På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Smarta lager fortsatt smart att ha i depån

Aktieanalys Belgiska logistikfastighetsutvecklaren och ägaren Warehouses De Pauw är fortsatt en vinnare på ökad e-handel och utbygganden av smarta lager. Aktien har stigit en del, men framtiden ser ljus ut.

Warehouses De Pauw är utvecklare och ägare av intelligenta logistiklager. Bolaget äger 13,2 miljoner kvadratmeter logistikbyggnader på 245 platser i Belgien, Nederländerna, Frankrike, Luxembourg och i Rumänien.

Warehouses De Pauw grundades 1971. Warehouses De Pauw gynnas av den ökande e-handeln och efterfrågan generellt på smartare och automatiserade logistiklokaler.

Warehouses De Pauw verkar i den viktiga axeln mellan städerna Amsterdam, Antwerpen, Bryssel, Lille och Paris. Utöver det har man valt att växa i Rumänien.

I området där Warehouses De Pauw verkar finns de tre stora floderna Rhen, Meuse och Scheldt och två av världens största hamnar, Antwerpen och Rotterdam.

Under de senaste åren har omsättningen vuxit stadigt och stabilt. 2020 omsatte bolaget 228 miljoner euro och i år spås omsättningen landa på 260 miljoner euro.

År 2020 2021 2022 2023
Omsättning MEUR 228 260 292 314
Rörelsemarginal, % 93,20% 92,20% 90,60% 93,30%
Vinst/aktie EUR 1,87 2,6 2,72 2,82
Utdelning/ EUR 0,8 0,85 0,92 1
         
Källa: Marketscreener        


Runt 80 procent av omsättningen genereras i Nederländerna och Belgien. Rumänien står för 12 procent.

Förutom i Rumänien så har verksamheten inte påverkats negativt av pandemin. Det har snarare blivit motsatt effekt när mer av handeln flyttat till nätet, vilket i sin tur ökat behovet av bolagets logistikfastigheter.

Pandemin spås också gynna bolaget på längre sikt när strukturella förändringar som gynnar logistikbolag som till exempel kraftigt ökad e-handel inom livsmedel och att produktionen flyttar närmare konsumenterna blir allt starkare.   

Placera köprekommenderade Warehouses de Pauw i början av juni förra året. Sedan dess har aktien klättrat 47 procent.

Hittills i år summeras uppgången till 25 procent. Marknadsvärdet uppgår till 6,5 miljarder euro.

Warehouses de Pauw bevakas av åtta analytiker. Sju av dessa sätter köp på aktien och en har valt att sätta avvakta.

Den genomsnittliga riktkursen är 35,3 euro. Högst respektive lägst riktkurs är 40 euro och 32 euro.

Rapporten för det första kvartalet var mycket stabil. Vakansgraden var den lägsta i företagets historia och låg på 1,2 procent.

NAV per aktie låg på 15,7 euro. Det är en uppgång med 10 procent jämfört med föregående kvartal. Aktien handlas idag alltså till en premie på en bra bit över 100 procent.  

Hyrorna steg med 1,8 procent jämfört med samma kvartal förra året och värdet hela fastighetsportföljen skrevs upp med 2 procent.

Den låga vakansgraden visar att det stigande utbudet ännu inte är några problem att svälja för marknaden. Många logistikfastighetsbolag expanderar kraftigt just nu.

Det som ändå gör marknaden förhållandevis stabil är att de flesta större logistikfastighetsutvecklare samtidigt också är ägare av fastigheterna i likhet med Warehouses de Pauw.

Vanligtvis påbörjas inte ett nytt fastighetsprojekt förrän de redan finns kundkontrakt.

I Warehouses de Pauws fall låg andelen förhandsuthyrda fastigheter under utveckling på hela 92 procent i slutet av första kvartalet.

För helåret 2021 väntar sig ledningen en att vinsten per landar på 1,07 euro. Det innebär en ökning med 7 procent mot 2020.

Det finns framför allt tre saker som talar för Warehouses de Pauw. I första hand är det den kraftigt växande e-handeln som har många år kvar av tillväxt.

För det andra är det värdeskapandet i form av att Warehouses de Pauw själva är fastighetsutvecklare och det tredje som talar för aktien är en fortsatt uppvärdering av fastighetsbeståndet till följd av allt mer pressade räntor.

Trots att aktien handlas till kraftig premie ser vi fortsatt inget skäl att sluta äga Warehouses de Pauw.

Bolaget förväntar sig att tillväxten kommer att fortsätta under de kommande åren. Efterfrågan på nya logistikfastigheter är fortsatt god.

En stor del av tillväxten baseras också på att redan existerande kunder växer.

55 procent av kontrakten löper på mellan 5 och 20 års tid.

Warehouses De Pauw rider på en megatrend. Efterfrågan på intelligenta logistikfastigheter kommer att förbli intakt under många år framöver. Bolaget befinner sig dessutom i bästa läget mitt i rika och välmående Västeuropa. Utöver det bygger bolaget upp ett logistiknätverk i Östeuropa.

Teknikutvecklingen, trenderna, efterfrågan, familjeägandet och lägena talar fortsatt till bolagets fördel även om värderingen blivit mer ansträngd.

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Warehouses de Pauw NV Köp 34,68 -
Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -