Byggmax kan överraska igen

Aktieanalys Farhågor om att det bästa är över för den här gången pressar tillbaka Byggmax aktie efter halvårsrapporten. Oron för att festen är över är inte obefogad, men sannolikt överdriven.

Den positiva vinstvarning som Byggmax släppte i början av juli var en av de mer förväntade på Stockholmsbörsen efter att flera andra bolag med bygg- och hemmafixarprofil flaggat för ett starkt kvartal. Förhandsbeskedet som Byggmax kom med var att andra kvartalet hade bjudit på en försäljningsökning på 13 procent, från urstarka jämförelsesiffror, samt att rörelseresultatet skulle landa mellan 450 och 460 miljoner kronor.

I den ordinarie rapporten som släpptes på torsdagsmorgonen bekräftades tillväxten, som mer exakt innebar en uppgång på 13,4 procent till 2 833 miljoner kronor. Rörelseresultatet (ebita) preciserades till 456 Mkr vilket innebär en rörelsemarginal på strålande 16,1 procent. Det kan jämföras med 14,3 procent samma period i fjol, som alltså var starkt coronagynnad. På rullande 12-månadersbasis är marginalen nu nära 12 procent. Skyhögt över det långsiktiga marginalmålet på 7-8 procent.

Särskilt intressant att notera är dynamiken kring de högre råvarupriserna, något som ofta ses som ett kortsiktigt hot mot bolag som inte är tillräckligt snabba med att uppdatera sin egen prislista mot kunderna. Här har Byggmax, precis som man antytt tidigare, legat i framkant och de ökade råvarupriserna har via högre konsumentpriser mer än väl kompenserat och därmed påverkat bruttomarginalen positivt.

Samtidigt gör den generella prishöjningen på byggvaror att Byggmax profil som lågprisaktör har stärkts och det får många kunder att välja bolaget före konkurrenterna. De högre priserna har med andra ord försatt Byggmax i en gynnsam sits med både ökade marknadsandelar och tillfälligt högre marginaler. Tacksamma förutsättningar så länge inte prisuppgångarna når en punkt där konsumenterna börjar rygga tillbaka och avstå inköp.

Även utvecklingen inom e-handeln har fortsatt att glänsa i år. Under Byggmax-varumärket ökade denna försäljning med 35 procent under kvartalet och på två år har e-handeln mer än fördubblats. E-handeln är visserligen lite mindre lönsam men samtidigt viktig för ett bolag som Byggmax som har färre artiklar i butik än de bredare konkurrenterna. Med e-handeln som verktyg kan Byggmax utöka sitt sortiment och nå kunder som annars hade valt någon annan aktör och det är en försäljningskanal som är avgörande för att uppnå de långsiktiga organiska tillväxtmålen.   

Vi är nu mitt i Byggmax högsäsong och förutom den tropiska värmen är det inte mycket som talar emot att även det tredje kvartalet ska bli riktigt bra. Den jobbiga baksmälla som aktiemarknaden med fog räknade med efter coronaåret 2020 ser helt enkelt ut att rinna ut i sanden och istället kommer även 2021 summera till ett riktigt starkt helår.

Senast vi analyserade Byggmax var efter kapitalmarknadsdagen i mars och två kvartalsrapporter senare kan vi konstatera att den vinst per aktie som vi spådde för hela 2021, drygt 5 kronor per aktie, har uppnåtts redan efter ett halvår. På rullande 12 månader ligger den rapporterade vinsten per aktie på 10 kronor och vi ser nu framför oss att 2021 landar aningen lägre kring 9,20 kronor.

Det innebär ett p/e-tal kring 8 både räknat på det senaste årets faktiska vinst och vår prognos för 2021. Väldigt lågt, även om det bör vara låga multiplar när man tittar på en förmodad toppvinst.

Återigen är nyckelfrågan vad som väntar bakom hörnet efter ett kanonår. Det är rimligt att anta en avkylning i efterfrågan även om intresset för att investera i hemmet, sommarstugan och andra renoveringsprojekt säkerligen kommer fortsätta vara högt kommande år. Med vunna marknadsandelar, ökat fokus på prisjämförelser och en yngre generation hemmafixare som tar vid är de långsiktiga underliggande förutsättningarna goda.

Vi skissar på en viss tillbakagång 2022 i försäljningen och sedan en återgång till tillväxt igen 2023, drivet av de olika initiativ som Byggmax har sjösatt för att nå målet om 10 miljarder kronor i omsättning år 2025. Det handlar bland annat om att öka antalet butiker i Norden, mer e-handel och till en mindre del om konvertering till ett nytt koncept i befintliga butiker. Förvärv kommer också att bidra vilket det färska köpet i Norge av Right Price Tiles visar.

Marginalutvecklingen är samtidigt mycket svårbedömd. Nu taktar Byggmax som nämnts på 12 procents ebita-marginal samtidigt som marginalmålet är 7-8 procent. Historiskt har dock nivåer på 8-10 procent varit normala. Det tidigare problembarnet Skånska Byggvaror har slutat att dra ned marginalen och även om årets prishöjningar har boostat marginalen tillfälligt så tror vi att Byggmax långsiktiga mål är i underkant och att bolaget siktar på att överleverera hellre än att lova för mycket.

Vi lägger oss på marginalnivån 9 procent både nästa år och 2023 och på den bedömningen hamnar p/e-talet på 11 respektive 10 för 2022 och 2023.

Den nedgång i aktiekursen som halvårsrapporten utlöste ser vi framför allt som en oro för att det kanske inte kommer bli bättre än så här på ett bra tag, snarare än att något i den underliggande verksamheten har förändrats till det sämre. Aktien är alltjämt upp med över 50 procent sedan årsskiftet och med 23 procent sedan vårt köpråd i mars.

Framöver finns en viss risk för att aktien blir lite bortglömd de kommande kvartalen när vi går in i lågsäsongen och medvinden är sällan som starkast för en aktie när vinsten tar ett kliv tillbaka, även om det är högst förväntat. Argumenten för att äga Byggmax på längre sikt är dock intakta och med en låg värdering, stark balansräkning och goda chanser att aktiemarknaden fortsätter underskatta Byggmax håller vi fast vid vårt köpråd.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Byggmax Group Köp 76,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -