På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Cloettas lösgodis inte surt längre

Aktieanalys Återöppningen syns nu på allvar hos godistillverkaren Cloetta där lösgodiset, som har varit en riktigt sur karamell, äntligen är lönsamt igen. Aktien har mer kvar att ta igen efter pandemifallet.

Cloettas problem med lösgodiset kan inte bara skyllas på pandemin, det var en blek affär innan dess också, men när biografer, flygplatser och köpcentrum stängde ned i fjol så drogs gardinen ned för segmentet. Området som nu står för en dryg femtedel av bolagets försäljning är ett av de tydligaste exemplen på en ”öppna-upp-vinnare” och under andra kvartalet kom vändningen på allvar.

Som rapporten på fredagen visade så ökade segmentet Lösviktsgodis försäljningen organiskt med nästan 80 procent under andra kvartalet. Den dominerande kategorin Förpackade märkesvaror, som varit betydligt stabilare under pandemin, ökade samtidigt med 7 procent och totalt visade Cloetta en tillväxt på 15 procent under kvartalet.

Efter sex kvartal med betydande förluster är det även en märkeshändelse att lösgodiset nu fått upp näsan över vattenytan igen och gör en liten, men ändå en vinst. Rörelseresultatet på 4 Mkr inom lösgodiset kommer på en försäljning som visserligen ökar kraftigt men som ännu är en bra bit ifrån nivåerna under 2019 så potentialen för fortsatt vinstförbättring borde vara stor.

Förpackade märkesvaror är samtidigt i stort sett tillbaka på nivåerna från före pandemin omsättningsmässigt, men inte marginalmässigt, så även här finns skäl att hoppas på mer vinster framgent.

Totalt sett landade Cloettas justerade rörelsemarginal på 9,9 procent under andra kvartalet, en förbättring på en procentenhet från samma period i fjol. På rullande 12-månadersbas är rörelsemarginalen nu 8,8 procent – vilket är en bra bit ifrån marginalmålet som är på 14 procent.

Rapporten är i våra ögon ett bra steg på vägen mot normalisering och mot marginalmålet, även om det är långt kvar innan det är infriat. Ökade marknadsföringskostnader tillsammans med högre råvaru- och fraktkostnader är hinder som talar för att det inte blir någon snabb resa mot marginalmålet, även om vd Henri de Sauvage-Nolting i rapporten flaggar för att prishöjningar för att kompensera högre insatskostnader är att vänta.

De kostnadsprogram som Cloetta har pågående är andra faktorer som ska kunna kompensera för motvinden och tillsammans med bättre volymer är vårt huvudspår att en successiv marginalförbättring väntar de kommande åren. Vi ser framför oss att man når 10 procents rörelsemarginal på helåret 2021 och att stegen mot 14-procentsmålet sedan fortsätter 2022 och 2023.

På årets vinst handlas Cloetta nu till ett p/e-tal på närmare 18 efter den befogade kursuppgången i spåren av fredagens rapport. Nästa år faller p/e-talet till under 15 och därefter till 13 om våra bedömningar slår in. Delar bolaget ut en krona per aktie, vilket vi ser som rimligt, får man en direktavkastning på hyggliga 3,6 procent.

Det är en väl snål värdering som fortfarande präglas av lösgodisets utmaningar, men förhoppningsvis kan en fortsatt lönsamhetsförbättring i segmentet skingra den oron och istället flytta fokus till det starka varumärkesbolag som Cloetta i grunden är. Att ha namn som Ahlgrens bilar, Center, Kexchocklad och Malaco i stallet är en stor tillgång och de stora kasten i försäljning som pandemin innebar skymmer också att det normalt sett är en konjunkturstabil verksamhet Cloetta har.

Aktien har hämtat igen en del av fallet från början av 2020 men långt ifrån allt. Vi är fortsatt positiva till Cloettas återhämtning och upprepar vårt köpråd.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Cloetta B Köp 27,44 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -