På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs tekniska analyser har hittat köpsignaler i i två aktier. Samtidigt varnas det för en spelutvecklare.

Marknaden hade en positiv utveckling under måndagen och OMX Stockholm PI (OMXSPI) stängde på 960 punkter. Det motsvarar en uppgång på 1.14 procent och börsen satte med det ett nytt all-time-high rekord. Kursen har etablerat stöd runt 922 punkter i den korta grafen och runt 910 punkter i den medellånga grafen och saknar motstånd. Den tekniska bilden präglas i övrigt av en positiv trendbild på hela skalan från kort- till lång sikt men försvagas något av en negativ volymbalans.

För att mäta optimismen på marknaden har vi utvecklat Investtechs Hausseindex som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Indexet sträcker sig mellan 0 och 100, där ett värde på 50 indikerar jämvikt mellan optimister och pessimister. Investtechs Hausseindex står idag i 58 på kort sikt och 62 på lång sikt, vilket indikerar en övervikt av optimister på kort och lång sikt.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och sälj transaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 508 köp och 144 sälj. Detta motsvarar en köpandel på 78 procent, vilket ska jämföras med senaste året där köpandelen ligger på 74 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel överpresterar mot marknaden.

Sammantaget blir rekommendationen för OMXSPI-indexet Köp på medellång sikt (1-6 månader). Närheten till stöd- och motståndsnivåer gör att rekommendationen snabbt kan komma förändras. Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerad på marknaden.

 

Aktiekursen till fastighetsbolaget Fabege ser teknsikt positiv ut. Aktiekursen har brutit upp genom taket på den stigande trendkanalen som är identifierad av Investtechs trendalgoritm.

Det är ett resultat av att investerare över en längre period har betalat högre kurser för att köpa in sig i bolaget och brott upp genom taket signalerar en ännu starkare stigningstakt och är en indikation på ytterligare kursuppgång enligt Investtechs forskningsresultat.

Den 12 juli identifierades även en köpsignal från en rektangelformation (REC) som illustreras med en grön pil i kursdiagrammet. Formationen signalerar om en fortsatt uppgång och det saknas motstånd i kursdiagrammet där ytterligare uppgång indikeras. Vid reaktioner tillbaka har aktien stöd vid cirka 135 kronor.

Även Insiders i bolaget är positiva till bolaget då Fabege är maximalt positiv på Investtechs Insideranalys. Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Aktiekursen till spelkoncernen Media and Games Invest som börsintroducerades i oktober 2020 och som bland annat är specialiserade inom spelutveckling har brutit den stigande trendkanalen uppåt på kursdiagrammet för medellång sikt. Det öppnar för en starkare stigningstakt och det saknas motstånd där ytterligare uppgång indikeras enligt Investtechs forskningsresultat på brott upp genom stigande trender. Vid reaktioner tillbaka har aktien stöd vid cirka 46.00 kronor.

Volymbalansen (VolBal) är starkt positiv och stärker aktien på kort sikt. Ett RSI-värde över 70 visar ett starkt positivt momentum. Investerare har gått upp i pris för att kunna köpa aktien, vilket indikerar ökande optimism och att kursen ska fortsätta upp.

Observera att risken i aktien är hög, snudd på extrem med en volatilitet på månadsbasis på närmare 37-40 procent.

Media and Games Invest är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Aktiekursen till spelutvecklaren Stillfront Group har brutit den fallande trendkanalen nedåt på kursdiagrammet för medellång sikt. Det signalerar en starkare nedgångstakt där det saknas nya stödnivåer i kursdiagrammet.

Isolerat sett så indikerar brott ned genom golvet i fallande trender ytterligare nedgång enligt Investtechs forskningsresultat på trender. Kursen möter nu på motstånd runt 73.00 kronor.

Volymtoppar och volymbottnar stämmer dåligt överens med toppar och bottnar i kursen. Volymbalansen (VolBal) är också negativ, vilket bekräftar den negativa trendbilden.

Även RSI-värdet är under 30 efter kursnedgång de senaste veckorna. Aktien har ett starkt negativt momentum och ytterligare nedgång indikeras.

Stillfront Group är svagt positiv på Investtechs Insideranalys men är totalt sett tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Trendbrott - i trendriktningen

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckling tilltar.  Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du värdera att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtech har också undersökt vad som hänt efter att trenden brutits genom att analysera kursutvecklingen efter att aktier på de nordiska börserna brutit trendkanaler på medellångsiktig kursgraf. Resultaten visar bland annat att aktier som brutit upp en stigande trendkanal i genomsnitt har fortsatt uppåt, och det i en högre takt än tidigare. Motsvarande har aktier som brutit ned från fallande trendkanaler presterat klart sämre än aktier inne i fallande trendkanaler.

Diagrammet visar att aktier med som brutit upp från stigande trendkanaler (blått diagram) tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier som brutit ned från fallande trendkanaler (rött diagram) tenderat att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om trendbrott här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -