreanskabolag på 7 procent.

De fem största innehaven utgör drygt 57 procent. Tre stora kinesiska e-handlesbolag är fondens största innehav. Meituan är störst på drygt 8 procent, följt av Alibaba och Pinduoduo.

Tänk på att EMQQ har en hög koncentrationsrisk till internetbolag och fokus på tillväxtmarknader vilket ger en högre volatilitet än andra mer mogna marknader.

Förvaltningsavgiften för EMQQ Emerging Markets Internet & E-commerce UCITS ETF är 0,9 procent. Det tillkommer kurtage då en börshandladfond handlas som en aktie över börsen. Fonden förvaltas av den amerikanska fondförvaltaren Exchange Traded Concepts.

EMQQ är en riktig nischprodukt med en hög koncentration av framtida förhoppningsvinnare inom internetområdet på tillväxtmarknaderna.

Tematiska investeringar lägger inte stor vikt på dagens vinster och värdering. Utan tenderar att vara mycket framåtblickande och kräver en långsiktig investeringshorisont hos investerare. Fonder avkastning avspeglar inte en bredare avkastning på marknaden.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -